В София вече работи IoT платформа

VIVACOM представи своята LoRa концепция, която ще помогне на София да се нареди сред умените градове по света като Ню Йорк, Амстердам, Барселона и Хелзинки. Технологията за изграждане на безжични комуникационни мрежи от нов тип, които осигуряват свързаност между всякакъв тип обекти, им дава възможност да комуникират помежду си без необходимост от СИМ карти.

LoRa (Long Range) е технология, използваща радиочестотен спектър в под-гигахерцовия диапазон (863 – 870 MHz за страните от Европейския Съюз) за комуникация с ниска мощност между много на брой устройства – сензори и базови станции, които са разположени върху обширна територия. Технологията покрива изискванията по отношение на Интернет на Нещата (Internet of Things) – предлага защитена двупосочна комуникация, мобилност и услуги, свързани с локализация. Това е комбинирано с нисък разход на енергия, което позволява батерията на всяко едно от устройствата, комуникиращи си в мрежа, изградена по тази технология, да бъде експлоатирана до 10 години.

В София мрежата е изградена от VIVACOM в технологично партньорство с Nokia.

„Въпреки, че днес Internet of Things е осезаема реалност, ние смятаме, че това е едва началото на изключително значима технологична и бизнес трансформация. Визията на Nokia за следващата стъпка към т. нар. „програмируем свят“ предвижда една ултра-свързана среда, в която огромен брой взаимно комуникиращи си устройства са обвързани с интелигентност, построена върху огромни масиви от информация. Тя ще допринесе за автоматизиране, опростяване и подобряване на човешкия живот в много области като умните градове например. Те, от своя страна, ще направят живота в урбанизираните региони по-умен, по сигурен и по-устойчив.“ – Мартин Богоев, управляващ директор на Nokia Networks за България.

Сред възможностите, които LoRa дава, са:

– интелигентни системи за паркинги, които показват на водачите най-близкото свободно място за паркиране и ги навигират до там;
– интелигентно осветление, даващо по-голяма сигурност за гражданите, както и спестяване на разходи за електроенергия на общините;
– контрол на качеството на въздуха;
– ефективно управление на контейнерите за смет;
– дистанционно и интелигентно отчитане на водомери, електромери и други измервателни устройства за бита.

VIVACOM вече има разработени технологични решения на много от проблемите, свързани с управлението на транспорта, трафика, водите и електроенергията, които реално могат да подобряват качеството на живот в града и извън него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *