Сирма Груп отбелязва 25 годишнината си с визия към бъдещето

Една от най-големите софтуерни групи в България, Сирма Груп отбеляза 25 годишнината от създаването си със специално събитие, което се проведе в София на 24.04 под надслов „Следващите 25 – Интелигентното предприятие“.

Сирма води началото си от 1992 г. като малка фирма с екип от пет – шест човека, а днес в групата работят близо 400 специалисти. Групата разполага с офиси в България, САЩ, Канада, Бразилия, Великобритания, Албания и скоро предстои откриване на такива в ОАЕ и Индия.

Освен за честване на годишнината, софтуерната група включваща няколко компании представи и визията си за бъдещо развитие. Сред основните очаквания се открояват преходът на компаниите към интелигентни предприятия от ново поколение, чрез когнитивни технологии и решения.

Невронни мрежи, машинно обучение, технологии за разпознаване на лица, когнитивни технологии – това са някои от най-иновативните ИТ сегменти, към които се е насочила Сирма. За целта се инвестират средства привлечени от наскорошното листване на борсата.

По време на събитието бяха представени възможностите на разработеното от Сирма Груп компютърно зрение в платформата MarketVidia, предназначена за големи търговски вериги. Технологиите на Лабораторията за компютърно зрение на Сирма за демографски анализ и лицево разпознаване имат многобройни приложения в сферата на търговията с бързо-оборотни стоки, маркетинга, контрола на достъпа, корпоративната и национална сигурност. Технологията за демографски анализ е в процес на реални тестове при клиенти, а тази за лицево разпознаване все още е в процес на разработка и предстои да бъде завършена до края на годината. Амбицията на Сирма е да влезе в ТОП 10 на производителите на подобни технологии.

Компанията дефинира три основни елемента в прехода към интелигентно предприятие – данни, процеси и ангажираност, както и два основни фактора – човешкия и изкуствения интелекти. Двата интелекта си взаимодействат във всички елементи от процеса на трансформация към интелигентно предприятие.

Онтотекст, част от групата на Сирма, е сред световните лидери в сегмента на семантични базии данни и анализ на текст, а клиенти на компанията са водещи медии и вестници (BBC, The Financial Times), научните издателства (Springer Nature, Elsevier, John Wiley) доставчици на пазарна информация (S&P), културни и правителствени организации (UK Parliament, Kadaster NL, The National Gallery of USA).

Пред гостите беше представено и най-новото дружество в рамките на Сирма Груп – Сирма Медикъл Системс.

Друг продукт на групата е Sirma Enterprise Platform, която е изцяло базирана на когнитивни технологии и изкуствен интелект и позволява създаването на вертикални бизнес решения в рамките на броени дни, като използва моделиране (а не кодиране) на сложни системи за работа с информация, процеси и сътрудничество.

Компанията работи в сферата на интелигентни банкови ИТ решения и демонстрира възможностите на иновативния чатбот за банкови услуги, създаден от неговия екип. Останалите и подразделения се занимават още с платформата за управление на клиентската лоялност и индустриален софтуер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *