Google придобива част от HTC

Google обяви, че ще плати 1.1 милиарда долара за придобиването на част от HTC. Става въпрос за подразделението на тайванската компания, което разработва и произвежда смартфоните Pixel, служителите на HTC ще се присъединят към Google. Google получава достъп до интелектуалната собственост на HTC чрез не-ексклузивно лицензионно споразумение. HTC ще продължи да развива останалата част от бизнеса си със смартфони.

HTC е дългогодишен партньор на Google, а Pixel смартфоните, които компанията произвежда за Google, според някои анализатори отговарят за до 20% от общите ѝ доставки. Поради засилената конкуренция обаче положението на HTC в последните години рязко се влоши. Делът на компанията като доставки в световен мащаб падна до 0.9% за миналата година спрямо 8.8% при пика си през 2011, сочат данни на IDC. Вчера продажбата на акции на HTC беше спряна в очакване на сделката. Очаква се сделката за покупка, която трябва да бъде одобрена от регулаторни органи, да бъде финализирана през 2018.

Това е втори подобен опит в сферата на смартфоните за Google след като през 2012 компанията придоби Motorola Mobility за 12.5 милиарда долара, но две години по-късно продаде подразделението на Lenovo за 3 милиарда долара.

Източник: Reuters

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *