Philips Brilliance 272B7QPTKEB

Днес ще ви запозная с едно от предложенията на Philips монитори предназначено за офис потребители – Philips Brilliance 272B7QPTKEB. Моделът е създаден да се вписва много успешно в офиса чрез ненатрапчив (доколкото това е възможно при тези размери) и стилен дизайн. Освен това предлага редица ергономични удобства и технологии щадящи зрението, все неща от голямо значение за прекарващите по цял ден на работното си място потребители.

Мониторът включва и вградена камера с микрофон, която може да бъде прибирана с едно натискане. Това го прави подходящ и за комуникационно решение.

Дизайн

Въпреки големия диагонал на дисплея от 27“, Philips са постигнали дизайн с доста тънки ленти от страни и отгоре на дисплея. Мониторът е в черен текстуриран цвят отпред, основата на стойката също е черна, а рамото има и сребристи елементи.

При изглед отпред прави впечатление, че не са добавяни никакви излишни дизайнерски елементи. Под самия екран е вграденият Power Sensor, а в дясната част са бутоните за управление. Камерата е поставена централно над екрана, но няма да я видите веднага, а трябва първо да я натиснете за да се покаже.

Портовете за свързване са в задната част на конструкцията и са разпределени на две места. От ляво са тези за USB, а малко в дясно и по-надолу са видео входовете и др.

Рамото на стойката е леко наклонено и има място за прокарване на кабелите.

Монтаж

Големите дисплеи по принцип водят до главоболия при монтирането. Това обаче не е така с разглеждания монитор. Буквално за няколко минути от отварянето на кашона вече можете да го използвате.

Не са необходими допълнителни инструменти, като сглобяването на трите елемента (стойка, рамо и дисплей) става с напасване в съответните отвори и ръчното завиване на един винт.

Ако решите има и възможност за монтаж на стена като е използван стандарт VESA 100 x 100 mm, но ще ви е необходим опционален механизъм за вграждане в стената.

В комплект с монитора идват следните кабели: HDMI, звуков, DisplayPort, Mini DisplayPort, USB и VGA /комплектът може да се различава/.

Основни характеристики:

Панел: IPS LCD (W-LED) 27” QHD с оптимална разделителна способност 2560 x 1440 @ 60Hz
Ъгли на видимост: 178º (H)/178º (V) / @ C/R > 10
Време за реакция: 5 ms (GtG)
Яркост: 350 cd/m2
Контрастно съотношение: 1000:1 статично и 20,000,000:1 SmartContrast
Портове:
Входящи: VGA (аналогов), DisplayPort 1.2, mini DisplayPort 1.2, HDMI 1.4, Separate Sync, Sync on Green, PC звук
Изходящи: DisplayPort, слушалки
USB: USB 3.0 x 3 (1 с бързо зареждане)
Други: 2 х 2W говорители, 2MP камера с микорофон и LED индикатор, Kensington lock, VESA (100 x 100 mm)
Консумация на енергия: ECO (20.7W), вкл. (24.1W), готовност (<0.3W), изкл. (0W)
Други технологии: Flicker-free, SmartImage, SmartControl, sRGB, PowerSensor, LowBlue Mode
Размери (със стойка): 614 x 548 x 257 мм, 7.86 кг.

По отношение на основните параметри, мониторът предлага добра за размера на панела разделителна способност QHD, а IPS технологията позволява широки ъгли на гледане от 178/178 градуса. Картината е по-контрастна спрямо TN панелите, което прави модела подходящ и за гледане на филми.

Времето за опресняване и максималното ниво на яркост са стандартни – 5ms и 350 cd/m2, което е напълно задоволително за офис работа с документи и използване на мултимедийно съдържание.

Прави впечатление големият избор на портове за входящ сигнал. Получавате VGA, HDMI. DisplayPort и mini DisplayPort, което покрива целия спектър от технологии и разширява съвместимостта и с по-стари източници, но все пак трябва да проверите дали поддържат високата резолюция. Наличен е и DisplayPort-out за връзка с допълнителни дисплеи.

Управлението на картината освен чрез хардуерните бутони може да се осъществява и чрез SmartControl софтуера на Philips. Макар да не дава достъп до всички опции, чрез него можете да настройвате основни параметри като яркост, контраст, формат и др. Софтуерът можете да свалите от раздел поддръжка в страницата на продукта. Чрез софтуера можете и да разделяте монитора на няколко зони, което позволява по-добра организация на работната ви площ.

Стойката предлага разнообразни възможности за регулиране – височина, наклон и завъртане. Това позволява всеки сам да настрои възможно най-ергономично монитора за себе си.

Налични са и вградени говорители, които за съжаление не предлагат много силен и качествен звук.

Искам да отделя специално внимание на няколко апсекта и технологии:

Low Blue Light

Мониторът предлага редица предварително настроени режими на картината като Office, Movie, Low Blue Light и др.

Според редица проучвания, подобно на ултравиолетовите лъчи причиняващи увреждания на очите, късите вълни сини светлинни лъчи от LED екрани може да причинят увреждания на очите и да окажат ефект върху зрението с времето.

Тук именно идва настройката на режима LowBlue от Philips, която използва софтуерна технология, за да намали вредните къси сини светлинни вълни.

Power Sensor

Тази технология на Philips използва вграден IR сензор, който засича дали пред монитора има човек и в зависимост от това активира пестящ режим. В случая сензорът се намира точно под логото на компанията.

Директната полза от тази функция е ясна – пестене на енергия когато мониторът не се ползва. Тъй като моделът е предназначен за офис употреба, това го прави още по-ефективен. Когато ви се наложи да станете за малко от работното си място Power Sensor засича това и включва Power Saver режима, а когато ви засече отново го деактивира. Разполагате с няколко степени на чувствителност, от които да избирате като в зависимост от това се определя и скоростта на реакция.

Наличен е и LightSensor, който подава данни за околната светлина и може да настройва яркостта в зависимост от нея.

Flicker-Free

Поради начина, по който се управлява яркостта на екраните с LED подсветка, някои потребители забелязват премигване на екрана си, което причинява умора на очите. Технологията Flicker-Free от Philips прилага ново решение, за да регулира яркостта и да намали премигването за по-комфортно гледане.

Камера

Вградената камера е направена така, че можете съвсем лесно да я скриете с едно натискане, ако се притеснявате, че някой може да ви наблюдава през нея. Хрумването е интересно, а и откъм дизайн също е добро решение, тъй като в затворено състояние при фронтален поглед изобщо не си личи наличието на камера.

За да използвате камерата е необходимо да свържете USB кабел от компютъра си към монитора. Не ви е необходим и допълнителен микрофон, тъй като той също е вграден.

Заключение

Philips Brilliance 272B7QPTKEB е добро решение за офиса ви при необходимост от голям екран и редица грижи за здравето, като започнем от широката възможност за регулиране на екрана и минем през използваните технологии защитаващи очите. Освен това получавате разширени възможности за свързване и вградена камера с микрофон и говорители, което намалява необходимостта от допълнителни устройства на бюрото.

Разбира се всичко се свежда до цената и това дали имате нужда от подобен монитор. Моделът се очаква скоро на пазара у нас, а препоръчителната крайната цена ще е 1169 лв.

Павлин Луканов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *