Panasonic Lumix GH5s

Едно от най-новите попълнения на Panasonic при безогледалните фотоапарати, Lumix GH5s, ми гостува за настоящото ревю. Моделът беше представен в началото на годината като първият записващ Cinema 4K видео. Вече имам добри впечатления от трите модела на Panasonic, които имах възможност да тествам: Lumix FZ82, Lumix DC-GX800 и Lumix DMC-FZ2000. Благодарение на това имам и поглед към някои от характерните функционалности предлагани от Lumix серията.

Безогледалният Lumix GH5s е със сменяеми Micro Four Thirds обективи, което дава голям избор от налични решения.

Дизайн

Без изненади в цвета, моделът е в черно и предлага доста солидна изработка. Предното и задното шаси на апарата са отлети от магнезиева сплав, а останалите елементи са пластмасови или гумирани. Освен това фотоапаратът е устойчив не само на водни пръски и прах, но също така и на ниски температури до -10 градуса.

Батерията се поставя в долната част на захвата, двата слота за памет карти са под капак отдясно, а HDMI, USB Type-C портовете и жаковете за слушалки и микрофон са отляво на конструкцията.

Основни характеристики:

Сензор: Live MOS, 11.93MP (общо пиксели)/10.28MP (ефективни)
Тестови обектив /Micro Four Thirds/: LUMIX G обектив H-HSA12035
14 елемента в 9 групи (4 асферични лещи, 1 UED обектив, 1 UHR обектив)
Размер на филтъра: φ 58 мм / 2,28 инча
12 – 35 мм / 24 – 70 мм (еквивалент на 35 мм фотоапарат)
Максимален отвор на блендата: F2,8
POWER O.I.S.
Визьор: OLED Live View Finder (3,680k точки)
Екран: 3.2“ TFT LCD монитор със статично управление с докосване/завъртане
ISO чувствителност (снимки): Auto / i.ISO / 80 / 100 / 160 / 200 / 400 / 800 / 1600 / 3200 / 6400 /12800 /25600 / 51200 / 102400 / 204800 (Удължено ISO)/(Променя се на 1/3 EV стъпка)
Размери: 138,5 x 98,1 x 87,4 мм, 660 г

Пълните характеристики са налични тук.

Функции и впечатления

Наличието на метален корпус допринася за усещането за стабилност, което дава фотоапаратът. Той е по-тежък от пластмасовите си аналози, което може да допадне на редица потребители. Добре дошла е и защитата срещу прах и водни пръски, а за не-толкова лютите зими, моделът може да работи до -10 градуса (предполагам и повече).

Live MOS сензорът предлага 10,28 ефективни мегапиксели, което не е много, но пък е с добри параметри за заснемане на кадри със занижен шум в зле осветени ситуации. Това е постижимо чрез комбиниране на Dual Native ISO технология и Venuse Engine. Възможно е заснемане в следните аспектни съотношения: 4:3, 3:2, 16:9, 1:1.

Записът на видео е лесен достъпен чрез директен бутон в дясната горна част на тялото. Освен това е налична еволюция спрямо Lumix GH5, който записваше в 4K 60p/50p към Cinema 4K (4096 x 2160) 60p/50p. Няма ограничение във времето за записване, можете да записвате докато достигнете лимита на памет картата.

Разположението на бутоните е интуитивно, а наред с въртящите се бутони за избор на режими има и няколко функционални бутона, които могат да бъдат програмирани.

Левият въртящ се бутон предлага няколко опции по-интересните, от които са Post Focus, 4К Photo и 4K Photo Burst. От тук лесно можете да превключвате към заснемане на поредица от снимки и снимки с 4K. Особено ми допада Post Focus режимът, при който се заснема кадър, фокусиращ всички точки от визуалното поле.

Десният въртящ се бутон дава достъп до предварително зададени режими за заснемане като Автоматичен, Видео и Сценичен, но и до режими, които сами можете да програмирате.

Галерия

Panasonic LUMIX GH5s Sample Photos

Моделът включва множество опции за навигация и избиране на параметри – въртящ се ринг около бутона за настройка, сензорен екран и два въртящи се бутона в горната част на корпуса. По този начин можете да изберете нужната настройка, независимо как ползвате апарата.

OLED визьорът може да се активира автоматично когато се доближите към него, деактивирайки външния дисплей. Самият дисплей е с диагонал 3.2“ и предлага удобството от възможност за сензорно управление и завъртане – за селфита.

Фотоапаратът предлага два слота за SD памет карти с няколко режима за запис, включително паралелен запис и продължаване към втората пи запълване на първата.

GH5s може да се свързва лесно към компютър чрез включения в комплекта USB кабел, но освен това са налични и безжични опции през Wi-Fi и Bluetooth. Освен прехвърляне на файлове можете още директно да разглеждате снимки на външен дисплей или да управлявате дистанционно апарата чрез специално приложение. Наличен е и HDMI порт за свързване към монитор или телевизор.

Заключение

Към момента на публикуването на настоящото ревю, Lumix GH5s все още се доставя с предварителна заявка, а цената на тялото е 4,900 лв. При покупка на модела до 31 март получавате и 5-годишна гаранция, което при такава инвестиция е добър плюс.

GH5s впечатлява с отлична изработка и сравнително компактни размери. Наред с това получавате високочувствителен сензор и множество режими за заснемане, включително Cinema 4K.

Павлин Луканов

One thought on “Panasonic Lumix GH5s

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *