Lenovo Yoga 910

Yoga серията устройства на Lenovo предизвикаха сериозен интерес след появата си. Те предлагат интересен и многофункционален дизайн с по-висока степен на практичност за потребителите. Освен таблети, компанията предлага и хибридни устройства.

Моделът с който ще ви запозная днес е сред най-новите попълнения – Yoga 910. Това на практика е преносим компютър, който благодарение на специалната панта и сензорния си екран влиза в сегмента на хибридите и може да се използва и като таблет.

Дизайн

Yoga 910 идва със стилна алуминиева конструкция и изцяло в сребрист цвят, като има и версия в златист. На капака се открояват двете лога – Lenovo и YOGA. При ръбовете има леко скосяване, което образува вдлъбнатина при затворен капак. Това най-вероятно е направено с цел по-лесно отваряне, но дори така това не става много лесно.

Единственият хардуерен бутон отстрани е този за включване, разположен от дясно на корпуса, там са още 3.5 мм жак за слушалки и 1 х USB порт. От другата страна са двата USB Type C порта, единият, от които се използва за зареждане.

Отдолу моделът е с моноблок плоча, без отвори за охлаждането, само с две малки решетки за говорителите в предната част.

Това че е направен от метал прави хибрида доста податлив на издрасквания и трябва да сте много внимателни, тъй като дори по-леки срещи с остри предмети могат да оставят неприятни следи.

Основни характеристики, модел Lenovo YOGA 910 (80VF00CSBM):

Дисплей: 13.9″ UHD (3840 x 2160) IPS, MultiTouch, VibrantView
Процесор: Intel Core i5-7500U (3M Cache, 2.50GHz up to 3.10GHz), Intel HD Graphics
Памет: 8GB DDR4 RAM, 256GB SSD
Свързваемост: WiFi 802.11 ac, Bluetooth 4.1, USB 3.0 Type-C с видео изход, USB 2.0 Type-C, USB 3.0, 3.5 мм жак
Звук: JBL, Dolby Audio Premium
ОС: Windows 10
Защита: четец на пръстови отпечатъци
Батерия: 4-клетъчна, до 15 часа автономност
Размери: 323 x 224.5 x 14.3 мм, от 1.38 кг

Режими

Специалната Yoga watchband панта позволява обръщането на екрана до самата основа на корпуса.

При завъртане на в режим палатка, презентационен или таблет, операционната система минава автоматично в таблетна версия и интерфейса се променя. Основният екран преминава към типичния за тъч устройства лейаут, познат ни от таблетите с Windows, без да имате стандартен десктоп. Продължавате да работите с отворените преди това приложения, но вече разчитате на виртуалната клавиатура, която има същите езици и подредби, които ползвате в режим лаптоп.

Двата режима – палатка и презентационен (на практика таблет със стабилна стойка) са удобни за представяне на информация пред други хора или просто да освободите ръцете си проследявайки рецепта при готвене или гледайки видео и др. При тези режими хардуерната клавиатура се деактивира и натискането на клавишите няма да се отразява.

В режим преносим компютър, получавате пълноразмерна клавиатура и тъчпад. Клавиатурата има подсветка с две степени на сила на светлината. Поради тънката конструкция обаче, ходът на клавишите не е много голям и е необходимо време за свикване. Освен това подредбата е малко нетипична и разположението на десния shift бутон известно време ще бъде неудобство.

Тъчпадът е с обширна повърхност и е моноблок с ляв и десен бутон под него.

Положително е добавянето на отделен ред за функционалните бутони, което улеснява използването им.

При използване като таблет ще ви трябват две ръце, тъй като макар да е лек за лаптоп това не е така що се отнася като таблет. Ако имате опора, получавате един страхотен дисплей и достатъчно мощ да гледате съдържание с висока резолюция.

JBL звукова система

Двата говорителя са разположени от долната страна на конструкцията. Те предлагат доста силен звук, който не е очакван за този тип тънки устройства. За постигане на това Lenovo използват JBL Premium Sound технология.

Съвсем спокойно можете да използвате хибрида за гледане на филми и слушане на музика. От близко разстояние качеството и силата са на много добро ниво. Трябва само да избягвате да го поставяте върху меки повърхности, за да не закривате отворите на говорителите.

Лошото в случая с тестовите бройки, е че не всичко е в завършен и функциониращ вид, а при мен едната колонка не беше активна и въпреки това звукът беше силен и плътен.

И останалите впечатления

Практически работата с Yoga 910 е доста приятна. Мощният за подобен тип устройства хардуер позволява безпроблемни занимания с множество приложения. Моделът включва повече от достатъчните 8GB RAM, а Intel Core i5-7500U съвсем спокойно се справя с офис приложения, браузване, гледане на видео с висока резолюция и др. Единствено ограничаващо може да бъде пространството за съхранение, което е 256 GB и може да се наложи да разчитате на облачно пространство или външни решения за съхранение.

Дисплейът е с диагонал 13.9″ и висока разделителна способност UHD (3840 x 2160). Използваната технология за панела е IPS, позволяваща широки зрителни ъгли и добър контраст на изображението. Три от страните на екрана са с много тънки рамки, което е положително.

Покритието на дисплея е гланцово и съответно може да има неприятни отблясъци, а и остават доста петна при работа с ръка.

Поради наличието на толкова тънка конструкция ще трябва да се задоволите с доста ограничени възможности за свързване що се отнася до портове. Налични са само 1 стандартен USB порт и два USB Type C, единият от които се използва за зареждане. Както сами виждате, няма възможност за връзка към външен дисплей през HDMI, а малкото портове могат да бъдат ограничаващи откъм възможността за свързване на периферни устройства. Все пак единият Type C порт е DP съвместим и със специален кабел можете да го използвате за изходящ видео сигнал.

Липсва и четец на памет карти, но поне има извод за слушалки.

Това че устройството няма отвори отдолу за охладителната система е плюс, тъй като можете да го поставяте дори и на места, които не позволяват приемането на въздух по този начин. По време на работата си с модела не забелязах сериозно загряване на корпуса.

За по-сигурно вписване, Yoga предлага и четец за пръстови отпечатъци. Благодарение на него можете по-лесно да отключвате компютъра без необходимост всеки път да въвеждате паролата си.

Батерията е едно от силните места на Yoga 910. 4-клетъчната батерия, според данни на компанията издържа до 15 часа с един заряд. От моя гледна точка мога да кажа че около 10 часа се постигат безпроблемно. Без да използвам хибрида за много продължително време през дните, ми се наложи да го заредя след чак седмица. Определено Yoga 910 дава високо ниво на автономност, което ще е добре дошло ако пътувате често и нямате достъп до източник на захранване.

Наличието на Windows 10, за мен, също е голям плюс. Операционната система дава възможност да се възползвате максимално от хардуера и да работите с голяма гама от приложения за продуктивност и забавления.

Заключение

Наличието на мощен хардуер и красив и изискан дизайн правят Yoga 910 много добър избор ако имате нужда от хибридно решение. Батерията дава сериозно ниво на автономност, а силният и качествен звук го прави подходящ и за забавление.

Хибридът може да бъде чудесен спътник в ежедневието и в офиса, но определено влиза и в графата луксозни продукти, които не са по джоба на всеки. Актуалната цена на модела в момента на публикуването на това ревю е 2750 лв.

Павлин Луканов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *