Apple iPhone 8 Plus

Тази година Apple представи три нови модела iPhone: iPhone 8, 8 Plus и юбилейния iPhone X. Първите два модела преобладаващо запазват дизайна на предходното поколение, а iPhone X е с дисплей заемащ почти цялата предна повърхност на устройството. Днес ще ви запозная с iPhone 8 Plus, който имах възможността да изпробвам за известно време, благодарение на Мтел, които са и един от представителите на марката у нас.

Дизайн

Както вече споменах, моделът запазва до голяма степен формата и дизайна на предходното поколение. Все пак има няколко отличителни промени, първата от които наличието на стъклено покритие на гърба, което позволява безжично зареждане. Този факт прави модела и по-тежък, осезателно спрямо аналогични по размер смартфони.

Смартфонът е с метална странична рамка, а стъклената повърхност на гърба предразполага към лесното зацапване. Освен това е добре да вземете още протектор и предпазен калъф, тъй като наличието на стъклена повърхност води до по-голяма опасност от счупвания и издрасквания. Дори тестовия модел имаше сериозна драскотина на екрана.

Основният бутон е разположен под екрана, отдясно на конструкцията е бутонът за включване, а отляво са бутоните за управление на звука и слайдерът за включване на безшумен режим. Единственият порт (Lightning) е разположен в долната част на конструкцията между отворите за двата стерео говорителя.

На гърба, камера модулът е в хоризонтално положение в горния ляв ъгъл и леко изпъква над основната конструкция.

Моделът се предлага в Златист, Сребрист и Черен цвят.

Основни характеристики:

Дисплей: 5.5“, Full HD, IPS, 401 ppi, 1300:1 контрастно съотношение
Чипсет: A11 Bionic чип, неврален енджин, M11 копроцесор
Памет: 64GB/256GB за съхранение, 3GB RAM
Основна камера: Двойна 12MP, широкоъгълна ƒ/1.8 и телефото ƒ/2.8, оптично приближение, автоматичен HDR
Предна камера: 7MP, Retina светкавица, ƒ/2.2 бленда, автоматичен HDR
Свързаност: LTE, Wi-Fi ac, Bluetooth 5.0, Lightning порт
Сензори: Touch ID, барометър, три-осов жироскоп, акселерометър, за близост, за околна осветеност
Батерия: 2691 mAh, бързо зареждане, Qi безжично зареждане
ОС: iOS 11
Размери: 158.4 x 78.1 x 7.5 мм, 202 г

Що се отнася до iPhone, производителността няма особена нужда от коментар. Тя е на достатъчно високо ниво, което позволява безпроблемна работа с всички приложения и игри, които са налични в App Store. Моделът използва новото поколение А10 Bionic чип и неврален енджин, които улесняват процесите по машинно обучение.

Дисплеят е с голяма площ, диагонал 5.5“ и 16:9 съотношение на страните с резолюция Full HD. Дисплеят е произведен по IPS технология и дава прилични нива на контраст и яркост. Отстрани все още сме свидетели на не толкова тънки рамки. Наличен е True Tone режим, който автоматично регулира цветовете в зависимост от околната светлина. Функцията Raise to Wake активира екрана когато вземете телефона в ръка и по този начин без да го отключвате можете да видите новите известия и друга информация.

По традиция вече, смартфонът не предлага слот за памет карта и 3.5 мм жак (има преходник в комплекта и Lightning слушалки). За сметка на тези минуси получавате IP67 водо и прахо-издръжливост, а освен това и за първи път се поддържа безжично зареждане (Qi стандарт). Батерията предлага сериозна издръжливост, между ден и два, в зависимост от начина на употреба и също така поддържа бързо зареждане, но с опционален заряден адаптер.

Основният бутон вече е сензорен, а Touch ID вписването работи бързо и точно. Можете да избирате силата на натиск, при която се активира бутона, а вибрационният ефект е близък до този на натиск на хардуерен бутон. Иначе чрез задържане на бутона активирате виртуалния асистент Siri, при натискане два пъти се отваря изглед на отворените приложения, а чрез кратко натискане отивате към основния екран. С цел по-лесна работа с една ръка, ако плъзнете два пъти с пръст надолу върху четеца, отвореното приложение/екран се смъква в долната част на екрана.

Екранна снимка можете да направите, натискайки едновременно основния бутон и бутона за включване.

Софтуерната платформа е най-новата версия на iOS – 11. Потребителският интерфейс до голяма степен ще е познат на потребителите, свикнали с устройствата на Apple. За съжаление все още няма меню на български. Основният минус продължават да са известията, които се визуализират индивидуално, вместо групово. По този начин няколко съобщения във вайбър или Messenger запълвате целия екран.

Control Center е лесно достъпен с плъзгане от дъното на екрана нагоре. Оттук можете да управлявате някои чести използвани функционалности като Wi-Fi, Bluetooth, яркост, сила на звука, фенерче и др. При отваряне на изгледа за отворените програми за съжаление няма опция за затваряне на всички едновременно, което поне за мен е недостатък.

Камерата е една от най-силните страни на iPhone 8 Plus. Основната камера се състои от два сензора с по 12MP резолюция. Единият сензор е широкоъгълен с бленда ƒ/1.8, а другият е телефото с бленда ƒ/2.8. благодарение на тази комбинация е възможно заснемането на качествени снимки в режим портрет с фокус върху човек или предмет и размазан ефект на задния план.

Apple iPhone 8 Plus Sample Photos

Широката бленда позволява и заснемането на много добри изображения и клипове в условията на ниска околна осветеност. Наличен е автоматичен HDR при снимки, както и опция за заснемане на Live Photos, улавяйки няколко кадъра. Видео заснемането е в резолюция до 4K и 60 fps. Тук сред режимите са забавен каданс, Time-lapse и др. Камерата предлага и оптично приближение.

 

Предната камера е с резолюция 7MP и бленда f/2.2. тук отново се поддържа заснемане с автоматичен HDR.

Звукът от вградените стереоговорители е силен и плътен.

Заключение

Очаквано солидно устройство от Apple, iPhone 8 Plus идва с висока производителност и страхотна камера. Комбинирайте това със стабилната и надеждна софтуерна платформа, получавате чудесен смартфон, който всеки може лесно да използва. Въпросът обаче, както се случва често, опира до парите. Моделът с 64GB вградена памет е на цени започващи от около 1,500 лв., разбира се наличен е и на изплащане от Мтел и Теленор, а и няколко други технологични вериги. Оставам с добри впечатления от модела, но засега нямам намерение да мигрирам от Android.

Павлин Луканов