Huawei Mate 10 Lite

Наскоро Huawei представи новата си серия смартфони Mate 10, която се състои от три модела Mate 10, 10 Pro и 10 Lite. Днес ще ви запозная с бюджетното попълнение, което не може да се похвали с мощните параметри и AI функционалности на останалите два модела. Устройството обаче има редица достойнства, които могат да го направят добро предложение за голям кръг потребители.

Дизайн

Веднага след като видите модела на живо ще ви стане ясно коя е отличителната му черта. Това е дисплеят, който е със съотношение на страните 18:9, заемащ почти цялата предна част на смартфона. Смартфонът идва с предварително поставен протектор за екрана и калъф от прозрачна, твърда пластмаса, защитаващ гърба и страничната рамка.

Конструкцията е метална и с извити ъгли, а останалите черти в дизайна са сравнително стандартни. Отдясно на конструкцията са хардуерните бутони за включване и управление на звука, а в долната част се намират 3.5 мм жак, Micro USB порт и отвор за говорителя.

На гърба е разположен леко издигнат камера модул, а малко под него и четец на пръстови отпечатъци. Матовото покритие предразполага към оставането на отпечатъци.

Моделът се предлага в златист, черен и син цвят. Както е видно, за настоящото ревю разполагах с черния вариант. В комплект получавате и базови слушалки.

Основни характеристики:

Дисплей: 5,9“, IPS, 1080 х 2160 (18:9), PPI 407
Чипсет: Huawei Kirin 659, осемядрен процесор (4 x 2.36GHz + 4 x 1.7GHz)
Памет: 4GB, 64GB за съхранение (48GB достъпни за потребителя), microSD слот
Камери: Предна 13M (f/2.0) + 2M (1.75um), основна: 16M + 2M
Сензори: Сензор за пръстов отпечатък, Цифров компас, Сензор за обкръжаваща светлина, Сензор за близка светлина, Акселерометър, Индикатор за състоянието, SAR сензор
Батерия: 3340 mAh
ОС: Android 7.0, EMUI 5.1
Размери: 75.2 х 156.2 х 7.5 мм, 164 г

Производителността на Mate 10 Lite е напълно в тон с много от останалите модели в средния клас. Смартфонът предлага доста способен чипсет в лицето на Kirin 659, който е разработка на един от филиалите на Huawei. Освен това е налично достатъчно количество RAM за справяне с множество приложения едновременно. Паметта за съхранение също е на добро ниво, а можете и да я разширите с още до 256GB чрез microSD карта.

За времето, за което разполагах с модела, мога да споделя, че останах доволен от представянето му при ежедневните задачки. Няма накъсвания при браузинг и в повечето приложения, които използвам като социални мрежи, текстови редактори, камера и др.

Няма как да очакваме от модел в средния клас да се справя с най-тежките игри, но останалите вървят съвсем прилично.

Дисплей

FullView дисплейът е със съотношение на страните 18:9, което означава, че е по-издължен от стандартните 16:9. Това позволява използването на по-голям дисплей в по-тясна конструкция. И наистина, моделът е по-компактен от iPhone 8 Plus, който има диагонал 5.5“. Определено е удоволствие да се гледат клипове и друго видео съдържание на този тип екран. Голямо удобство е и при четене на текст и браузване в някоя от социалните мрежи, тъй като не се налага да скролирате толкова често.

Все пак има и малки недостатъци, тъй като повечето приложения са във формат 16:9, при разпъване на съдържанието на цял екран при някои има лека загуба на съдържание. Иначе смартфонът ще ви предлага да разпънете всяко приложение на целия екран, с предупреждение, че приложението може и да не функционира правилно. За времето, за което ползвах телефона, всичко беше както трябва.

Резолюцията е FHD+ (1080 х 2160), която е достатъчно висока за този диагонал. Яркостта и контрастът са на добро равнище, а е наличен и режим намаляващ синята светлина, който можете да програмирате да е активен за даден период. Това намалява натоварването на очите вечер.

И все пак имайте предвид, че с такъв тип екран, няма да можете да работите с една ръка в редица ситуации.

Камера

Можете да стартирате бързо камерата чрез двойно натискане на бутона за намаляване на звука. По подразбиране това директно заснема изображение, но може да се промени в опциите, само да включва самата камера.

Моделът идва със система от четири камери, двойна предна и двойна основна. Основната се състои от 16 MP и 2MP сензори, като първият отговаря за заснемане на основното изображение, а вторият улавя дълбочината на полето за постигане на боке ефект. Ефектът се поддържа и при широка бленда, позволявайки регулиране степента на размазване на фона. Моделът позволява и избиране на фокуса при определени снимки след заснемането.

Налични са множество режими на заснемане, сред които „движещи се снимки“, панорама, нощен и др., но за съжаление HDR режимът не е автоматичен. Изборът на режим става лесно, плъзгайки надясно от основния изглед на камерата. Качеството на изображенията е прилично при добра околна светлина. В условията на по-ниска околна осветеност трябва да използвате ръчни настройки, а при наличие на статив и Night shot, който чрез дълга експозиция прави чудеса при снимките на тъмно.

Huawei Mate 10 Lite Sample Photos

Предна камера има подобна конфигурация, предлагайки 13M и 2M сензори. Това е един от малкото модели на пазара, които предлагат двойна предна камера. Подобно на основната, и тук наличието на два сензора, позволява заснемане на изображения с боке ефект. За съжаление портретният режим невинаги успява коректно да „изреже“ обекта на фокус.

Huawei Mate 10 Lite разпознава жестовете с ръка на разстояние до 1.5 метра от камерата, за направата на селфита без докосване на екрана. Налични са и редица софтуерни филтри за разкрасяване.

Други

Huawei Mate 10 Lite разполага с Huawei Histen аудио система, която предлага добро качество на звука от вградения високоговорител. По време на разговори не забелязах нарушения в звуковия сигнал, а и от отсрещната страна не се наблюдават такива. Моделът има 3.5 мм жак и FM радио, което е добра добавка за всеки смартфон.

Батерията е с капацитет 3340 mAh и издържа до ден, ден и половина, което е напълно в тон с болшинството от останалите предложения на пазара. Моделът не поддържа технология за бързо зареждане.

За целта се използва машинно обучение за оптимизиране на производителността на база поведението на потребителя. Умният четец на пръстови отпечатъци също използва машинно обучение, за да става по-точен и сигурен с всяко използване.

Четецът на пръстови отпечатъци е разположен на удобно място на гърба на телефона. Той работи бързо и нямах проблеми с вписването. Освен това можете да го използвате за смъкване на лентата с известия и настройки, плъзгайки с пръст надолу. Това е доста удобно, имайки предвид размера на устройството.

Налични са още няколко жеста, които не използвах толкова често – снимане чрез задържане на пръст върху четеца, приемане на входящ повикване и спиране на аларма, чрез същия жест. При разглеждане на снимки в режим на целия екран, можете да плъзгате наляво и надясно, за да преглеждате останалите изображения в галерията.

Хибридният слот за SIM/памет карта дава възможност да използвате две SIM карти или една SIM карта и microSD памет карта.

Софтуерна платформа

Подобно на останалите модели на Huawei, Mate 10 Lite работи с операционна система Android и графичен потребителски интерфейс EMUI. За съжаление, макар че беше представен съвсем скоро, смартфонът идва с Android 7.0, а не с Oreo, но очакваме новата версия да бъде пусната в близко бъдеще. EMUI 5.1 включва алтернативни приложения за почти всички решения на Google, познати ни от стоковата версия на операционната система.

Освен различната визия и собствени приложения, получавате мениджър на телефона, включващ оптимизатор и антивирусна програма. Налични са още и отделни апликации за проследяване на ежедневните дейности, магазин за игри, теми и др.

EMUI позволява да изберете между два изгледа на основния екран – с извадени всички приложения или в познатия вариант с отдел за приложенията.

Получавате и избор между различни подредби на сензорните бутони за управление, включително и опция за четвърти бутон, който също може да отваря полето с известия.

Налична е и опцията App twin, която позволява да използвате различни профили за някои, поддържани приложения, включително Facebook и Messenger.

Заключение

В онлайн магазините цените започват от около 650/700 лв., а сред телекомите се предлага от VIVACOM, Теленор и Мтел. Mate 10 Lite е едно доста добро предложение в средния ценови сегмент, което предлага прилична производителност и приятен дизайн. Освен това получавате сравнително качествена камера и най-вече голям дисплей с модерното напоследък съотношение на екрана 18:9.

Павлин Луканов

4 thoughts on “Huawei Mate 10 Lite

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *