HP Envy 13 (2017)

HP е лидер на пазара за персонални компютри и голяма част от успеха на компанията се дължи на лаптоп сегмента. Производителят има голямо разнообразие от серии, които обхващат всички групи потребители. Наскоро бяха обявени и новите попълнения в Envy серията, чиито член е и моделът, с който ще ви запозная.

Envy 13 е по-компактната от двете представени серии. Бройката с която разполагах за настоящото ревю включва Intel Core i3 процесор, FHD дисплей, 4GB RAM и 128GB SSD, но серията предлага избор до сензорен екран с UHD резолюция, 7мо поколение Intel Core i7 процесор, 16 GB RAM и 512GB RAM.

Дизайн

Това е един от основните аспекти отличаващи Envy гамата продукти на HP от останалите им предложения. Устройствата са с изискан и с елегантен дизайн. Конструкцията на преносимия компютър е от алуминий, което му дава допълнително приятно излъчване.

Отдолу моделът е с моноблок плоча с отвори за охладителната система и говорители. Капакът се отличава с голямо HP лого в центъра.

В отворено състояние се разкриват пълноразмерната клавиатура, обширен тъчпад, отвор за говорители по продължение на широчината на конструкцията над клавиатурата и бутон за включване в ляво над клавиатурата.

Като портове, от ляво са стандартен USB, 3.5 мм жак, USB Type-C и слот за Micro SD памет карти.

От противоположната страна са портът за захранване и по още един стандартен USB и USB Type-C.

Цветовите опции са сребрист и златист.

Основни характеристики на тестовия модел:

Дисплей: 13.3“ Full HD IPS BrightView
Процесор: Intel Core i3-7100U двуядрен с четири нишки (2.4GHz)
Памет: 4GB DDR3 RAM, 128GB NVMe M.2 SSD, MicroSD слот
Видео: Intel HD Graphics 620 вграден в процесора, използва част от системната памет
Свързваемост: дву лентов Wi-Fi, Bluetooth, 2 x USB, 2 x USB Type-C, Micro SD, 3.5 мм жак
Камера: HP Wide Vision HD Webcam with integrated dual array digital microphones
ОС: Windows 10 Home 64-bit
Батерия: 6 клетъчна 53.6Whr Li-Pol
Размери: 13.97 x 305.81 x 215.64 мм, 1.23 кг.

Наблюдения

Макар и в базовия си вариант, производителността на преносимия компютър е достатъчна за офис задачи, браузинг, гледане на видео и подобни. Дори можете да поразцъкате HotS в свободното си време, но в Low детайли. Геймплеят не накъсва, като единствено има едва забележими неправилни осветявания на определени карти. Няма проблеми и с най-новата версия на Photoshop, поне за по-елементарните дейности.

Бих препоръчал да вземете модел с повече пространство за съхранение, тъй като в даден момент оставащите свободни около 80GB просто няма да са достатъчни. Разбира се има решения и за това под формата на външни устройства и облачно пространство.

Като цяло оставам с добри впечатления от това, което предлага Envy 13 по отношение на работа.

Дисплейът е с добри нива на яркост и контраст, а резолюцията в конкретния модел е достатъчна, балансирайки в средата – нито твърде висока, където някои приложения биха били пикселизирани, нито твърде ниска, позволявайки по-голяма работна площ. Все пак има и опции за по-висока разделителна способност и сензорна технология, което допълнително добавя стойност към устройството.

Самият дисплей е наречен Micro Edge дисплей от HP, тъй като страничните рамки около него са доста тънки.

Иначе единственият реален недостатък на екрана е породен от решението да се използва Glare покритие, което прави работата на открито и при директна светлина към него, неприятна поради отблясъците.

Клавиатурата е изключително удобна за писане. Клавишите са с голяма повърхност и „меки“ при натиск. Въпреки тънката конструкция, ходът на бутоните е достатъчно дълъг. Всичко това води до възможност за бързо въвеждане на текст. Освен това е налична и подсветка, която е от голяма помощ при писане на тъмно. Разполагате и с отделен ред с функционални бутони.

Тъчпадът предлага голяма повърхност. Реакцията е добра и отчитането на движенията е прецизно, доколкото може да се очаква от тъчпад. В някои от моделите се предлага и HP Secure Pad с вграден в него четец на пръстови отпечатъци работещ с Windows Hello.

От чисто функционална гледна точка не ми допада особено, че движението назад на екрана е ограничено, което е породено от дизайна на капака, използван и за повдигане на конструкцията.

Компютърът е изключително полезен по време на път, тъй като благодарение на компактните си размери не заема много място и е достатъчно удобен за работа и в скута или дори на поставката за храна в самолета, определено голям плюс по време на полети. За подложка можете да използвате опционалната луксозна кожена калъфка, която е тип джоб.

Говорейки за работа по време на път, няма как да подминем един основен елемент, а именно издръжливостта на батерията. Това е изключително важно за хората, които често пътуват и трябва да разчитат на компютъра си в движение.

За около 2 часа полет, от батерията бяха изразходвани около 10%-15% като устройството беше в самолетен режим и с 50% яркост на екрана. През това време го използвах предимно за писане. Според информация на HP, Envy 13 може да издържи до 14 часа с един заряд.

В това отношение моделът е чудесно решение, тъй като дава високо ниво на автономност от електрическата мрежа. В случая голяма заслуга има и фактът, че все пак това е базовият вариант, с Core i3 процесор и дисплей с FHD резолюция и без тъч.

Лаптопът предлага и HP Fast Charge технология за бързо зареждане, която според компанията позволява зареждане от 0 до 90% за приблизително 90 минути, което е доста добро постижение.

Звуковата система е от общо четири HP говорители, които са настроени съвместно с експерти от Bang & Olufsen. Два от тях са отдолу на лпатопа а другите два над клавиатурата. По отношение на софтуера управлението се извършва от специално приложение, но без особено задълбочени параметри. Що се отнася до качеството, не мога да кажа, че е на особена висота, особено силата на звука.

Предполагам най-вече заради тънката конструкция, HP са решили да не добавят отделен видеопорт (VGA/HDMI). За тази цел можете да използвате някой от USB Type-C портовете.

Envy серията работи под операционна система Windows 10.

Охладителна система

Моделът поема въздух за охлаждане през отвори отдолу на корпуса, а топлият въздух се отвежда през решетка намираща се под екрана. Оптималното въздухопоемане се подпомага от специалния дизайн с повдигаща панта. По този начин се избягва запушване на отвора за поемане.

Вентилаторът се включва при по-сериозно натоварване, което в случая е работа с мултимедия или по-тежки приложения. До този момент компютърът е на практика безшумен, но след включване на вентилатора, шумът е осезателен и при абсолютно тихо обкръжение не е приятен, иначе се губи на заден план.

Ако работите с лаптопа в скута си е възможно температурата на долната плоча да се вдигне сериозно при натоварване и да стане неприятно.

Софтуерно Envy 13 включва и решение наречено HP CoolSense. Когато е активирано, приложението засича дали преносимият компютър е в стационарно положение и в зависимост от това променя производителността и настройките на вентилатора.

Заключение

Envy 13 оставя много добри впечатления в мен след времето, за което имах възможност да го използвам. Моделът е чудесен пример за ползите на компактните преносими компютри и предлага изискан дизайн и стабилна изработка. Определено мога да го препоръчам на хората, които пишат много, тъй като клавиатурата е удобна, а и батерията издържа дълго.

От компанията съобщават, че обновената серия вече е налична и в търговската мрежа у нас от юни. Цените започват от около 899 Евро, но за съжаление при онлайн търсене не успях да открия налични модели.

Павлин Луканов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *