Lenovo K6 Note – ако търсите голям екран, без това да натежи прекалено на джоба ви

През последните няколко години пазарът на мобилни устройства търпи промени и трансформации, част от които носят определени ползи за нас потребителите. Една от основните е, че днес не е нужно да инвестираш значителна сума в смартфон, за да получиш производителност достатъчна, нека си признаем, за голяма част от мобилните потребители.

Този напредък се дължи както на технологичното развитие, така и на конкуренцията между основните играчи на пазара, а още повече от натиска, който китайските производители оказват върху традиционните марки.

Но нека оставам за момент анализа на текущото състояние на пазара за умни телефони и се насочим към някои от новите бюджетни решения на Lenovo, които са част от тези промени.

Новото трио на Lenovo

Lenovo K6 и K6 Note – един до друг

Само преди няколко месеца, на провелата се в Берлин IFA 2016, китайският производител на технологични продукти представи нова серия бюджетни смартфони ориентирана към потребители търсещи определена отличителна черта в своя бъдещ мобилен спътник. Новата K6 серия на компанията включва „достъпния“ Lenovo K6, „издръжливия“ K6 Power и „големия“ K6 Note.

Всеки от моделите в серията има своя отличителна черта, но в основата си те са изградени на една обща база и това е системният чип на Qualcomm Snapdragon 430, който включва осем-ядрен процесор (Cortex A53s) работещ на 1.4GHz. Изборът на този чип буди определено недоумение защо от Lenovo са се спрели именно на него, имайки предвид, че той е произведен по вече стария 28nm производствен процес, а това на практика значи, че сравнен с някои от модерните чипове ще означава, че производителността на чипа определено ще бъде в долния край. Въпреки че това твърдение е вярно, имайте предвид, че осигуряваната производителност на чипа е достатъчна и ще задоволи потребителите, които са се насочили към бюджетен смартфон.

Но нека погледнем накратко Lenovo K6 и K6 Power преди да се насочим към основната тема на настоящето ревю.

Разбира се ще започнем с началото на стълбичката, където е разположен и най-достъпният от моделите, а именно Lenovo K6. Той се характеризира с 5-инчов екран с 1080р резолюция, но освен че е оборудван с по-малък екран от K6 Note, моделът идва и с батерия с по-малък капацитет. И като казваме по-малка, все пак имайте предвид, че въпреки това става въпрос за 3000 mAh такава.

Второто предложение в серията е Lenovo K6 Power, който е почти идентичен с вече споменатия K6 – и двата модела са оборудвани с 5-инчови Full HD дисплеи и сходни размери, но в случая от компанията са заложили на масивна батерия от 4000 mAh. Също така моделът идва и в две разновидности – 2 GB системна памет и 16 GB място за съхранение и втори с 3 GB/ 32 GB комбинация.

С това се изчерпват и разликата между трите модела от новата серия, поради което е и време да се насочим към K6 Note и да разгледаме възможностите му по-детайлно.

Lenovo K6 Note в съревнование с големите /дизайн и първи впечатления/
След кратка увертюра стигнахме и до „голямото“ предложение на Lenovo към бюджетно ориентираните потребители.

Неможем да отречен на китайския производител, че по отношение на дизайна и изработката на модела са се справили успешно. Устройството е добре изглеждащо и съчетаващо успешно комбинацията метал и пластмасови елементи. Изработката е стабилна и по време на тестовете липсваха каквито и да са скърцащи звуци често предизвиквани от недобра сглобка.

Като цяло устройството стои добре в ръката, стига разбира се ръката ви да е достатъчно голяма за това. Все пак размерът на екрана е определено предизвикателство по отношение на работата с една ръка особено ако се опитвате да достигнете по диагонал до някои от краищата на екрана, когато често може да се случи да стартирате приложение разположение в основната лента.

Основните бутони – за включване и изключване, както и за силата на звука – са разположени от дясно, което ще ви създаде трудности, ако често правите екранни снимки. Говорителите, заедно с microUSB v2.0 порта са разположение отдолу, а жакът за слушалки отгоре. Отляво е слотът за сим картата в комбинация със слота за microSD карта с максимален обем от 256 GB.

Основната камера и четецът за пръстови отпечатъци са разположени на гърба.

Преди да продължим остава само да споменем за сензорните бутони, които за съжаление, както и при други бюджетни решения на компанията, не са с подсветка. Наистина странен подход и при това доста неудачен погледнато разбира се от страна на потребителите. Тъй като това решение води до определени предизвикателства при използването на K6 Note на тъмно.

Lenovo K6 Note отвътре /хардуер/
Вече споменахме за някои от основните параметри на смартфона, поради което не смятаме, че е необходимо да се спирам отново подробно, но в случай че се интересувате само от Lenovo K6 Note и сте прескочили началото, в което споменаваме новите модели от K6 серията, то специално за вас е следващият абзац.

Lenovo K6 Note разполага с 5.5-инчов Full HD дисплей и осем-ядрен Snapdragon 430 работещ на 1.4GHz. Производителят е решил да предлага модела в два варианта различаващи се с оборудваната системна памет – 3 GB или 4 GB RAM с 32 GB памет за потребителски файлове. Моделът, който ние имахме възможност да тестваме беше с 3 GB памет. И при двата варианта е предвидена възможността да разширите мястото за потребителски файлове, добавяйки карта памет с максимален обем от 256 GB. Устройството тежи 169 гр. и е с размери 151 x 76 x 8.4 мм. Основната камера на Lenovo K6 Note е 16 МР с dual-LED светкавица, а втората е 8 MP. Сред опциите за свързване откриваме стандартните 4G LTE, Bluetooth 4.1, Wi-Fi 802.11 b/g/n, и microUSB v2.0 порт. Заслужава си да споменем още че смартфонът разполага още с аудио технологията Dolby Atmos, жироскоп, сензор за близост, компас и четец за пръстови отпечатъци. Операционната система е Marshmallow (Android 6.0.1 леко модифициран от Lenovo) и батерия с капацитет от 4000 mAh.

Дисплеят
Както вече споменахме от Lenovo са заложили на 5.5-инчов IPS LCD панел с резолюция от 1080 x 1920 пиксела /Full HD/, което означава около 401 ppi гъстота на пикселите. Дисплеят, типично за бюджетен смартфон, няма да ви изненада с невероятно цветопредаване и яркост. Въпреки това, дори и навън при ярка светлина няма да имате проблеми да работите с мобилното устройство, а резолюцията е напълно достатъчно за да може текстът да изглежда ясен и добре четивен.

Софтуер и камера
След като приключихме с хардуерната страна е време да обърнем малко внимание и на софтуера, с който ще пристигне при вас Lenovo K6 Note. В случая производителят е решил да не залага на чист Android /версия 6.0.1/ и поради което устройството идва с лека модифицирана версия на мобилната платформа. И като казваме леко, имаме точно това предвид и много често ще виждате познати елементи от операционната система на Google.

Редно е да споменем, че не ни допада фактът, че производителите продължават да изкарват на пазара устройства, които не са с последната налична версия на операционната система. И докато в началото Android търпеше постоянни промени, които подобряваха не само производителността, но и използваемостта на системата, днес нещата се фокусират върху сигурността. Пускайки устройство със „стара“ версия, а още по-лошо с не актуален пач за сигурността, производителят прехвърля цялата отговорност за сигурността на потребителските данни върху самия потребител. Нещо, което трябва да се промени и да се надяваме някой ден да стане реалност. Казвайки това се надяваме скоро Lenovo да обнови устройствата от K6 серията.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Като положителен аспект в софтуерно отношение трябва да отбележим, че от Lenovo са запазили устройството „почти чисто“ и не са предварително инсталирали множество приложения, с понякога дублиращи функции, както някои производители правят. Освен това са налични редица полезни допълнения внесени от компанията, които правят работата с устройството по-продуктивна. Като например възможността да заключвате приложения, която дава перспектива на потребителя да ограничава достъпа до дадено приложение с помощта на вградения четец на пръстови отпечатъци. Или пък функционалността да се използват приложения с два различни акаунта на едно и също устройство. Допадна ни, че в менюто с приложения /App Drawer/ до лентата за търсене се появяват иконите на последните няколко стартирани приложения, по този начин може да стартирате някое от тях веднага без да използвате функцията за търсене например.

Тук е моментът да вмъкнем и няколко думи за камерата. Всъщност, когато си говорим за бюджетен смартфон едва ли можем да очакваме невероятни постижения в това отношение. И Lenovo K6 Note е типичен пример за това и възможностите за заснемане на изображения и видео са насочени към по-непретенциозни потребители. Този факт си личи и от вграденото приложение с което идва устройството – то е максимално изчистено, а някои дори биха го описали като доста базово, тъй като не предлага множество опции за настройка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Качеството на изображенията при „идеални условия“ са добри, въпреки че дори и при подобни условия се забелязва шум в тях. За съжаление при влошаване на външните фактори, качеството на изображенията също намалява.

ГАЛЕРИЯ

 

Производителност и живот на батерията
Вече споменахме за като цяло изненадващото решение, на Lenovo да заложи на осем-ядрения Snapdragon 430 в новата си серия бюджетни смартфони. И въпреки че устройството не се справя зашеметяващо в синтетичните тестове, то производителността му във всекидневните задачи е доста добра – отварянето, затварянето и превключването между приложенията протича без осезаемо забавяне.
Ако предпочитате да убиете част от времето си с помощта на някоя мобилна игра, също няма да останете особено разочарован, тъй като ще може да играете голяма дял от тях без проблем. Все пак не очаквайте, че ще може да стартирате и играете комфортно всички нови 3D заглавия, тъй като в някои от тях може да очаквате лаг. За пример можем да дадем играта The Trail, при която при максимални настройки се виждаше, че смартфонът започва да изпитва трудности на моменти.

Когато си говорим за производителност, особено при мобилни устройства, важно е да обърнем внимание и на това колко издържа батерията. Защото това колко бърз е процесорът или каква е гъстотата на пикселите минава на заден план, ако мобилното устройство не осигурява адекватно автономно време за работа. В това отношение Lenovo K6 Note няма да разочарова, дори и потребителите, които използват своят смартфон практически постоянно, тъй като вградената 4000 mAh батерия в мобилното устройство осигурява впечатляваща дълготрайност.
Едно зареждане на батерията без проблем ще ви гарантира над 9 часа „екранно време“ при това при активно използване на мобилен интернет, а както знаем дисплеят е един от основните консуматори, особено с такъв размер. През тези 9 часа ще може да се информирате за последните новини /браузване/, ще може да проследите любимия си twitch канал или пък да изгледате поредната порция смешни клипове в youtube (с общо време от над 3 часа), да поиграете на любимата си мобилна игра (около 2 часа) или да ненапускате Imgur. Разбира се ще може да поговорите и с приятели.

Тъй като си говорим за живота на батерията уместно е да споменем, че софтуерът предупреждава, когато дадено приложение използва значително количество енергия, когато работи на заден план и ви дава правото на избор – дали съответното приложение да продължи да работи, или да го спрете.

Подходящ ли е за нас Lenovo K6 Note /заключение/
Можем да кажем, че Lenovo са свършили доста добра работа с K6 Note – мобилното устройство се характеризира с добър дизайн и изработка, съчетани с прилична производителност и отличен живот на батерията. Така че ако сте се насочили към бюджетно решение с голям екран, то не забравяйте да погледнете и към Lenovo K6 Note.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *