Хакери са вкарали зловреден код в CCleaner

Хакери са успели да пробият защитата на популярния софтуер за почистване на „бисквитки“ и други нежелани елементи CCleaner, собственост на Avast. Чрез пробива те са инжектирали зловреден код в приложението и са го разпространили до милиони потребители. Пробивът е открит от специалисти на Cisco Talos. CCleaner има над 2 милиарда изтегляния, което го прави желана цел на хакерите

От настоящата атака са засегнати 2.27 милиона потребители, а според Avast Piriform, компанията все пак е успяла да предотврати нанасянето на вреди. Атаката е необичайна, имайки предвид статуса на засегнатия софтуер. Зловредният софтуер изглежда е създаден с цел да използва заразените компютри като част от бот мрежа.

По-рано тази година украинската компания MeDoc беше обект на пробив, който даде достъп на хакери до сървърите разпространяващи софтуерни обновления. Това доведе до заразяване на клиенти на компанията с крипто вируса Petya. Изглежда хакерите все по-често ще разчитат на такъв тип разпространение на зловредния си софтуер, тъй като директно могат да го изпратят на множество потребители.

Източник: The Verge

One thought on “Хакери са вкарали зловреден код в CCleaner

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *