Възможно е България скоро да има и втори сателит

Днес по време на „Космическа закуска“ организирана по повод предстоящото изстрелване на първия български геостационарен сателит, което ще се осъществи на 15 юни, управляващият собственик на България Сат даде малко повече подробности относно сателита и бъдещите намерения на компанията.

Според него не е изключено в следващите 4-5 години да бъде изстреляно и второ подобно устройство. Той добави, че за разлика от мнозинството от останалите функциониращи европейски сателити, България е от малкото, чиито проекти са осъществени без финансова подкрепа от държавата.

Цялата стойност на проекта към момента е 235 млн. щатски долара, а очакванията са около 46% от капацитета на сателита да се използва от Булсатком и дъщерно дружество на компанията, регистрирано в Сърбия, а 54% от капацитета да се отдава под наем. С напредване на процеса по изстрелването и интересът към сателита се увеличава, обясни Максим Заяков. Има силен интерес от Румъния, Гърция, Израел, Германия и други държави, като с някои от тях договарянето е в последна фаза, допълни той. От Министерство на отбраната също са проявили интерес към космическия проект. Обхватът на сателита ни е Европа, Северна Африка и Близкия Изток.

Една от последните иновации на SpaceX, която ще бъде използвана и за извеждането на българския сателит, е суперсинхронна трансферна орбита, която ще позволи на сателита да използва по-малко гориво за достигането на позицията си.

По време на събитието стана ясно, че за България е много важно, че ще използва ресурса си, защото нашата точка е била заета от друга държава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *