Хакери искат откуп от Apple, заплашват милиони iPhone потребители

Apple е изнудвана да плати откуп на група хакери, които заплашват отдалечено да изтриват данни от iPhone смартфони, съобщава softpedia.

Хакерите от “Turkish Crime Family” искат $75,000 в Bitcoin или Ethereum, друга крипто валута. Като алтернатива изискванията включват $100,000 в iTunes подаръчни карти, сочат данните на изданието Motherboard.

Хакерите са се свързали с гореспоменатата медия сочи, че те искат да притиснат компанията, но и сочи че Apple не е готова да плати откупа. Те споделят снимки на мейли между тях и екипът за сигурност в Apple. Дори стигнаха до там, че публикуваха видео в YouTube, което показва как се логват в откраднати акаунти, показвайки снимки на потребителите и способност отдалечено да го заличат.

Кореспонденцията между Motherboard и хакерите показва обаче и разминавания. В един от мейлите те твърдят, че имат достъп до 300 милиона акаунта, а в друг 559 милиона.

Засега Apple официално мълчи около ситуацията, а хакерите са им дали срок до 7 април да платят откупа. Ако условията не бъдат изпълнени, те ще започнат отдалечено да заличават iPhone устройства и да ресетват iCloud акаунти.

One thought on “Хакери искат откуп от Apple, заплашват милиони iPhone потребители

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *