Google придобива част от HTC

Сподели в...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Google обяви, че ще плати 1.1 милиарда долара за придобиването на част от HTC. Става въпрос за подразделението на тайванската компания, което разработва и произвежда смартфоните Pixel, служителите на HTC ще се присъединят към Google. Google получава достъп до интелектуалната собственост на HTC чрез не-ексклузивно лицензионно споразумение. HTC ще продължи да развива останалата част от бизнеса си със смартфони.

HTC е дългогодишен партньор на Google, а Pixel смартфоните, които компанията произвежда за Google, според някои анализатори отговарят за до 20% от общите ѝ доставки. Поради засилената конкуренция обаче положението на HTC в последните години рязко се влоши. Делът на компанията като доставки в световен мащаб падна до 0.9% за миналата година спрямо 8.8% при пика си през 2011, сочат данни на IDC. Вчера продажбата на акции на HTC беше спряна в очакване на сделката. Очаква се сделката за покупка, която трябва да бъде одобрена от регулаторни органи, да бъде финализирана през 2018.

Това е втори подобен опит в сферата на смартфоните за Google след като през 2012 компанията придоби Motorola Mobility за 12.5 милиарда долара, но две години по-късно продаде подразделението на Lenovo за 3 милиарда долара.

Източник: Reuters