tp-link NC450

Първата камера, която ми попада за ревю е tp-link NC450, модел предлагащ доста функционалности в едно. Това е универсално решение за употреба в домашни условия.

Дизайн

Моделът е със стандартна форма за този тип устройства, използвайки въртящ се купол поставен върху солидна основа. Над камера сензора е разположен диод за нощно виждане.

Отпред на основата са разположени светлинният индикатор за статуса на камерата и отворът за микрофона.

В задната част намираме порт за захранване, RJ-45 порт, Reset/WPS бутон, слот за Micro SD памет карта и интерфейс за включената в комплекта антена.

Горната част освен от самия камера сензор се характеризира и с отворите за говорителя, които са от двете страни на конструкцията.

Основни характеристики:

Сензор: 1/4″ Progressive scan CMOS
Резолюция: 1.0MP (1280 x 720)
Движение: Pan (300°)/Tilt (110°)
Нощно виждане: до 7,92 метра
Завук: двупосочна комуникация с вградени микрофон и говорител
Сторидж: Micro SD карта (до 128GB)
Свързване: Wi-Fi, LAN
Захранване: външно, чрез адаптер/PoE
Размери: 144 x 109 x 106 мм

Пълните характеристики можете да намерите тук.

Бърз старт

Можете да стартирате камерата буквално за няколко минути от разопаковането. За целта първо изтегляте приложението за Android или iOS и следвате инструкциите. Трябва да създадете акаунт за достъп до камерата, да я свържете със захранване и след това и с домашната си мрежа. Свързването през безжичната мрежа става чрез WPS опцията на рутера и камерата.

За свързване имате възможност за връзка през Wi-Fi или LAN, ако ползвате вторият, но нямате достатъчно дълъг мрежови кабел, можете да се възползвате и от PoE опцията чрез наличния в комплекта инжектор.

Освен просто да поставите камерата някъде, можете да я монтирате и на стената или тавана с включената в комплекта допълнителна основа.

Наблюдения и впечатления

Освен добър хардуер, при камерите от голямо значение е и софтуерната поддръжка. В това отношение tp-link са се справили добре. Налични са приложения както за смартфони (Android/iOS), така и за Windows PC, а има и Уеб базиран клиент. Освен от домашната си мрежа естествено можете да наблюдавате сигнала и през външна мрежа, било то мобилна или Wi-Fi.

Чрез всички тези решения можете лесно да управлявате движението на камерата по хоризонталата и вертикалата. Освен това от приложенията можете да активирате двупосочния звук и да получавате известия при засичане на движение. Налични са и редица опции като обозначаване на конкретната камера за определена стая и задаване на правила когато сте извън вкъщи.

Софтуерните решения са доста интуитивни и работата с тях е лесна. Добре е камерата да е в зона с добро покритие на мрежата, за да се приемат коректно командите за движение.

Не мога да кажа, че звукът се чува много добре, но ако обектите са близо до камерата и не шепнат е приемливо. При включен звук се чува и движението на самата камера.

Качеството на картината е с добро ниво, особено в дневен режим, макар и резолюцията да не е сред най-високите.

Кратко за финал

Цените на модела онлайн започват от малко под 200 лв., което прави камерата сред сравнително достъпните модели в този клас и от познати производители. tp-link NC450 е лесна за монтаж и управление камера, която може да бъде от полза на всеки – дали за бебешката стая, наблюдение за защита от кражби или др., приложенията са доста.

Павлин Луканов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *