Sony MP-CD1

Мобилните проектори са една интересна ниша продукти, които могат да бъдат изключително удобни в определени ситуации. От бизнес презентации до гледане на филм с приятели, този тип устройства имат широк кръг от възможни приложения. Разбира се те все още не са толкова популярни, колкото големите си стационарни побратими, но това може да се промени.

Едно от най-новите подобни предложения е моделът на Sony MP-CD1. Чрез него можете да получите картина с диагонал от 40“ (разстояние 1.15м) до 120“ (разстояние 3.45м), което само по себе си е подобаващо постижение.

Устройството е с изключително компактни размери – 83.0 х 16.0 х 150.0 мм, а теглото е 280 г. Конструкцията на модела е алуминиева и доста стилна, а когато сте на път можете да ползвате включения в комплекта защитен кожен калъф.

Свързването на проектора става лесно като в комплект с него получавате и редица кабели. Можете да проектирате картина от смартфон или лаптоп чрез USB Type-C или HDMI. Моделът поддържа и свързване на безжичен HDMI приемник, което съвсем би улеснило живота на всички :).

Пълният комплект включва проектора, HDMI кабел, USB C-C кабел за зареждане и Micro USB адаптер. Към тестовия комплект, който ми беше предоставен беше наличен и USB Type-C към HDMI адаптер, който ми позволи да пусна картина директно от смартфон, но ще трябва да се сдобиете отделно с такъв.

След като сте свързали източника, задържате бутона за включване и готово – картината се проектира.

Картината е най-качествена при изцяло тъмна обстановка и солидна бяла повърхност за прожектиране. При други условия ще има загуба на детайли, но пак е достатъчно добра за целите на презентации, филми и друго съдържание – стига да не сте много претенциозни. Наличната функционалност за автоматична корекция на формата при поставяне под различен ъгъл се справя в повечето случаи.

Проекторът идва с вградена батерия, която предлага до 2 часа време на възпроизвеждане, а според моите наблюдения издържа и повече. По време на световното гледах няколко мача и част от коментарите след тях. Можете да използвате проектора и за зареждане на смартфони, а освен това можете и да го зареждате от други мобилни устройства.

Вграденият говорител дава само базов звук, който не е много силен и ще се наложи да ползвате външен такъв, който можете да свържете през 3.5 мм жак.

Хареса ми наличието на опция за прикачване на проектора към триножник. Това е особено удобно когато нямате налична стабилна повърхност, на която директно да поставите устройството.

Основният недостатък е сравнително ниската резолюция от 854 х 480, което понякога води до липса на детайли в изображението. Все пак няма как да получим всичко най-добро спрямо големите проектрои, а това според мен е малка цена за компактните размери на модела.

Оставам с преобладаващо добри впечатления от проектора, особено по отношение на фактор мобилност – компактни размери и вградената батерия. Sony MP-CD1 със сигурност трябва да попадне сред моделите, които ще прегледате при избора си на мобилен проектор.

Към момента, устройството е с цена 799 лв. през Sony Center.

Павлин Луканов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *