Huawei Watch 2

Новото поколение смарт часовници на Huawei – Watch 2 идва в няколко разновидности и с редица подобрения спрямо миналогодишното предложение. Вариантът, с който разполагах за настоящия тест е с модел LEO-BX9 и е в сив цвят със сива спортна каишка. Той не разполага с клетъчна свързаност, но поддържа Wi-Fi, Bluetooth и NFC връзка.

Започвам с дизайна, който ми допада от гледна точка на предходното поколение. Huawei Watch 2 не изглежда като играчка, а прилича на истински съвременен часовник. Конструкцията му е прекалено голяма за моя вкус при широчина 45 мм и височина 12.6 мм, но пък изработката е солидна. Лентата около кръглия дисплей е черна, а покритието на конструкцията на тялото, която е керамична, и каишката са в сиво с бели пръски.

Налични са два хардуерни бутона от дясно на конструкцията, които са в жълто. Отдолу са разположени пиновете за зареждане и пулсомерът.

Основни характеристики:

Дисплей: 1.2“, AMOLED, 390 x 390, Corning Gorilla Glass защитно стъкло
Чипсет: Qualcomm Snapdragon 2100
Памет: 4GB + 768 MB RAM
Свързаност: Wi-Fi, NFC, Bluetooth 4.1, GPS
Сензори: 6-осов A + G, 3-осов компас, за сърдечен пулс (PPG), барометър, околна осветеност
Батерия: 420 mAh
Платформа: Android Wear 2.0

Какви са основните възможности на часовника:

Проследяване на сърдечния пулс, включително разполагате с графика за последните 6 часа
Измината дистанция чрез вградения GPS
Слушане на музика офлайн
Получаване на известия от телефона
Инсталиране на разнообразни приложения
Провеждане на разговори
Вграден Google Assistant
Поддръжка за каишки с 22 мм механизъм

Huawei Watch 2 е съвместим със смартфони ползващи Android (4.4 или по-нова) и iOS (9.0 или по-нова). Сдвояването със смартфона става доста бързо, следвайки указанията на екрана, но предварително трябва да инсталирате на смартфона си приложението Android Wear. След като свържете часовника със смартфона, трябва да изчакате няколко минути докато бъде обновена системата на часовника.

След това можете да избирате между голямо разнообразие от циферблати, които се визуализират веднага.

Два са хардуерните бутони и те са разположени отдясно на конструкцията. Горният бутон води към списъка с приложения и обратно към основания екран. Вторият бутон може да бъде програмиран да стартира желано от вас приложение. Управлението с жестове остава до голяма степен без промяна спрямо предходното поколение. Със завъртане на китката можете да прегледате входящите известия и да ги изчистите.

Зареждането става чрез малка поставка, която се закача магнитно към основата на часовника.

При отпуснато положение на ръката, циферблатът показва само времето, а при повдигане дава допълнителни детайли. Определено засичането на движение при вдигане на ръката е по-добро от това при предишното поколение.

Часовникът поддържа работа с виртуалния гласов асистент Google Assistant и може да бъде използван за разнообразни цели.

И останалото

Имах възможност да тествам часовника за няколко седмици и за това време успях да си направя изводи за силните и слабите страни на модела. Нещата, които ми харесаха са няколко, започвайки с добрата екосистема от приложения, налични за Android Wear платформата. Можете да проследявате ежедневната си дейност като движение, пулс, изминато разстояние, изгорени калории и др. Чрез редицата спортни приложения можете и да провеждате тренировки и след това да анализирате резултатите. Освен това получавате известия директно от телефона си и имате опция за отговор на някои от тях директно.

Един от големите плюсове на модела е възможността за провеждане на разговори. Макар тестваният модел да няма свързаност с клетъчната мрежа, използвате часовника с вградените говорител и микрофон за приемане на разговори от телефона си. Можете да набирате контакти и да преглеждате списъците с последни разговори и любими номера. За съжаление не мога да кажа, че качеството през високоговорителя е добро, особено при наличието на околен шум, трудно се разбира какво говори отсрещната страна. Когато обаче около вас е тихо, решението е приемливо. Наличието на IP68 водоиздръжливост също е голям плюс за подобни устройства, тъй като при спортуване могат да се намокрят при дъжд или от пот.

Предимствата продължават с възможността за избор между голямо разнообразие от циферблати в зависимост от настроението или за специфична цел. Налични са спортни решения, които показват голям набор статистики и класически за по-изискани събития. Часовникът включва GPS и Glonass свързаност, която помага за позициониране и постигане на по-висока точност при отчитане на изминатото разстояние.

Сред недостатъците на модела мога да причисля забавянията при преминаване от един изглед на екрана към друг и понякога бавното стартиране на приложения. Освен това спортният вариант, който тествах ми се стори леко грубоват и не дотам удобен. За съжаление на някои потребители, операционната система Android Wear не предлага меню на български. Дисплеят предлага добро ниво на яркост при ниско околно осветление, но на открито и при пряка слънчева светлина, положението не е много добро.

За съжаление батерията не може да издържи повече от ден – ден и половина при активна работа, но са налични режими за пестене на енергията и възможност за работа само в режим часовник.

Заключение

Huawei Watch 2 е добра стъпка напред спрямо предходното поколение, но не е толкова голяма, колкото очаквах. Моделът може да е от полза на активните хора в проследяване на редица параметри при спортуване и в някои от разновидностите си е със стилен дизайн и подходящ за ежедневието аксесоар. Цената на модела в свободна продажба е около 550 лв., а 4G вариантът е наличен и през Теленор.

Павлин Луканов

2 thoughts on “Huawei Watch 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *