Теленор променя размера на неустойките при предсрочно прекратяване на договор

Теленор обяви, че променя размера на неустойките, дължими при предсрочно прекратяване на срочни договори за мобилни и фиксирани услуги на частни лица и на допълнително споразумение към такива договори.

От 12 януари 2018 г., клиентите на Теленор вече ще заплащат като неустойка за предсрочно прекратяване на договор максимум три стандартни месечни абонамента, независимо от срока на договора, който са подписали (12 или 24 месеца), вместо както досега всички оставащи стандартни месечни абонаменти до края на срока на договора. В случаите, в които клиент е ползвал отстъпка от месечния абонамент, той ще дължи и възстановяване на такава част от нея, която съответства на оставащия срок на договора. Подобна практика вече прилагат останалите два оператора.

В случай на предсрочно прекратяване на договор, клиентите, които са се възползвали от покупка на устройство на преференциална цена, ще дължат и част от отстъпката, която са получили, съответстваща на оставащия срок на договора. Отстъпката се равнява на разликата между стандартната цена на устройството в брой, без абонамент към датата на покупката и цената (в брой или общата лизингова цена), която клиентът е заплатил при сключването на договора.

Промените са валидни за частни клиенти, сключващи нови договори за мобилни или фиксирани услуги, както и за вече сключени договори, чийто срок към датата на промяната все още не е изтекъл.

С цел по-голяма яснота и прозрачност, в договорите на клиентите вече ще са описани стойностите на всички параметри, които участват в образуването на неустойката и които са валидни към датата на сключването на договора, а именно – стандартен месечен абонамент за избрания от клиента абонаментен план и месечният абонамент с приложена промоционална отстъпка, ако има такава, стандартна цена на устройството (в брой, без абонамент), цена на закупеното устройство (в брой или обща лизингова цена) с избрания от клиента абонаментен план, съответстващата отстъпка от стандартната цена на устройството, както и срок на договора.

Новите правила за изчисляване на неустойките при прекратяване на срочен договор за мобилни и фиксирани услуги не важат за плановете Джуниър и Любимец, в случаите, в които съгласно договора са предвидени фиксирани суми като неустойки за предсрочното му прекратяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *