“Palais Potemkine” [Палат Потьомкин]

След поредица от изложби на носителите на Наградата на Фондация „Рикар“в Москва (2008), Сеул (2014) и Мексико (2016). През 2017 Фондация „Рикар” представя изложбата „Палат Потьомкин“ в Националната галерия в София. За първи път в тази международна серия проектът ще включва и артисти, номинирани за този приз, основан през 1999.

Мястото е Национална галерия / Двореца, пл. „Княз Александър І“ в София, а периодът 19 май – 20 август 2017. Куратор е Емил Урумов.

Често една награда за съвременно изкуство е подчинена на разнопосочна динамика: ефект на сближаване (идентифициране и очертаване на национална артистична сцена) и ефект на съревнование (избиране и награждаване на конкретен възглед сред множеството). След приключването на този процес и чрез практиката на десетина артисти, номинирани или носители на наградата, изложбата „Палат Потьомкин“ има за цел да подчертае и обедини полисемията на тази общност от нагласи и подходи около една споделена съвкупност от въпроси: каква е взаимовръзката между изкуството и предизвикателствата на съвременното общество; каква е ролята на артистичната институция в сърцето на града; как една изложба би могла да се оформи чрез взаимоотношение със своя контекст?

Заглавието на проекта поставя началото на този критичен анализ чрез съпоставка с „Потьомкинови села“, метафоричен израз за зрителна измама с пропагандна цел. Декор на изложбата е сградата на Националната галерия в София, бивш царски дворец, който е бил свидетел и участник във всички обрати в историята на България в съвременната епоха: османското владичество, Освобождението, последвано от политическите блуждаения на монархията, провъзгласяването на Републиката съпътствано от „сателизацията“ към Съветския съюз, преходът към демокрация, съчетан с период на необуздан капитализъм. Днес, във време в което социалните и политическите ориентири изглеждат нестабилни, тази сграда с важен исторически и политически заряд, навремето проектирана и осъществена от чуждестранни архитекти, художници и декоратори, може чрез изкуството да послужи като средство за анализ на състоянието на обществото, на историческата и съвременната роля на културния обмен и наинституциите.

Самата практика на представените артисти от френската сцена обогатява и релативизира понятието за „сцена“. Многообразието на темите които ги вълнуват, съумява да преодолее всякакви географски, стилистични или тематични граници, които биха се стремили да уеднаквят подхода им. Фактът, че авторите са обединени от различни връзки с Франция, не ги прави по- малко граждани на една глобална артистична общност. Техните изследвания и сътрудничество ги отвеждат до страните от бившия Източен блок, отвъдморските територии, бившите колонии, градски или отдалечени райони във Франция и по света. Те се сблъскват с колониалната история, граничните линии, политическите катаклизми, ролята на градоустройството и паметниците, наративите на формирането на национално самосъзнание, декора на музеите или на информационното общество, медийния дискурс, начините за взимане на думата, анализа на несловесното общуване чрез жестове, разликите във външността и неравенствата между индивидите.

Всяка събота от 16:00 до 17:00 ч. изложбата ще има специален тур със студенти от Национална Художествена Академия.

Изложбата е организирана от Перно Рикар България, Фондация „Рикар“ и Националната галерия в София, с подкрепата на Френския институт.

Каталогът съпътстващ изложбата ще бъде публикуван в началото на юли 2017 г.

Програма от разговори Въведение в съвременното изкуство: Потьомкинови села, по света и у нас, в сътрудничество с фондация Отворени Изкуства и Галерия SARIEV Contemporary

Пърформанси

20.05.2017 (Събота)
14:00–17:30
Разговори с артисти: Стефан Николаев, Брюно Сералонг
Пърформанси: Жулиен Бисмют, Slapdash; Луиз Ерве & Клое Майе, A side [Страна А], със Стефан Додуров

20:00 / 21:00 / 22:00 (Европейска нощ на музеите)
Пърформанс: Луиз Ерве & Клое Майе, A side [Страна А], със Стефан Додуров

1.07.2017 (Събота)
15:30–18:00
Разговори с артисти: Матийо К. Абоненк
Пърформанс: Луиз Ерве & Клое Майе, A side [Страна А], със Стефан Додуров Разговори с куратори: Светлана Куюмджиева, артистичен директор на Пловдив 2019

2.07.2017 (Неделя)
14:00–18:00
Разговори с артисти: Мари Воание, Стефан Барбие-Буве Пърформанс: Джими Робер, Figure de style [Стилистична фигура]
Разговори с куратори: Пиер Бал-Блан, куратор от екипа на Документа 2017 Атина-Касел Обща дискусия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *