Нов тип соларни панели ще са ефективни и при облачно време

Учени от Университета на Британска Колумбия са открили решение на един от основните проблеми при генерирането на енергия чрез соларни панели, съобщава IFL Science. Те са създали соларни клетки, състоящи се от бактерии, които работят ефективно дори при слаба светлина.

Така наречените биогенни клетки представляват вид копиране на процеса на фотосинтеза. Канадският екип е използвал генетично създаден вид на E. coli за генериране на голямо количество молекули ликопен, които придават на доматите червения цвят. Тази молекула има добри способности за събиране на слънчева светлина, включително в различни метеорологични условия.

Бактериите са покрити с минерал, който може да бъде използван като полупроводник. Тази смес се налага към стъклената повърхност, създавайки биогенни соларни клетки. Такава технология може да бъде приложена в страни с по-сериозна облачност като такива в Северна Европа, а и части от Канада. Други възможни места за приложение са под вода и т.н.

Биогенните соларни клетки, които са създадени по тази технология ще са с цена от една десета спрямо предходни подходи. За съжаление в момента има и една огромна спънка, бактериите не преживяват процедурата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *