Panasonic Lumix DC-G9

Днес ще ви запозная с възможностите и наблюденията си за един от професионалните DSLM фотоапарати на Panasonic Lumix DC-G9. Моделът предлага работа със сменяеми обективи, а за настоящото ревю разполагах с Leica DG Vario-Elmarit 12-60. Фотоапаратът поддържа Micro Four Thirds обективи, които са доста разпространени.

Подобно на повечето професионални апарати и тук конструкцията е доста ергономична с удобно разположение на бутоните за управление. Интересна е възможността за използване на допълнителен захват, който се закрепва отдолу на основата. Чрез него можете да добавите и втора батерия.

Говорейки за батерията, от компанията са решили да не включват в комплекта захранващ адаптер, а вместо това можете да зареждате батерията директно във фотоапарата през компютър, външна батерия или зарядно за друго устройство. Друга възможност е чрез външния док и пак от споменатите източници.

Наличен е втори монохромен дисплей, който е разположен в дясната част на корпуса и има опция за включване на подсветка.

Апаратът е устойчив на замръзване, пръски и прах.

Основни характеристики:

Сензор: Live MOS, 21.77MP (общо пиксели)/20.33MP (ефективни)
Тестови обектив /Micro Four Thirds/: Leica DG Vario-Elmarit 12-60
Визьор: OLED Live View Finder (3,680k точки)
Екран: 3.2“ TFT LCD монитор със статично управление с докосване/завъртане
Запис на видео: до 4K 60p/50p
6K PHOTO: 6K 30 кадъра/сек, 4K 60 кадъра/сек
Връзка: Wi-Fi, Bluetooth, Micro USB, HDMI
Размери: 138,5 x 98,1 x 87,4 мм, 660 г

Пълните характеристики са налични тук.

Сред нещата, които ми допаднаха в модела са наличието на два слота за памет карти, което прави дългите разходки по-лесни, без нуждата от смяна на карти в движение. Можете дори да правите бекъп на снимките от едната на другата карта, просто за всеки случай.

Дисплеят (сензорен с диагонал 3“) се отваря и завърта до позиция за правене на селфита, не че бихте използвали подобен апарат за селфита. От друга страна това е удобно за влогъри, улеснявайки заснемането, а помага и при снимки на обекти под ъгъл.

Електронният визьор е удобен, ярък и с висока резолюция, предлагайки детайлен изглед на заснеманата сцена. Наличен е и Eye Sensor, който засича доближаването към визьора, изключвайки LCD екрана и обратно.

Автофокусът е изключително бърз, дори мога да кажа сред най-бързите от фотоапаратите, които съм пробвал до момента. Това в комбинация с двойното стабилизиране на изображението позволява заснемането на изображения без размазвания. Моделът е доста подходящ за заснемане на движещи се обекти. Опциите тук са AFS (Единичен) / AFF (Гъвкав) / AFC (Непрекъснат) / MF с разпознаване на лица и проследяване на обекти.

Основните режими за заснемане са лесно достъпни чрез въртящ се отгоре вляво на конструкцията бутон. Той е на две нива като тук се намират и опциите за заснемане на поредици от снимки, 4K PHOTO и др. Разполагате с няколко функционални бутона, които можете да персонализирате. Заснемането на видео е до 4K 60p/50p, давайки възможност да заснемате детайлни клипове.

Друга налична функционалност, която искам да отбележа е Post Focus опцията, позната ми от други модели на компанията. Друга опция е избор на даден цвят от експозицията, оставяйки останалата част в чернобял режим.

Апаратът не е сред компактните и леки предложения, както можете да видите и в параметрите по-горе. Въпреки това моделът изглежда доста издръжлив и както споменах малко по-нагоре, доста удобен.

Ето галерията със заснети от мен изображения

Panasonic Lumix G9 - Sample Photos

Павлин Луканов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *