Archer C5

С днешното си ревю ще ви запозная по-отблизо с най-новия Wi-Fi рутер/маршрутизатор на tp-link – Archer C5. Все повече Интернет доставчици у нас предлагат високи скорости на достъп, а с това за голяма част от потребителите идва нуждата от подмяна на рутера с по-мощен. Едно подобно решение е новото предложение на tp-link. Производителят вече се наложи сред познатите марки у нас що се отнася до мрежово оборудване.

Дизайнът на рутера е естетически приятен и може лесно да се впише в офис пространството или дома ви. Корпусът е правоъгълен с леко заоблени форми. Цветовото решение е в бял и сив цвят.

Налични са четири фиксирани външни антени, а всички портове са в задната част на конструкцията. Това включва Gigabit WAN порт, четири Gigabit LAN порта, USB 2.0 порт, бутон за включване и захранващ конектор.

Комплектът включва AC1200 безжичен двулентов Gigabit рутер, захранващ адаптер, ръководство за бърз старт и RJ45 кабел.

Основни характеристики:

Честотa: 2.4GHz и 5GHz
Скорост на сигнала: 2.4GHz до 300Mbps; 5GHz до 867Mbps
Безжични стандарти: IEEE 802.11n/g/b 2.4GHz; IEEE 802.11ac/n/a 5GHz
Антени: 4 фиксирани
Портове: 4 х 10/1000Mbps LAN, USB 2.0
Размери: 230.0 х 144.0 х 37.0 мм

Пълните характеристики можете да намерите тук.

В комплект с модела получавате ръководство за бърз старт и LAN кабел. Имате два варианта за първоначална настройка, жично през компютър и безжично през лаптоп, смартфон или таблет. Опцията за бърза настройка е доста опростена и е само в няколко стъпки.

След това имате достъп до Basic и Advanced настройки, които разкриват пълните функционалности на рутера. Тук можете да следите потреблението на свързаните устройства, настройвате родителски контрол, различните защитни функционалности, споделяне на устройства и др.

Няколко са ключовите аспекти на рутера, върху които ще се спра в настоящето ревю.

Започвайки с наличието на две честотни ленти за предаване на сигнал, което е полезно при свързване на повече устройства. 5GHz честотата предлага по-бърза връзка (теоретично до 867Mbps) и е подходяща за стрийминг на видео с висока резолюция и онлайн гейминг.

Другата честота е стандартната 2.4GHz, която има теоретична скорост на трансфер до 300Mbps. Нея можете да използвате за по-стари устройства и за смартфони. Рутерът позволява избор за режим на работа на двете честоти едновременно или само на една, по избор.

По-старите и бюджетни рутери в голямата си част предлагат една или две външни антени, което често се отразява на силата на сигнала, а и на работата с повече устройства едновременно.

Archer C5 има четири фиксирани външни антени, което дава по-силен сигнал, но не очаквайте чудеса и преминаване през няколко дебели стени. Разположението на рутера е ключово, важно е той да не е в най-крайната точка на офиса или дома, а по-скоро да се намира на централно място. Мога да потвърдя, че сигналът през една и дори две стени е добър, но това зависи и от устройството, с което го използвате.

Според tp-link, четирите външни антени с усъвършенстваната технология на маршрутизатора увеличават чувствителността на приемане, за да се увеличи Wi-Fi покритието.

Освен това няма проблем при свързване на повече устройства. На моменти към рутера имаше вързани 7 смартфони и лаптопи като не забелязах проблеми с връзката. Разбира се тук важна роля играе още сигналът, който получавате от интернет доставчика си.

Наличен е USB 2.0 порт, който позволява свързването на различни устройства, включително такива за съхранение (флашки, дискове и др.), 3G/4G USB стикове и др.

Друг плюс, който моделът предлага спрямо бюджетните решения, а и не само, е наличието на четири Gigabit LAN порта. Това позволява високоскоростна жична мрежова връзка между няколко устройства, включително NAS, компютри и др.

С цена от около 100 лв., моделът е сравнително достъпно решение, с което можете да подобрите покритието и скоростта на домашната/офисна мрежа.

Павлин Луканов