TP-LINK HA100

За мен, както предполагам и за повечето от вас, наличието на прекалено много кабели в ежедневието е голяма досада. И затова приветствам всяка възможност спестяваща ми допълнителни премеждия.

Новото предложение на TP-LINK ще ви позволи да свържете домашната си аудио система по безжичен път с телефона, таблета или лаптопа си.

TP-LINK HA100 основни характеристики:

– Захранване: 5V 1A
– Размери: 66.5 x 60.5 x 18.5 мм
– Безжично свързване: Bluetooth 4.1 (обхват до 20 метра), NFC
– Съдържание на комплекта: TP-LINK HA100, захранващ адаптер, 3.5 мм към 3.5 мм AUX кабел, 3.5 мм към RCA кабел, ръководство за употреба и NFC таг

Както виждате от спецификациите, устройството е с изключително компактни размери, а и дизайнът му е елегантен и изчистен. Моделът е в черно и с гланцово покритие. Отгоре са светлинният индикатор и Bluetooth, NFC и TP-LINK логата. В задната част са разположени двата порта – Micro USB за зареждане и 3.5 мм за свързване към аудио системите.

Как работи?

Устройството е много лесно и интуитивно за настройване. След като го разопаковате и установите нужния ви кабел, трябва да извървите няколко лесни стъпки и вече ще се радвате на безжично озвучаване.

Първо свързвате звуковия сигнал от устройството към аудио системата си посредством единия от двата кабела 3.5 мм към 3.5 мм AUX/3.5 мм към RCA (в зависимост от колонките), след това включвате захранването към Micro USB порта и най-накрая свързвате безжично източника на звуков сигнал чрез Bluetooth или NFC.

Свързването чрез NFC става наистина с лекота, просто докосвате гърба на смартфона си до устройството и той автоматично се свързва към него активирайки Bluetooth връзката. След това директно всяко звуково възпроизвеждане (YouTube, Spotify и т.н.) минава през аудио системата.

В комлкет с приемника идва и NFC таг, който можете да използвате по същия начин все едно сдвоявате устройството си директно с HA100. Просто допирате смартфона си до тага и се свързвате с приемника.

При свързване директно с Bluetooth нещата също са лесни, но отнемат малко повече стъпки – активирате Bluetooth свързваемостта (на смартфон/таблет/лаптоп) и в опциите търсите за околни устройства. След като видите в списъка TP-LINK_Music кликвате на него и го сдвоявате/Pair. И това е, бърз и лесен начин за безжично озвучаване.

Наблюдения

За времето, през което ползвах HA100 за целта на настоящото ревю не забелязах загуба в качеството на звуковия сигнал спрямо свързване по стандартния начин с кабел. Музиката е с дълбок бас и изобщо с много добро качество, това разбира се зависи както от източника, така и от самата аудио система.

Bluetooth връзка до голяма степен е надеждна и сигурна като в общия случай не се влияе от по-малките препятствията по пътя между източника и приемника. И дори смартфонът ви да е в съседната стая можете да го използвате безпроблемно и без загуба на сигнал.

За универсалността на приемника говори това, че безпроблемно успях да го свържа с различни поколения и типове устройства – Sony Xperia M5, LG G2, Samsung Galaxy S4 Mini и преносим компютър с Windows 10.

При сдвояване с преносим компютър с Bluetooth трябва все пак изцяло ръчно да активирате свързването и след това да видите дали приемникът е сложен като устройство за възпроизвеждане по подразбиране, за да можете да слушате през него.

Приемникът съхранява информация за до 8 различни устройства, като възпроизвежда сигнал само от един източник. При свързване на ново устройство към него е необходимо софтуерно да изключите активното в момента. Синята светлина на индикатора показва, че приемникът е свързан.

Каквото и устройство да ползвате обаче едно е сигурно, връзката става лесно и много бързо се сдобивате с безжична аудио система.

Освен това ако нямате допълнителен контакт при колонките си, можете да използвате и външна батерия, например TP-LINK PB50, която има точно 1A изходящо захранване на единия си конектор.

И така …

Както сами сте се убедили, TP-LINK HA100 може да бъде полезно и значително улеснява живота като премахва поне една излишна връзка с кабели. Използваната Bluetooth 4.1 технология е съвместима с всички A2DP стерео Bluetooth устройства, което го прави доста универсално решение дори за по-стари смартфони/таблети/преносими компютри.

И при всичко това, очакванията ми бяха цената да не е достъпна, но се оказа точно обратното, TP-LINK HA100 струва 44.60 лв., което е доста приемливо за това което предлага.

Искам да изкажа благодарности на официалния вносител на TP-LINK у нас – Виртуална Зона, които любезно ми предоставиха устройството за настоящето ревю.

Павлин Луканов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *