Huawei Watch

Първият истински смарт часовник, с който имам възможност да поработя повече време е Huawei Watch. Моделът е добър пример за това в какъв етап от развитието си са този тип устройства.

Huawei Watch е практично устройство, което дава висока функционалност. Вариантът с който разполагам е с черен корпус и черна кожена каишка, която му придава стилен изглед. На външен вид се откроява единственият бутон, който е разположен от дясно на корпуса. Самият корпус е метален, а часовникът е и водо издръжлив. В основата на корпуса са сензорът за измерване на пулс и конекторът за зареждане.

Зарядното на часовника представлява мини магнитна док станция с USB конектор. За зареждане можете да използвате разнообразни източници в това число компютри, стандартни зарядни адаптери и преносими батерии.

Основни характеристики:

Дисплей: 1.4“ AMOLED (400 x 400) със стъкло от сапфирен кристал
Чипсет: Qualcomm Snapdragon 400 (четири ядрен 1.2 GHz)
Памет: 4GB за съхранение и 512MB RAM
Свързваемост: Wi-Fi 802.11 b/g, Bluetooth 4.1 LE
Сензори: акселерометър, жироскоп, пулсомер, барометър
Батерия: 300mAh
Други: IP67 сертификация, съвместимост с 18 мм каишки, корпус от неръждаема стомана

Часовникът е удобен за носене с включената каишка, а ако тя не ви хареса можете да я смените с друга благодарение на универсалната 18 мм система за закачане. Наличието на водо и прахо устойчивост също е голям плюс, тъй като няма да се налага да го сваляте когато си миете ръцете. Все пак имайте предвид, че водо издръжливостта е до 1 метър и с продължителност до 30 минути, а и водата не се отразява добре на кожената каишка.

Функционалност

Сдвояването със смартфон е лесно чрез инсталирането на Android Wear приложението от Google Play. След това следвате стъпките оказани при пускане на часовника и сте в играта. Първоначално ще стартира синхронизация на приложенията и след това можете да започнете да го използвате.

И да преминем към функционалността на Huawei Watch. Той използва Android Wear операционна система, която дава доста широки възможности. Освен получаването на известия от свързаното устройство (връзката става чрез Bluetooth), можете да използвате и редица приложения специално разработени за Android Wear. Сред тях са версия на навигационните приложение Google Maps, Google Fit, Weather, Spotify, Viber и т.н.

Дисплеят е достатъчно ярък за комфортна видимост дори през деня, но не и при директно осветяване от слънцето. В неактивен режим часовникът намалява подсветката и пуска по-семпла версия на избрания скин. Говорейки за изгледа на самото приложение часовник (скин) то тук имате избор между десетки безплатни, а и доста платени такива през Google Play.watch screens

За съжаление липсва сензор за околна осветеност и часовникът не регулира автоматично силата на подсветката, което доста често се оказва проблем.

Управление

Навигирането между менютата става доста лесно. Чрез плъзване с пръст отгоре надолу получавате бърз достъп до активиране на DND режим, вкл./изкл. на звука, режим театър, максимална яркост и настройки.

Входящите известия се появяват в долната част на екрана, и за да видите подробностите ги „повдигате“, възможностите за взаимодействие се откриват с плъзгане на ляво. За да премахнете известие го плъзнете на дясно.

Достъпът до списъка с приложения става чрез плъзгане с пръст от дясно на ляво. Второ плъзгане ще ви отведе до списъка с контакти.

Има възможност някои от тези операции да бъдат извършени и чрез движение на китката.

В ежедневието

Часовникът е удобен начин да проследявате движението си през деня. Това може да стане чрез Google Fit или друго съвместимо приложение. Благодарение на вградения пулсомер, можете да получавате и информация за пулса си.

Интересна е възможността да провеждате разговори чрез самия часовник, използвайки връзката със смартфона. Това може да бъде полезно в доста различни ситуации. На пример когато сте оставили телефона в другата стая или е в някоя чанта.

От часовника можете освен да приемате и да стартирате обаждания.

Доста често когато карах колело и използвах часовника и слушалки с микрофон, можех лесно да видя кой се обажда и да приема разговора, звукът преминавайки през самите слушалки. Можете да го използвате по този начин и когато телефонът се зарежда или просто е в другата стая.

Освен това в движение можете да сменяте музиката, която слушате и да преглеждате входящи съобщения, времето и др.

Android Wear позволява и търсене и активиране на команди чрез глас.

При стартиране на камерата на свързания смартфон получавате възможност за отдалечено снимане през часовника.

Чипсетът е достатъчно добър за сравнително гладка работа, но все пак понякога се забелязват забавяния в реакцията, макар и не сериозни.

Бутонът има сравнително ограничени функции. С бързо двойно натискане изключвате дисплея. С единично натискане се връщате в стартова позиция часовник. При задържане на бутона влизате в секция приложения.

Батерия

Това разбира се е и основният проблем на смарт часовниците към настоящия момент. За съжаление този тип устройства още не могат да се преборят с него, макар и някои модели да имат напредък.

За времето през което тествах часовника, батерията издържаше около ден и половина с един заряд. Все пак, за да удължите времето за автономност е добре поне през нощта да гасите изцяло дисплея му.

За сметка на сравнително кратката си издръжливост, батерията се зарежда бързо: 13 – 50%  за 23 минути, а до пълно зареждане малко над час.

Понякога часовникът изключва Wi-Fi връзката за пестене на енергия, а когато ръката ви е свалена минава в изглед на скина, който е с намалена яркост, при повдигане на ръката, за да погледнете часа или известия, отново се активира стандартния изглед.

Заключение

В свободна продажба моделът с кожена каишка струва около 600 лв., а този с верижка е малко над 700 лв. Сред операторите се предлага от VIVACOM.

За съжаление цената му е много висока, а и фактът, че батерията издържа едва два дена не го прави особено привлекателен.

Въпреки това обаче Huawei Watch е доста полезно и практично устройство, което може да бъде добър помощник в ежедневието.

Павлин Луканов

 

One thought on “Huawei Watch

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *