Alcatel 5

По време на мобилния конгрес в Барселона, Alcatel представи редица нови смартфон модели, а вече мога да ви запозная по-отблизо с един от тях. Alcatel 5 е най-интересното предложението и е позициониран в средния клас. Смартфоните с марката Alcatel се произвежда от TCL Communication. Това е компанията, която произвежда и модели на BlackBerry.

Дизайн

Елегантен дизайн, който се отличава от повечето предложения на пазара. Дисплеят е със съотношение на страните 18:9 и е с тънки странични и долна рамка.

Горната рамка е сравнително голяма и в нея се намират двойната предна камера, говорител и редица сензори.

Конструкцията на устройството е метална, а смартфонът се предлага в златист и черен цвят.

Гърбът се характеризира с наличието на четец на пръстови отпечатъци и камера модул, около който има релефен пръстен.

Бутоните за управление се намират отдясно на конструкцията. Този за включване и изключване е с релефно покритие. Отляво е разположена поставката за SIM картите/Micro SD картите.

Отворите за говорителите и USB Type-C портът се намират в долната част на корпуса, а отгоре е 3.5 мм жакът.

Основни характеристики:

Дисплей: 5.7″ FullView IPS (1440 x 720)
Чипсет: MediaTek MT6750 (1.5GHz Quad + 1.0GHz Quad)
Памет: 3GB RAM, 32GB за съхранение, microSD слот за памет карта
Камери: 12MP основна с PDAF и 13MP f/2.0 + 5MP 120° предна
Свързваемост: LTE, Wi-Fi, Bluetooth v4.2, USB Type-C, GPS
Сензори: G, близост, околна осветеност, E-компас
ОС: Android 7 (Nougat)
Батерия: 3000mAh
Размери: 152.35 x 71.1 x 8.45 мм, 144 г

Въпреки размерите си моделът е изненадващо лек и добре балансиран. Все пак поради съотношението на страните, работата с една ръка е трудна. От друга страна получавате сериозно екранно пространство, което е голямо удобство при гледане на видео съдържание.

Дисплеят не е много ярък, което е проблем на открито при пряка слънчева светлина. Предлаганата резолюция е добра, а е наличен и режим за защита на очите, предлагайки по-топла цветова гама.

Приятно впечатлен съм от производителността на устройството. Макар от време на време да се наблюдава накъсване в някои приложения, цялостно се справя добре с ежедневните задачи. Наличните 3GB RAM памет и 32GB разширяема памет за съхранение са в тон с доста предложения в този клас. Ако не използвате две SIM карти можете да се възползвате от опцията за разширение на паметта за съхранение с Micro SD памет карта.

Що се отнася до камерата, тук както и при повечето смартфони в този сегмент, Alcatel 5 не може да се похвали с кой знае какво качество. При снимки на дневна светлина, изображенията са приемливи, но разбира се качеството спада драстично в условията на ниска околна осветеност. Все пак виждам добри детайли в снимките и при заснемане отблизо. Налични са редица режими, включително професионален и автоматичен HDR, а интересно хрумване е възможността за преместване на интерфейса в някой от ъглите на екрана.

Alcatel 5 - Sample Photos

Отличителна черта на Alcatel 5 е предната му двойна камера, която се състои от 13MP f/2.0 + 5MP 120° сензори. Чрез нея можете да заснемате по-мащабни селфита.

Сензорът за пръстови отпечатъци е лесно достъпен на гърба на устройството и реагира бързо. Можете да го използвате и за заснемане в режим на камера и за отиване към основния екран.

Не мога да кажа, че съм впечатлен от качеството на звука от високоговорителите, но тъй като са налични два отвора е по-малко вероятно да ги разкриете случайно.

Смартфонът предлага 3.5 мм жак за слушалки и USB Type-C порт.

Батерията е с голям капацитет 3000mAh, което е необходимо при наличието на толкова голям дисплей. Иначе издръжливостта е според очакванията – ден до ден и половина в зависимост от начина на употреба.

Както при повечето Android базирани смартфон и тук има допълнителен графичен потребителски интерфейс и дублиране на някои приложения от стоковата операционна система. Макар и да изглежда различно, интерфейсът не е много натрапчив. Alcatel 5 идва с Android 7, но се очаква обновление до Oreo.

Сред интересните добавки са софтуерните решения за почистване и ускоряване на системата като Smart Manager, Super Cleaner и др. Сред тях е налична антивирусна програма и „охладител“ за процесора, който се изобразява под формата на вентилатор – странно решение :).

Заключение

Alcatel 5 предлага приятен дизайн и добра производителност, освен това той е сред достъпните предложения в средния клас с цена от около 350 – 400 лв. в свободна продажба. Цената му е една от най-приемливите за смартфони с 2:1 съотношение на страните на екрана. Сред операторите у нас засега се предлага единствено от Теленор.

Павлин Луканов

One thought on “Alcatel 5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *