Принтерът HP ENVY Zero-Gravity ще бъде използван на МКС

НАСА избра принтера HP OfficeJet 5740 да замени досегашния на борда на Международната космическа станция. За целта HP е създала персонализиран принтер HP ENVY Zero-Gravity, който да се използва на станцията. Тъй като по-голямата част от спецификациите на устройството са създадени за масова употреба, за да може принтерът да работи безопасно на борда на Международната космическа станция бе нужно да покрие редица специфични изискванията на НАСА, сред които:

– Управление на хартията при нулева гравитация
– Използване на пластмасови материали, които забавят горенето
– Управление на отпадъчните мастила в нулева гравитация
– Премахване на стъклото
– Печат в множество позиции – 0⁰, 90⁰, 180⁰ и 270⁰
– Тестове на материали, акустика, запалимост, изгаряне на газове, съвместимост на захранването и други.

Изискванията за нулева гравитация са били най-голямото предизвикателство пред HP, поради спецификата на условията. След изобретателно препроектиране и въвеждането на специализирани материали и 3D принтирани компоненти, HP ENVY Zero-Gravity успешно покрива всички изисквания на НАСА и устройствата ще оборудват Международната космическа станция, като ще бъдат доставени чрез ракетата Space-X 14.

Екипажът на Международната космическа станция печата над 1000 листа месечно. Хартиените копия се използват за процедурна и критична информация за мисията като аварийни електронни книги, опис на траекториите за връщане, графици и лични файлове, включително писма и снимки от дома.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *