Мтел направи демонстрация на 5G технология

Мтел, част от A1 Group, направи демонстрация на 5G трансфер на данни. Очаква се този нов начин за комуникация да доведе до увеличение на интернет скоростта в мобилните мрежи от над 10 Gbps.

По време на лабораторната демонстрация беше измерена скорост над 2 Gbps, която е с над 10 пъти по-висока от тази при 4G. VR експериментът представи стрийминг на съдържание с 4К резолюция без никакво забавяне. С помощта на специални роботи, които балансират топка върху равна повърхност, беше онагледено ниско закъснение от около 1 милисекунда, което се постига в 5G мрежа.

„Очакванията са ни 5G стандартът да бъде определен през 2018 г., а ние имаме готовност да внедрим технологията веднага щом са налични устройства, които го поддържат и разполагаме с необходимите честоти. Това ще бъде мрежа на мрежите, която ще обедини всички съществуващи стандарти и ще позволи развитието на технологиите на бъдещето – свързаната мобилност, дигиталната медицина и интелигентните фабрики”, коментира Тодор Ташев, главен технически директор на Мтел.

Мтел стартира 4G мрежата си през 2016 г. и регистрира над 140% ръст на смартфоните в своята мрежа и повече от 800 000 активни 4G потребители. Телекомът отчита и ръст от 240% на трафика на данни, като над 60% от него се осъществява в 4G. 4G мрежата на Мтел покрива всички населени места с над 1 000 жители у нас при максимална скорост до 150 Mbps.

През ноември 2017 г. Мтел внедри 4.5G в зимните курорти, която осигурява скорост на връзката с 30% по-висока спрямо досега. Технологията, която позволява това, се нарича „обединяване на честоти” (Carrier Aggregation) и генерира многократно по-бърз интернет в зависимост от използвания честотен спектър. Мтел планира да внедри „обединяване на честоти” и в цялата страна до края на лятото тази година. Текущите инвестиции и подготовка на мрежата ще позволят бърз ъпгрейд към 5G, когато това е възможно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *