CeBIT – небето е за дроните

Дроните са една от основните теми на предстоящата, след малко повече от месец, технологична конференция CeBIT, която ще се проведе между 20 и 24 март в Хановер, Германия.

По време на прегледа на който присъствахме през януари успяхме да видим и на живо част от изложителите в тази сфера.

Едната от представените компании произвежда единствения утвърден за използване над хора в САЩ дрон. Fotokite (името на компанията и продуктите съвпадат) е създадена в университета ETH Zurich и продуктите и са базирани на разработени там технологии. Това което предлага Fotokite е достъпна за всеки въздушна фотография, решавайки основните проблеми със сигурността и управлението.

Първият продукт е Fotokite Pro, дрон с камера за предаване на живо с възможност за летене с часове, бидейки захранван от земята. Дронът се управлява и захранва посредством връв, подобно на хвърчило. Следващото предложение на компанията е по-достъпният Fotokite Phi. Премахнати са основни и скъпи компоненти като GPS приемник и RC контролер, оборудвайки го с GoPro решение за заснемане.

Управлението и на двата дрона се извършва с връв и жестове на ръката, както можете да видите в демонстрационното видео, което направиха за Today Tech.

Дроните на Fotokite се използват от CNN, BBC, AFP, NASA и др.

Другите изложители в сфертата на дроните бяха YUNEEC. През 2015 компанията получи подкрепа от Intel и се насочи към пазара на дрони, а първият им продукт беше представен през 2016 – Typhoon H hexacopter. Това е и първият multicopter с Intel Real-Sense технология, система позволяваща на дроните да разпознават препятствия и да ги заобикалят. Следващото предложение на компанията е Breeze 4K – компактен потребителски дрон.

През настоящата година YUNEEC влизат и на пазара за комерсиални дрони с модела H520, който ще бъде представен за първи път Европа по време на CeBIT.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *