Alcatel POP 4S

След като наскоро се запознахме с премиум модела на компанията IDOL 4S, който идва в комплект с VR шлем, наред е и по-достъпното предложение. Alcatel POP 4S не блести с отличителната визия и сравнително мощния хардуер на IDOL, но устройството е насочено към съвсем друг ценови клас и тези аспекти не са чак от толкова голямо значение.

Както и при IDOL, и тук Alcatel „разчупват“ опаковката като с POP 4S получавате освен стандартните слушалки, заряден адаптер с USB кабел и малка бутилка шампанско – „pop a bottle”.

Дизайн

POP 4S има изчистен дизайн в който мога да отлича единствено леката издатина на високоговорителя, който се намира на гърба на устройството, а това решение е породено от необходимостта когато все пак слушате музика и оставите телефона по гръб на равна повърхност да не се заглушава.

Иначе над дисплея разполагате със стандартния набор от сензори плюс светкавица към предната камера, а под дисплея нетипично за този ценови клас и сензор за пръстови отпечатъци вграден в основния бутон. Бутоните за включване/изключване и управление на звука са поставени от дясно на конструкцията. От долу се намира Micro USB портът, а 3.5 мм жакът е отгоре в ляво.

На гърба освен отворът за високоговорителя се намира камера сензорът, който също леко изпъква над конструкцията, а до него е и LED светкавицата. Тестовата бройка, с която разполагам е в графитено черен цвят.

Основни характеристики:

– Чипсет: Mediatek MT6755M, осем ядрен (4 x 1.8 GHz Cortex-A53 & 4 x 1.0 GHz Cortex-A53)
– Дисплей: 5.5“ (1080 x 1920) IPS LCD
– Памет: 2GB RAM, 16GB за съхранение, Micro SD слот
– Камери: 13MP основна с phase detection автофокус, HDR, двойна LED светкавица и 5MP предна камера
– Свързваемост: LTE, Wi-Fi 802.11 b/g/n, GPS, NFC, Bluetooth 4.2, FM радио, 3.5 мм жак, Micro USB
– Звук: Hi-Fi, 3.6W
– Сензори: за пръстови отпечатъци, акселерометър, за близост, жироскоп, компас
– ОС: Android 6.0
– Батерия: 2960 mAh, бързо зареждане
– Размери: 152 x 77 x 7.9 мм, 150 г

Дисплей

Големият дисплей предлага достатъчна разделителна способност (FHD – 1920 х 1080) и е с добри ъгли на видимост и задоволително цветово представяне. Яркостта е приемлива но не и при директна слънчева светлина.

Специално Oleophobic покритие предпазва от оставане на отпечатъци от пръстите.

Камера

За съжаление не мога да кажа, че камерата предлага високо качество на изображенията. При оптимални условия снимките са приемливи, но когато околната осветеност е по-слаба, качеството пада сериозно.

Иначе автофокусът действа с добра скорост (0.3 секунди – информация на компанията) и според фокусирания обект се променят и редица параметри като светлочувствителност и т.н. в автоматичен режим.

Налична е възможност за заснемане с HDR, а има и вградена възможност за директно четене на QR кодове и режим панорама.

Приятно допълнение е светкавицата към предната селфи, която е в помощ при селфита на тъмно.

В ръчен режим получавате достъп до редица настройки за заснемане.

Заснемането на видео става при 1080p и 30fps.

Галерия със заснети от мен изображения можете да намерите тук.

Звук

Звукът е едно от двете силни места на модела. Няма и как да е иначе при наличието на 3.6W мощност и Smart PA вграден усилвател на мощността.

Говорителят предлага добра сила на звука и това го прави подходящ както за слушане на музика, така и за провеждане на разговори.

Батерия

Това е другото силно място на смартфона. дори при използване на две SIM карти издръжливостта на батерията е на висота спрямо тестваните от мен устройства преди него.

POP 4S безпроблемно се справя с около ден –ден и половина автономия при употреба предимно за разговори, лек браузинг и слушане на музика. Доста често получавах по два дена издръжливост.

В комбинация с това моделът предлага и технология за бързо зареждане, а за цялостно зареждане на батерията са необходими 100 минути.

Производителност

Както може да се очаква при устройство от среден ценови клас, смартфонът предлага добра производителност, но все пак от време на време се наблюдават забавяния при превключване или стартиране на приложения.

Иначе като цяло всичко е гладко при скролиране, работа с основните приложения, браузинг, галерия и т.н.
чипсетът дава добра скорост, но изглежда, че вече ако искате да работите с по-натоварващи приложения е нужна повече от 2GB RAM за да работи както трябва.

Функционалност

Смартфонът предлага вграден сензор за пръстови отпечатъци в основния бутон, който работи почти безотказно, разбира се в зависимост от това колко добре сте въвели отпечатъците си. Реакцията е бърза, но все пак се налага да натиснете бутона за да отключите устройството, освен ако не използвате възможността за заключване и отключване с двйно почукване по екрана.

Задният капак се сваля, но за съжаление батерията не може директно да бъде заменена. Вместо това от тук имате достъп до два SIM слота (Micro и Nano) и отделен слот за Micro SD карти.

Възможността за работа с две SIM карти е удобна, като те едновременно са в режим на готовност, но по време на разговор по едната при повикване към другата, ответната страна получава сигнал за изключен телефон и след това ще получите известие за пропуснато повикване.

Потребителският интерфейс се доближава до чистия Android, но все пак са добавени някои визуални промени и функционалности. Ще забележите OneTouch stream екран в ляво от основния ви начален екран. Тук получавате информация за времето, предстоящи събития, новини и др.

Освен това получавате вградена SwiftKey клавиатура, която активирате при първоначално включване на устройството.

Заключение

С несубсидирана цена от 430 лв. моделът е доста изгодно решение в средния ценови клас и може да ви бъде от полза ако ползвате две SIM карти и имате нужда от надеждна батерия. Освен това производителността му е на очаквано за класа ниво, а наличието на добри звукови характеристики също е от плюс.

Единственият по-съществен минус е камерата, но реално за тази стойност е трудно да се намери нещо по-качествено.

Обновено: След по-продължителна употреба се оказа, че бройката с която разполагам има проблем със сензора за близост и при разговор екранът не изгасва, което води до сериозно неудобство.

Павлин Луканов