OMEN by HP 15

Гейминг сегментът при компютрите бележи сериозно развитие в последните години и доскоро беше единствената част от бранша, която расте. Това означава, че и конкуренцията е сериозна. Днес ще ви запозная с едно актуално предложение за геймърите от HP – преносимият компютър Omen 15.

Със сигурност за доста геймъри е по-удобно да ползват лаптоп вместо десктоп, макар и това да е за сметка на възможността за хардуерно обновление на системата, но за избралите мобилността, Omen е едно добро предложение. Гейминг брандът на HP дори е официален партньор на световната купа по Overwatch.

Дизайн

Серията предлага отличителен дизайн с черна конструкция и червени акценти. Капакът е текстуриран и в познатия Omen стил, който виждаме и при други модели от гейминг линията на HP. Видими са леко изпъкнали елементи под формата на Х, а в горната част е разположено Omen логото.

Корпусът около клавиатурата е метален, а в лентата под дисплея отново откриваме Omen логото. Над клавиатурата виждаме надпис Omen и Bang & Olufsen брандиране.

Отдясно на конструкцията са разположени два USB порта и четец за памет карти. Останалите портове се намират отляво, а какво включват можете да видите в характеристиките.

Обръщайки лаптопа по капак виждаме двата стерео говорителя и решетките на охладителната система, включваща два вентилатора.

Основни характеристики на серията:

Екран: 15.6” Full HD, IPS, G-Sync, 120Hz
Процесор: Intel Core i7 7700HQ
Видеокарта: NVIDIA GeForce GTX 1060 с Max-Q дизайн и 6GB GDDR5
RAM: 16GB DDR4 2400MHz
Памет за съхранение: 512GB SSD
Свързаност: Bluetooth, Wi-Fi ac, 3 x USB Type-A, USB Type-C, SD Card четец, HDMI 2.0, mini DisplayPort, RJ-45, 2 х 3.5 мм (слушалки/микрофон)
Звук: Стерео говорители настроени от Bang & Olufsen, DTS Headphone:X
Други: IR камера, HP Wide Vision FHD камера, TPM 2
ОС: Windows 10
Тегло: 2,62 кг

Очаквано производителността е висока, особено на конфигурацията, която имах възможност да тествам. Процесорът Intel Core i7 7700HQ е с базова честота 2.80 GHz, която достига до 3.80GHz. Той включва още 4 логически ядра и 8 нишки, а Cache паметта му е 6MB. Накратко – един от най-добрите процесори на Intel от предходното поколение.

По отношение на видеокартата разполагаме с NVIDIA GeForce GTX 1060 с Max-Q Design и 6GB графична памет. Графичният процесор е произведен по 16nm процес. Всичко това се допълва от 16GB DDR4 RAM и 512GB SSD. Системата може лесно да се справя с почти всичко, като е подходяща дори и за VR гейминг, макар и не с по-натоварващите заглавия.

Дисплеят е с матирано покритие, което намалява отблясъците, а екранът е с диагонал 15.6“ и резолюция Full HD. Това обаче, с което се отличава е наличието на G-Sync технология и 120Hz честота на опресняване. В резултат получаваме картина без насичане, накъсване и забавяне в дори най-напрегнатите екшън заглавия.

Бенчмарк

Използвах основно решения на Futuremark, които са изпитани във времето. Разбира се първият проведен бенч беше 3DMark/Time Spy, който е предназначен точно за гейминг системи. Резултатът от теста е 3,364 точки, което го поставя над 25% от всички тествани машини. Температурата на графичния процесор достига до около 67 градуса, а тази на централния за кратко до над 90 градуса.

PCMark 10 показва общ резултат от 4,778 точки като при отделните раздели продуктивност те са 6,748 точки, основни 7,781 точки и създаване на дигитално съдържание 5,641 точки. Всичко това означава, че моделът е подходящ и за бизнес приложение, ако в офиса са отворени към подобен крещящ дизайн. Нищо не пречи в почивките да поразцъкате някоя игра.

Прилагам и резултатите от бенчмарка на Civilization VI.

Гейминг

Това е основното предназначение на машината и тя се справя много добре. Няколко са заглавията, които пробвах – Wolfenstein II: The New Colossus, Civilization VI, StarCraft II и Diablo III. Всичките игри вървят гладко при близки до максимални настройки без каквито и да е накъсвания или загуба на кадри. Omen би трябвало да дава достатъчна производителност при повечето съвременни заглавия за средни или високи настройки на графиката.

При Assassin’s Creed IV: Black Flag с максимални настройки на графиката с изключение на PhysX частиците, геймплеят също е гладък.

Разбира се всичко това има малка цена – шумът и затоплянето. Вторият фактор е почти пренебрежим когато сте във вихъра на играта, а първият остава на заден план от качествения звук, който предлага машината.

И останалото

Клавиатурата е с подсветка в два режима, единият е за всички клавиши, а другият само за WASD клавишите. Ходът на клавишите е достатъчно добър дори за по-бързите игри, а и писането е приятно. И тъй като лаптопът е за гейминг цели е налична 26–key rollover anti–ghosting технология.

Тъчпадът е удобен, но да не се залъгваме, за гейминг си трябва отделна мишка.

Звукът от вградените говорители е мощен и плътен, подходящ както за гейминг, така и за слушане на музика и гледане на филми.

Говорейки за звука, Omen 15 включва стерео говорители, които са настроени от Bang & Olufsen. Налично е и приложение за управление на някои аспекти на звука и микрофона. Има какво да се желае единствено по отношение на ниските тонове. Ако предпочитате слушалки то Omen 15 включва DTS Headphone:X технология за по-добър звук.

Сред специфичните софтуерни добавки е HP Omen Ally, показващ натовареността на системата.

Охладителната система се състои от два вентилатора и решетки с голяма площ. Звукът при максимална скорост на вентилаторите е доста силен, но това е неизбежно при гейминг машините. Охлаждането според мен е ефективно, макар и температурата при максимално натоварване на процесора да достига до около 93 градуса. Все пак в реални гейминг условия натоварването не е чак до такава степен.

Долната част на шасито се състои от един панел, който се сваля за достъп до HDD, SSD и RAM.

Заключение

Хубавото на сериите преносими компютри е възможността всеки да избере подходяща за него конфигурация. Omen 15 се предлага с избор от Core i5 процесор до наличния в настоящата система Core i7. По отношение на видеокартата се предлагат и варианти с GTX 1050/1050Ti, а опциите за RAM започват от 6GB. Екранът може да достигне до 4K резолюция, а по отношение на сториджа има опции за комбинация на HDD и SSD.

Цените започват от около 1,800 лв. и достигат до около 3,000 лв.

Имайки предвид времето, което прекарах с модела, мога съвсем спокойно да го препоръчам както за гейминг, така и за цел продуктивност. Получавате топ хардуер с високо качество на изработка, за да се насладите на любимите си игри. Все пак има и такива, които му идват в повече, но за там си трябва настолна конфигурация.

Павлин Луканов