Moto G6 Play

По-малко от седмица след световната премиера на новата G серия смартфони на Motorola, която се състоя в Бразилия, получих за ревю един от представените модели. Moto G6 Play е най-достъпното предложение сред новите модели като е позициониран под Moto G6 Plus и G6. G серията е позната с добрия баланс между цена и производителност, позиционирайки се в средния клас. Моделите са с добра изработка и са доста приятни поради наличието на почти стоков Android. Доскоро основният ми смартфон беше G4 Plus и останах с доста добри впечатления за него.

За съжаление на Lenovo, чиито филиал е Motorola, точно средният клас е място на засилена конкуренция от страна на други китайски производители като Huawei и Xiaomi. Именно затова и премиерата на новите устройства е в Бразилия, тъй като именно в региона Motorola се радва на доста добри позиции.

Дизайн

Moto G6 Play има корпус от полимерно стъкло, което на допир доста наподобява пластмасата, а и най-вероятно е по-издръжливо на изпускания от същинските стъклените модели. Цветът на тестовия модел е индиго/доста тъмен син. Предната част на смартфона е заета почти изцяло от екрана, който е със съотношение на страните 18:9.

В задната част на корпуса намираме камера модул, който прилича много на миналогодишния Moto X4, а под него е разположен и четецът на пръстови отпечатъци. При наличието на такъв екран изглежда компанията е решила да премести четеца от обичайната му позиция под дисплея.

Хардуерните бутони са отдясно на конструкцията, отдолу е разположен Micro-USB портът, а в горната част на корпуса място намира и 3.5 мм жак за слушалки.

Изчистеният дизайн на модела ми допадна като единствено не ми хареса формата на камера модула. Традиционно предпочитам модели с четец на пръстови отпечатъци разположен на гърба, така че за мен и това е плюс.

Основни характеристики:

Дисплей: 5.7″ Max Vision IPS LCD (1440 x 720)
Чипсет: Qualcomm Snapdragon 430 (8 x 1.4GHz), Adreno 505 GPU
Памет: 3GB RAM, 32GB за съхранение, microSD слот за памет карта
Камери: 13MP основна с PDAF и f/2.0 + 8MP
Свързваемост: LTE, Wi-Fi, Bluetooth v4.2, Micro-USB, 3,5 мм жак за слушалки, GPS
Сензори: Четец за пръстови отпечатъци, акселерометър, жироскоп, сензор за околна светлина, сензор за близост
ОС: Android 8.0 (Oreo)
Батерия: 4000mAh с технология за бързо зареждане
Размери: 154,4 x 72,2 x 9 мм, 175 г

Пълните характеристики можете да намерите тук.

Доволен съм от производителността на модела, която е добра за ниския среден клас. Смартфонът разчита на чипсет Qualcomm Snapdragon 430 и графичен ускорител Adreno 505 в комбинация с 3GB RAM и 32GB разширяема памет за съхранение. На някои места се наблюдава накъсване при скролиране, но като цяло оставам с добри впечатления.

Moto G6 серията е първата сред смартфоните на Motorola с дисплеи предлагащи съотношение на страните на екрана 18:9. LCD панелът обаче не предлага високи нива на яркост и не е подходящ за работа на открито при пряка слънчева светлина. Хубаво е наличието на филтър за синя светлина, който можете да програмирате в какъв часови диапазон да е активен.

Хареса ми наличието на функционалност близка до тази на Always On дисплеите. При посягане към телефона или вземане в ръка, можете да видите часовника с датата и известията, които сте получили. Освен това при натискане можете да видите подробности за известията и да осъществите някои бързи действия.

Една от отличителните черти на модела е батерията с висок капацитет от 4000 mAh. Тя дава автономност от ден и половина до над два дена в зависимост разбира се от начина, по който ползвате смартфона. Наред с това смартфонът поддържа и технология за бързо зареждане нещо, което не е типично за този клас.

В софтуерно отношение получавате почти стоков Android 8.0 Oreo. Изключение прави приложението Moto Experiences, което включва разнообразни начини за по-лесна работа с устройството като бърз старт на камерата, заглушаване на звука при вдигане и др. Друг софтуер специфичен за Motorola е приложението за камерата, което наскоро претърпя почти цялостен редизайн.

Сред останалите параметри и функционалности, които си заслужава да споделя са наличието на 3.5 мм жак, FM радио и удобен четец на пръстови отпечатъци, който е разположен на гърба. За зареждане и връзка с компютър се използва Micro-USB порт. Налична е и възможност за използване на две SIM карти и памет карта едновременно.

За разлика от повечето смартфони, Moto G6 Play разчита на преден високоговорител, който в комбинация с Dolby Audio технология, предлага приличен звук.

Основната камера включва 13MP сензор с автофокус с детекция на фазата (PDAF) и бленда f/2.0. Предната камера е с 8MP сензор. Качеството при добра околна осветеност е приемливо. иначе камерата е напълно в тон с очакванията за ниския сегмент на средния клас.

Moto G6 Play - Sample Photos

Заключение

Моделът ще е наличен от понеделник 21.05 като в свободна продажба цената му е 399 лв.. Очаква се да се предлага от Мтел, VIVACOM и основните търговски вериги.

При подобна цена, смартфонът ще е добро стартово решение ако искате да разполагате с по-издръжлива батерия, 18:9 дисплей и сравнително добра производителност. Особено ми допадна дизайна на устройството.

Павлин Луканов