Alphabet ще използва сол за съхранение на енергия от възобновяеми източници

Най-новият проект на експерименталното подразделение на Alphabet, X division е решение за съхранение на енергия от възобновяеми източници. Системата е с кодовото название „Malta“ и използва резервоари от сол и антифриз за създаване и съхранение на енергия.

Резервоарите поемат генерираната енергия под формата на електричество и я превръщат в отделни потоци от топъл и студен въздух. Топлият въздух загрява солта, а студеният охлажда антифриза. Този процес може да бъде обърнат, изпращайки двете течения въздух едно срещу друго, завъртайки турбина, която генерира електричество.

Солта може да съхранява енергия в продължение на дни. Този метод може да бъде подходящ при добив на електричество от слънчеви панели и вятърни турбини. Тъй като е гъвкав по отношение на създаването от резерв. Източници на Bloomberg сочат, че през 2017, в Калифорния са останали неизползвани над 300,000 мегавата електроенергия.

Все пак е редно да отбележим, че идеята все още не е реализирана и компанията търси партньори за изграждане на прототип.

Източници: Bloomberg, Engadget

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *