Българската компания 356labs участва с презентация на конференцията Microsoft Ignite

Всяка година Microsoft организира специализирана конференция посветена на продуктите и услугите, които компанията предлага за корпоративните си клиенти. Ежегодната конференция се нарича Microsoft Ignite и събира ИТ професионалисти от различни държави. Тази година конференцията се проведе в дните между 25 – 29 септември в САЩ и беше посетена от над 20 000 души. Радващ е фактът, че на конференцията за втора поредна година има и българско участие. То е в лицето на презентационната агенция 356labs и основателят й – Борис Христов, които бяха сред селектираните лектори на Ignite. Презентацията, изнесена от българската компания, беше на тема “Choosing between Microsoft PowerPoint and Sway”. В тази сесия 356labs показа разликите между двата презентационни инструмента и кой от тях e по-подходящ спрямо различни бизнес ситуации.

Успяхме да проведем предварителен разговор с Борис Христов, който ни дава малко повече яснота около презентацията си. Започваме с най-важния въпрос, а именно “Защо Microsoft въведе ново приложение за презентации, когато потребителите вече разполагат с PowerPoint?” Отговорът е защото не всички представяния са еднакви. Въпреки че има някои категорични припокривания с PowerPoint, презентациите на Sway се изграждат по различен начин, изглеждат различно и служат за различни цели.

Какво са Sway и PowerPoint?
Sway е най-новият инструмент за създаване на презентации от Microsoft, който е базиран изцяло онлайн. Презентациите се създават и разглеждат в интернет браузъра или могат да бъдат достъпни чрез безплатното мобилно приложение.

PowerPoint от своя страна е най-популярното приложение за създаване на презентации и все още е основен инструмент за повечето потребители. То може да се използва и за създаване на изображения за социални медии и на видео.

Добавяне на съдържание
В Sway има няколко различни начина, по които може да се добави съдържание. Това става чрез качване на информация от Word документ директно в Sway, като оставите приложението само да създаде основите на вашата презентация. Sway поддържа и работа с OneDrive, така че може да се добави съдържание, което предварително сте запазили в облачното пространство – включително графика от Excel Online, например. Можете да изтеглите и уеб съдържание през Sway. В приложението можете да търсите информация с Bing и да изтеглите съдържание директно от сайтове като Wikipedia, Youtube и Flickr. Освен това, директно през него можете да търсите в Twitter и да изтеглите избрани публикации. Ако използвате SoundCloud, можете да включите и звук в презентацията си. Sway може и самостоятелно да ви предложи съдържание като се извършва анализ на подадената от вас информация, на чиято база приложението ще направи предложения за добавяне на допълнително съдържание.

В PowerPoint можете ръчно да добавите голямо разнообразие от съдържание към презентацията. Информацията, която можете да включвате е под формата на текст, изображения, фотоалбуми, картини, графики, аудио и видео, уравнения, екранни записи и обекти (както и пълни Word документи или електронни таблици).

Sway срещу PowerPoint
Опциите за дизайн в Sway са ограничени. Налични са няколко шаблона с цветове, от които можете да избирате. Шаблоните са създадени, за да може презентацията да изглежда като една непрекъсната страница с различни раздели. Най-добрият начин наистина да се персонализира Sway презентация е чрез използване на различни изображения.

PowerPoint разполага със зададени шаблони за оформяне на документ, но всеки потребител може да направи модификации и да проектира свой собствен. Шаблоните са базирани на типове слайдове, като могат да се задават различни преходи между тях, но съдържанието остава предимно статично.

Колаборация
Sway дава възможност на хората в екип да работят едновременно по една и съща презентация. За сравнение, ако разполагате единствено с десктоп версията на PowerPoint, само един потребител ще може да работи по документа. Ако обаче разполагате с Office 365, можете да редактирате презентацията едновременно със свои колеги както в онлайн среда, така и в настолния интерфейс.

Споделяне
Презентациите изготвени със Sway могат да бъдат споделяни по няколко начина. Можете да споделяте директно през Facebook, Twitter или с линк, а разполагате и с възможност за вграждане в уебсайт. Можете също така да контролирате това кой може да гледа Sway съдържанието, като ако е необходимо достъпът може да се ограничава и контролира. При PowerPoint възможностите за споделяне зависят от това коя версия използвате. Ако имате абонамент за Office 365, можете лесно да споделите документа директно чрез линк.

Достъпност
Всеки може да използва Sway безплатно с профил в Windows Live, както и като част от Office 365 пакета. За да използвате PowerPoint, се нуждаете от абонамент за Office 365.

Кога да заложим на Sway и кога на PowerPoint?
Няма правила за това кога да използвате Sway и кога PowerPoint. Всеки от тях има своите силни страни. Всичко зависи от това как ще се разработи една презентация и как ще се представя. Преди да решите коя програма да използвате, отделете няколко минути, за да прецените какво представлява вашето съдържание и коя е вашата аудитория.

Ако създавате тежка презентация с графики, които ще представяте, PowerPoint вероятно е по-добрият вариант. Ако изграждате презентация, която залага на изображения, включително и много онлайн съдържание, то Sway вероятно ще е по-добър избор.

Ако все още не разполагате със Sway или PowerPoint, можете да изпробвате Office 365 и да се запознаете отблизо с двете приложения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *