Lenovo IdeaPad 720 (15)

Новият преносим компютър, който имам възможност да тествам е Lenovo IdeaPad 720 (15IKB). Серията беше представена през юни миналата година, но наскоро получи обновление с 8-мо поколение Intel Core процесори на Intel. Серията е позиционирана в премиум сегмента и комбинира стилен дизайн и сериозни параметри. Получавате избор между Core i5/i7 процесор и различно количество RAM и памет за съхранение, която може да е в комбинация SSD + HDD.

Дизайн

Шасито на лаптопа е от алуминий. На капака изпъква единствено релефното лого на компанията.

При отваряне на капака, прави впечатление, че страничните ленти около него са доста тънки. Клавиатурата е в приятен сив цвят, малко разнообразие от стандартното черно.

Отдясно на корпуса са налични Kensington Lock, USB порт и слот за SD памет карти. Отляво се намират останалите портове: USB, USB Type-C, HDMI, LAN, 3.5 мм и захранващ.

Отдолу на конструкцията правят впечатление решетъчният отвор за охладителната система и тези за говорителите.

Основни характеристики на тестовия модел:

Дисплей: 15.6“, 1366 х 768
Процесор: Intel Core i5-8250U, 6M Cache, 1.60 GHz – 3.40 GHz, четириядрен
Видеокарта: Intel UHD Graphics 620/AMD Radeon RX 550, 4GB GDDR5
Памет: 12GB DDR4 2400MHz RAM, 256GB SSD, 1TB HDD
Портове: 2 х USB 3.0, USB Type-C, HDMI, LAN, четец на SD памет карти
Аудио: 2 x 2W Harman говорители с Dolby Audio
Батерия: 3-клетъчна
ОС: Windows 10
Размери: 362 x 255 x 22 мм, 2.1 кг

Благодарение на сериозното количество RAM и отделната видеокарта, моделът е подходящ както за ежедневните задачи като браузинг, работа с офис пакет, мултимедия и др., така и за гейминг. Все пак не очаквайте машината да подкара по-изискващите заглавия с високи настройки.

Комбинацията от SSD и HDD предлага възможност за бърза работа на приложенията с възможност за съхранение на голямо количество данни. Освен това операционната система стартира за броени секунди.

Прилагам и основната информация от бенчмарка на Futuremark – PC Mark 10.

Системата остава почти безшумна при леко натоварване, а при по-сериозно също е в приемливи граници.

Серията предлага избор между различни диагонали и резолюции на дисплея. В моя случай 720 (15) е решение с 15,6“ диагонал, резолюция 1366 x 768 и матово покритие. страничните зрителни ъгли са добри, но ако наклоните екрана много напред или назад видимостта значително се влошава. За да избегнете това неприятно обстоятелство изберете модел с IPS технология.

Хубава черта на серията е възможността за отваряне на екрана изцяло назад, което може да е полезно в дадени ситуации. Положително е и намаляването на дебелината на страничните рамки.

Сред положителните аспекти на модела мога да причисля и звуковата система. Тя се състои от два стерео говорителя настроени от Harman и оптимизирани с Dolby Audio. Качеството на звука е добро като има какво да се желае повечко по отношение на силата на звука.

Макар да нямат много голям ход, клавишите са удобни за въвеждане на текст. Наличен е отделен ред с функционални бутони, а над цифровия блок има и няколко мултимедийни бутона. Интересно е решението на Lenovo да използва стандартен клавиш за включване на лаптопа, което ми допада. Функционалните бутони се активират след като натиснете два пъти Fn клавиша. За съжаление няма подсветка, което в този ценови сегмент си е минус.

Тъчпадът е моноблок с обширна повърхност и матирано покритие. Той предлага добро следене и е удобен за случаите, в които не разполагате с мишка.

Серията предлага опционален сензор за пръстови отпечатъци, който е разположен отдясно под клавиатурата. Формата му е квадратна, а разпознаването на въведените отпечатъци е бързо и точно. За разлика от стандартните четци, този работи само с докосване, не е нужно да плъзгате пръста си.

Батерията издържа до около 4 часа при медия възпроизвеждане, Bluetooth връзка, редакция на текст и браузинг. Налична е технология за бързо зареждане, която за 10 минути дава 20% заряд и винаги е добре дошло. Според информация на компанията, издръжливостта достига до 10 часа, но предполагам това е при оптимални условия и ниско натоварване.

Ако вземете лаптоп с Windows 10, което е препоръчително, трябва да имате предвид, че ще получите и редица допълнителни приложения. Хубавото, е че не са много – Lenovo App Explorer, Lenovo Companion, Settings и пробни версии на McAfee LiveSafe и Microsoft Office.

В момента у нас можете да намерите варианти на серията със седмо поколение Core процесори. Очакваме скоро да се появят и обновените модели. Цените са от около 1700 лв. и нагоре.

Павлин Луканов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *