Surviving Mars

Напоследък доста често се говори за пътуване до и колонизация на Марс, една от най-впечатляващите програми е на Илон Мъск, който може дори да реализира идеите си в обозримо бъдеще. И докато това е някак си далечно от нашето ежедневие, българското гейм студио Haemimont Games (Хемимонт Геймс) наскоро пусна новата си игра наречена Surviving Mars.

Чрез играта можете да пътувате до червената планета и да създадете собствена колония. В основата си тя доста напомня по концепция на SimCity и Cities: Skylines и едно от нещата, които ми допаднаха особено е липсата на противоположна страна, срещу която трябва да сте агресивни. Основната цел е да оцелеете в недружелюбните условия, които предлага Марс.

Както и в реалния свят и тук се нуждаете от финансиране на мисията, което се осъществява от различни организации или държави. Именно с избора на това започвате да полагате основите на новата колония. От този ви избор до някаква степен зависи и трудността на начинанието ви. След това разпределяте мястото в първата си ракета между ресурси, сгради, дрони и други неща от първа необходимост.

Предварително разполагате с възможност да сканирате даден сектор от повърхността на планетата където да приземите първия товар. След този избор започва наистина интересният процес по изграждане на колония, който макар на пръв поглед да е лесен в даден момент се превръща в сериозно изпитание.

Хубавото на ракетите, е че те са за многократна употреба и след като ги заредите с гориво можете да ги отпратите отново към земята.

Дроните – гръбнакът за всяка успешна мисия

Именно тези малки работливи машини са в основата на почти всичко, те изграждат и поддържат сградите ви. Именно поради това, че извършват тези дейности е добре да имате достатъчно количество от тях, тъй като в даден момент сградите започват да се рушат или да имат нужда от почистване от марсианския прах. Ако останете с малко дрони те се претоварват и може да не успеят да поправят дадена сграда на време, което да доведе до излизането ѝ от строя и по-лоши последици.

Дроните имат нужда от център за управление, това може а бъде ракетата, с която са дошли, специални хъбове, роувър или др. Всички тези центрове имат определен обхват, в който да оперират управляваните от него дрони. Трябва така да разпределите съоръженията си че да покриват всички сгради.

Освен автоматично от системата, вие можете да управлявате всеки дрон поотделно.

Роувърите са друга част от тази система. Те служат за изследване на аномалии, транспорт на стоки и управление на дрони.

От добив на основни ресурси към поддържане на живот

За да можете да изпратите хора към Марс е нужно първо да им осигурите необходимите условия за живот. Това означава да имате функциониращ купол и достатъчно вода, енергия и кислород. За това трябва да положите добри основи. Всичко започва с избора на местоположение в зависимост от терена и наличните ресурси, основно бетон, метали и евентуално вода.

Организирайки мрежата си за добив на ресурси постепенно започвате да подготвяте и генератори на вода и кислород. След това можете да изградите и първия си купол, който да поддържа бъдещите колонисти. В самия купол трябва да построите отделни сгради за жилищни, работни и почивни цели. Всички тези сгради се нуждаят от поддръжка, така че трябва да имате достатъчно ресурси и дронове.

Преди да повикате първата ракета с хора трябва добре да подберете какви ще са те. Можете да избирате между различни полове, възрастови групи, характери и т.н. След като пристигнат първите колонисти можете да ги разпределяте по различни работни позиции. Можете да следите всеки един от тях и да наблюдавате различни параметри, включително нужди, настроение и др.

Накратко и за другите части от геймплея

Докато изграждате марсианската си империя можете да слушате и местното радио, за което са налични различни станции. Някои от водещите дори разказват за историята си на Земята.

Интерфейсът е доста опростен, разполагате с възможности за управление скоростта на играта и меню за избор на сгради и инфраструктурни обекти. Разполагате и с режим за снимки, който позволява заснемане на колонията или даден аспект при желаните от вас обстоятелства.

Друг интересен аспект е наличието на технологични разработки, които постепенно отключват подобрения за сградите, дроните и др. Ще получите достъп и до редица нови разработки.

Често ще срещате така наречените области с аномалии, които можете да изследвате с един от типовете роувъри. Те ще отключват нови технологии, които да изучавате.

Трябва да имате предвид, че околната среда е доста трудна за живот и понякога падащи метеорите могат да разрушат някоя и друга сграда. Налични са и други феномени като студени фронтове и др. те ще изпитат способността ви за реагиране в кризисни ситуации.

Играта включва и модове, даващи по-висока степен на персонализиране на различни аспекти като например външния вид на постройките и ракетите.

За съжаление все още не мога да отделя достатъчно време, че да отключа някоя от мистериите на червената планета, но и това предстои.

В момента можете да закупите играта за PC през Steam на цена от 40 Евро. Налични са версии още за PS4 и Xbox One.

Павлин Луканов

2 thoughts on “Surviving Mars

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *