Cuphead – ретро преживяване за хора със здрави нерви

Обичате игрите да ви предизвикват, да ви поставят в ъгъла, да „изстискват“ максимума на вашите умения, ако кимате одобрително то тогава несъмнено сте открили вашата игра.

Игра, която ще ви впечатли с класическото си излъчване (графиката е силно вдъхновена от анимациите от 30-те години) и оригинално джаз звучене.

Игра, която няма да ви остави да си поемете дъх не само от прекрасно изрисуваните герои, но и от постоянно действие, което се случва на екрана. Отпуснете ли се само за момент, изгубите фокус само за секунда и това е краят. Да той ще ви сполетява често, не се заблуждавайте, но това само ще ви мотивира да грабнете отново контролера и да се впуснете отново в битката. Битката за вашата душа.

 

Историята
Историята няма да ви впечатли с невероятно уникалност, но поставя стабилна основа, върху която се гради цялото преживяване, а именно Cuphead (и Mugman ако играете в кооперативен режим) залагат и губят душите си на хазарт и за да ги запазят им остава да направят едно единствено нещо – да свършат мръсната работа на дявола и да съберат договорите за душите на жителите на остров Илкюл.

Cuphead в действие
От историята най-вероятно сте се досетили, че битките за тези договори са в основата на играта, т.е. основният игрови механизъм са схватките с различни чудновати босове. Да наистина има и платформинг нива, но те са по-скоро за разнообразие, а от практична гледна точка служат като средство за събиране на монети, с помощта, на които може да купувате разнообразни ъпгрейди (но нито дума повече, ще оставим на вас сами да ги откриете).

Но нека се върнем към босовете, тъй като те са звездите и това си личи – всеки от тях е уникален, не само визуално, но и с начина, по който се изправят срещу вас.

И като казах уникални, подгответе се да се изправите срещу плачещ лук, морков с телекинетични възможности или жабите боксьори превръщащи се в слот машина за последен сблъсък. Изненадите не свършват тук, но колко по-приятно ще бъде за вас преживяването, когато се изправите за първи път срещу тях. За това само ще допълня, че изненадите никога не свършат, а напротив с напредването на играта те стават още по-изобретателни.

И един съвет за финал, ако искате да видите тези епични битки в пълния им блясък, то ще трябва да стиснете зъби и да играете на regular трудност. Всяко от тези предизвикателства може да бъде играно на две нива на трудност simple или regular, но ако изберете първото то тогава очаквайте не само по-кратки битки, но и факта, че няма да може да събирате споменатите договори, а това ще „отреже“ част от финалното съдържание.

За финал, мога само да кажа, че Cuphead е едно невероятно постижение, което несъмнено ще ви зашемети, пръстите ще ви болят след дългите игрови сесии, но когато достигнете до финала ще осъзнаете какво страхотно време сте прекарали, дори и често да сте чувствали как отчаянието взима превес.