Какво е VoLTE и малко наблюдения върху новата услуга от Теленор

Наскоро ви съобщих, че Теленор стартира VoLTE услуга, а сега мога да споделя и наблюденията си след като отскоро тя е активна и за мен.

Първо обаче малко предистория. С въвеждането на 4G LTE, скоростта на трансфер на данни през мобилните мрежи се вдигна драстично спрямо предходното поколение 3G мрежи. Досега обаче новата технология имаше един основен недостатък, при провеждане на разговор, смартфоните преминаваха в 3G режим. По този начин ако говорите и искате междувременно да браузвате или извършвате друга дейност трябваше да се задоволите с по-ниските скорости, което си е ограничаващо.

Благодарение на технологията VoLTE (буквален превод глас през LTE/Voice over LTE) това се премахва. Теленор е първият оператор у нас, който въвежда тази технология, а за да се ориентирате дали в момента тя е активна за вас, потърсете за индикатор като този от снимката.

Разговорите са с HD качество като е необходимо мобилно устройство, поддържащо VoLTE, абонаментен план с 4G достъп и да се намирате в зона на покритие на 4G мрежата на Теленор. Разговори с VoLTE качество са възможни само ако и двете страни ползват технологията. Обажданията не черпят от наличните MB мобилен интернет.

Услугата се въвежда поетапно от Теленор.

Павлин Луканов