Panasonic EZ950 (TX-65EZ950E)

Всички големи производители на телевизори вече имат предложения в OLED сегмента и с 4K HDR картина. Всеки от тях разбира се има различен подход по отношение на дизайна и функционалностите, които предлагат телевизорите. Моделът на Panasonic TX-65EZ950E, който е в EZ950 серията и с който ще ви запозная сега, е един чудесен представител на новото поколение телевизори.

Дизайнът на телевизора е изключително стилен и изчистен, а Panasonic наричат концепцията „изкуство и интериор“. Екранът има съвсем тънки рамки отпред, а корпусът в горната си част е тънък като се удебелява, слизайки към основата. Моделът стои на стабилна стойка прикрепен на два крака, а панелът с портовете е в дясната част на гърба. Наличен е панел, който прикрива кабелите за по-стилен изглед, но за съжаление не беше включен към тестовата бройка. Възможен е и монтаж на стена – VESA 400 x 400 мм.

В предната част на телевизора няма почти нищо, което да се откроява, освен разбира се самият екран. Под него едва забележимо се намира логото на компанията, а вдясно са разположени светлинният индикатор и два сензора.

Налична е и възможност за хардуерно управление на звука, превключване на канали и др. Това се осъществява чрез панел, намиращ се отстрани на телевизора.

Основни характеристики:

Панел: 4K ULTRA HD/OLED (OLED Superb Motion Drive), THX сертификация
Резолюция: 3 840 x 2 160
Процесор: Studio Colour HCX2
Звук: VR-Audio True Surround+ (40 W (10 W x 2 + 10 W x 2)
Мрежа: Wi-Fi, LAN, Bluetooth (Клавиатури/Мишки)
Цифров тунер: DVB-T/T2/DVB-S2/DVB-C / Аналогов тунер
Интерфейс: 4 x HDMI (4K 60/50p с HDCP 2.2), 3 x USB, CI, SD, RCA, Optical, за слушалки
Размери: 1453 x 839 x 48 мм, 23 кг

Пълните характеристики можете да намерите тук.

Монтажът на телевизора е лесен, но са необходими двама души за целта. Изваждате стойката и след това поставяте телевизора на съответните поставки за крачетата. Това се подсигурява чрез няколко болта. За по-естетически вид има два капака, които прикриват сглобката. Впоследствие връзвате кабелите и слагате декоративния капак.

Дисплей и картина

Моделът предлага екран с диагонал 65“ (има вариация и с 55“), което е сериозна повърхност, а това в съчетание с 4K Ultra HD резолюцията от 3840 х 2160 пиксела и HDR технологията, гарантира въвличащо филмово изживяване. Три са основните технологични направления, на които залага новото попълнение на Panasonic. 4K PRO HDR и OLED технологии както и наличието на Studio Colour HCX2 процесор. Тези три параметъра позволяват постигането на кристална картина с истински черен цвят и висока резолюция.

Репродукцията на черния цвят е на високо ниво, благодарение на OLED технологията, която за разлика от телевизорите с подсветка, управлява всеки пиксел поотделно. Това позволява и постигането на по-богати цветове. Обработката на картината се поема от процесор Studio Solour HCX2 (Hollywood Cinema Experience). Телевизорът има и Multi HDR поддръжка, което означава, че поддържа няколко HDR формата, като на пример HDR 10 и HLG (Hybrid Log Gamma). EZ950 серията телевизори са оборудвани с новата функция HDR Brightness Enhancer, специално предназначена за оптимизиране на HDR картината в много светли помещения. Тъмните сцени, които са трудно видими в такива условия, се оптимизират чрез увеличаване на яркостта в зоните, където тя е ниска. Наличен е и специален режим за игри 4K HDR Gaming, а телевизорът е съвместим със стрийминг предавани 4K HDR данни от Netflix, Amazon и YouTube.

Дисплеят има и THX сертификация за изключително качество на картината. Стандартът е разработен от режисьора Джордж Лукас, а всички отговарящи телевизори преминават редица тестове.

Средното ниво на консумация на енергия е 180W, което достига до 528W при максимално натоварване. Според Panasonic, годишната консумация на енергия на модела е 250kWh.

Звук

Телевизорът предлага редица възможности за настройка на звука от менюто. Освен предварително готови профили, имате достъп до регулиране силата на басите, баланса, Surround и допълнителни настройки като Auto Gain Control, MPX, Clear Sound Adjustment и др. Моделът има и Voice Guidance, която когато е включена дава звукови известия при промяна на канал, ниво на звука и др. Общата мощност на системата е 40 W (10 W x 2 + 10 W x 2), което е повече от достатъчно, а звукът е качествен и силен.

Смарт функционалности

Улеснение за някои потребители у нас ще е и наличието на меню на български език. Интересно, е че системното меню е базирано на Firefox OS и работи сравнително гладко, макар на моменти да се усеща забавяне. Чрез операционната система, телевизорът предлага редица смарт функционалности като вграден браузер за достъп до Интернет и приложения, които са за забавление и допълнително съдържание. Тук разбира се основно място заемат Netflix и YouTube, които са източник на видео съдържание с високо качество. Достъпът до приложенията става през основния (Home) екран, а оттам можете да превключите и в режим на телевизор или да превключите източника на сигнал.

Свързаност

Panasonic EZ950 дава и разширена мрежова функционалност. След като през мрежовите настройки се вържете към домашната си мрежа (Wi-Fi или LAN) получавате възможност за софтуерни обновления и споделяне на съдържание. От телевизора имате достъп до устройства за съхранение в мрежата, от които да се възпроизвежда съдържание. Освен това от лаптоп или смартфон можете да предавате директно съдържание към телевизора. Чрез вградената Bluetooth свързаност, можете да използвате и съвместими клавиатури и мишки, които дават леснота за въвеждане и управление. Освен няколкото възможности за подаване на телевизионен сигнал, телевизорът предлага още четири HDMI порта, което е напълно достатъчно.

Налични са и начини за директно свързване на външни устройства за съхранение през USB за дискове и флашки, а освен това има и слот за SD памет карти. По този начин можете да извадите картата директно от фотоапарата и директно да разглеждате снимки и видео. Освен това можете да използвате външните хранилища за запис на съдържание от телевизията.

Управление

Телевизорът може да работи с два типа дистанционни. Едното е стандартно, а другото е на практика безжичен контролер. Стандартното дистанционно е доста стилно със сребриста, метална горна част и предлага широк набор от бутони за управление. Тук са разположени както базовите бутони за звук, канали, включване и т. н., така и такива за бърз достъп до менюта, някои функционалности и дори управление на възпроизвежданото мултимедийно съдържане. Налична е и приятна подсветка, което е полезно при работа на тъмно.

Безжичният контролер включва тъчпад, който можете да използвате като мишка и достъп до основните контроли. Освен това чрез него можете да задавате гласови команди на телевизора – търсене, смяна на канал и звук и др. Контролерът е компактен и в подобен на стандартното дистанционно стил.

Цената на модела в търговската мрежа у нас е около 11,000 лв. Разбира се това може да се очаква имайки предвид диагонала на екрана и използваните технологии. Оставам изключително доволен от всички основни параметри на телевизора – картина, звук и дизайн. Единственото поле където е нужно подобрение е скоростта на софтуера при навигация в менютата с настройки.

Panasonic DMP-UB400 UHD Blu-ray плейър

Идеален спътник към всеки 4K HDR телевизор е и Ultra HD Blu-ray Player DMP-UB400.

Устройството има изключително опростен дизайн с компактни размери (320 x 45 x 199 мм, 1.5 кг). Предната част е покрита от капак, който се сваля при поставяне на дискове. Единствените бутони са разположени отдясно над панела и са за включване и изкарване на поставката за дискове. Плейърът има индикатор за активност и сензор за дистанционното. Той предлага два HDMI извода, единият комбиниран за видео и звук, а другият – само за звук и оптичен изход. Налични са и два USB порта – USB 2.0 (отпред) и USB 3.0 (отзад). Благодарение на тях можете да свързвате външни памет устройства като флаш памет карти и дискове (задния порт), а и да ги използвате за зареждане на мобилни устройства като смартфони.
Ultra HD Blu-ray Player DMP-UB400
DMP-UB400 предлага възможност за свързване към Интернет чрез безжична и жична връзка. Благодарение на онлайн достъпа можете да обновявате системния софтуер и да се възползвате от достъп до услугата за стрийминг на видео съдържание Netflix. Високото качество на картината е възможно благодарение на вградения HCX процесор. Чрез него можете да гледате филми в 4K Ultra HD формат и с HDR пресъздаване (изисква HDMI кабел от категория 2). Качеството на звука също е от значение. UB400 предлага възпроизвеждане както на конвенционални формати, така и на DSD и ALAC. Освен възпроизвеждане на Blu-ray дискове, плейърът може да възпроизвежда съдържание и от DVD и CD носители.

Дистанционното е лесно за използване и е доста интуитивно. Всички контроли са добре обозначени и освен това можете да управлявате силата на звука на телевизора си и да го изключвате. Наличен е бърз бутон за настройка на HDR режима на картината. Ако комбинирате плейъра с телевизора, който също преглеждам тук, можете да използвате дистанционното на телевизора за управление и на плейъра. Цената на модела е около 700 лв.

 

Павлин Луканов

2 thoughts on “Panasonic EZ950 (TX-65EZ950E)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *