Ръководителят на Европейския център за борба с киберпрестъпленията идва в София

Ръководителят на Европейския център за борба с киберпрестъпленията към Европол (EC3) Стивън Уилсън ще присъства на Четвъртия регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа, който ще се проведе на 30 и 31 октомври в Интер Експо Център София. Форумът, който се организира от Международната академия за обучение по киберразследвания, ГДБОП – МВР и Ай Ди Си България и в партньорство със Съвета на Европа, се очаква да събере над 300 топ експерти по киберсигурност от публичния и частния сектор, представители на правоохранителните органи от над 20 държави, неправителствени организации, университети и медии.

Специално за форума пристига част от ядрото по информационна сигурност на Фейсбук. Четиримата експерти ще направят презентации и уъркшопи през първия и втория ден, по време на които ще представят как Фейсбук гарантира сигурността на своите продукти и услуги и ще дадат ценни съвети на потребителите как да се защитават онлайн.

Акцент на форума тази година ще бъде изграждането на ефективни публично-частни партньорства в областта на киберсигурността, като водещи експерти от Съвета на Европа и Европейската организация за киберсигурност (ECSO) и други организации ще представят своя подход. Програмата ще включва презентации, дискусии, демонстрации, добри практики и уъкршопи, групирани в три тематични потока: “Държава и политики”, “Бизнес” и “Бъдеще”. Панелите ще обхванат актуалните теми: предприемачество в сферата на киберсигурността, управлението на киберриска, тестове за прониквания, интернет на нещата и сигурността, сигурност в облака, разпространението на Рансъмуер, финансови и финтех компании, виртуалните валути и тяхната регулация, новия регламент за защита на личните данни и др. Голям интерес се очаква към дискусията за и против регулирането на дроновете, която ще се проведе в края на първия ден.

„Информационната сигурност е сериозно изпитание за организациите и изисква сериозни инвестиции, – коментира Нели Вачева, управител на Ай Ди Си България.“ 65% от участниците в наскоро провела се конференция по информационна сигурност на Ай Ди Си заявяват, че са идентифицирали редица пробиви в сигурността през последната година, а 21% не знаят дали са имали такива. Сред най-често срещаните негативни ефекти от пробивите са: загуба на данни на клиенти (в 28% от случаите), блокиране на бек-енд операции, блокиране на уебсайтове, загуба на данни за служители и разходи, свързани с малуер.

Генерални спонсори на Четвъртия регионален форум по киберпрестъпност и киберсигурност за държавите от Югоизточна Европа са: Фейсбук, Аматас и Майкрософт, спонсори: Мнемоника и Нетера, а медийни партньори – БНТ, БНР, Kaldata.com, Technews.bg и SeeNews.

Участието във форума е платено, като са налични разнообразни пакети, предоставящи преференциални цени и отстъпки, достигащи до над 30%. От специални отстъпки могат да се възползват и представителите на държавната администрация. Желаещите да се регистрират могат да го направят на сайта на събитието www.cybercrimeforum.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.