Пилотен проект за дистанционно отчитане на водомери в София

Първият реален проект за интелигентно измерване на потребление в София вече е факт в мрежата LoRа. Той е реализиран за нуждите на „Софийска вода“ АД от VIVACOM и Qubiqo – инженеринговата компания, разработваща решения в сферата на управлението на водоснабдителните и канализационните мрежи и съоръжения. Пилотното технологично решение представлява система за дистанционно събиране и анализ на данни от водомери на сградни водопроводни отклонения на сградите в избран софийски квартал. Проектът е новаторски не само за столицата ни и за България, но и за цялата международна организация VEOLIA, тъй като “Софийска вода” АД е първата компания от групата, която внедрява подобна технология.

Системата осигурява в реално време актуална информация за разхода на вода от всички сградни водопроводни отклонения, където са монтирани устройствата, както и от входа на избраната водомерна зона. Събирането на данните от водомерите се извършва със специално разработени сензорни устройства, които използват изградената от VIVACOM мрежа за трансфер на данни от ново поколение – LoRa. Устройствата събират и изпращат данните през определен и предварително зададен интервал от време. Информацията от сензорите се достъпва в специално разработено приложение Q Data, което освен визуализация на получените данни, осигурява и първичен анализ по предварително зададени индикатори.

LoRa e технология за безжични комуникационни мрежи от нов тип, които осигуряват свързаност и двустранна комуникация между много на брой устройства, разположени върху обширна територия, при това с изключително нисък разход на енергия. Такава мрежа, базирана на LoRA, беше изградена с покритие на цялата столица от VIVACOM в партньорство с Nokia преди месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *