Huawei Y7 Prime (2018)

Huawei представи през март Y7 Prime като най-мощния вариант в серия Y – среден и бюджетен клас устройства. Моделите от серията се отличават с разширена площ за дисплея и слот за 2 SIM карти и памет карта.

Дизайнът – нищо излишно

Въпреки впечатляващите размери на дисплея (5.99 инча) телефонът стои удобно в ръката със своите размери 158.3х76.7х7.8mm. Бутоните за управление на звука и включване са разположени традиционно отдясно. Благодарение на това, че е сравнително тесен (76.7 мм) ползването на страничните бутони е лесно и за левичарите, без опасност от изпускане.

Четецът за пръстови отпечатъци е разположен на гърба на удобно за показалеца място. Отдолу са разположени отвора за високоговорителя, 3.5 мм жак и USB вход за зарядно.

Хардуер

Дисплеят – приятната изненада

Устройството е в средния клас и се характеризира с 18:9 5.99 инчов IPS LCD дисплей (HD+ HUAWEI FullView), който е с добра наситеност на цвета, но на дневна светлина цветовете губят острота. В действителност дисплеят е една от силните страни на телефона и гледането на видеа с висока разделителна способност е много приятно изживяване при непряка светлина. Удобство е и функцията за разделяне на екрана на две, което позволява извършването на 2 работни прозореца едновременно.

Телефонът е оборудван с чипсет Qualcomm MSM8937 Snapdragon 430 включващ осемядрен 1.4 GHz процесор (Cortex-A53), което позволява стабилна работа и не показа забавяне.

Вградената памет за съхранение е 32GB с възможност за разширение до чрез MicroSD карта до 256 GB. Добрата новина е, че производителят е решил да не пести място и слотът за картата памет е отделен от тези за SIM-картите. RAM паметта е 3 GB.

Пластмасовият гръб подсказва за класа на телефона и съответно допринася за намаляване на теглото. Тъй като гърба не се отваря, очаквам прискърцванията от задния панел да се проявят по-късно от обичайното. По време на тестовия период на телефона не се усещаха хлътвания и скърцане. Цветовата вариация е в три цвята – синьо, черно и златно. Моделът, който тествахме бе решен в много приятна синя цветова гама.

Камери – по нещо за всеки

Телефонът е оборудван с двойна задна камера. Основният сензор е 13 MP (4160х3120 пиксела) с бленда f/2.2, а допълнителният е 2 MP. Налична е и LED светкавица. Потребителският интерфейс е типичен за Huawei. С плъзгане наляво можете да извадите основните режими (фото, видео, HDR, Панорама, Филтри, воден печат и др.) а с плъзгане по екрана вдясно достигате до основните функции на камерата.

Huawei Y7 Prime - Sample Photos

Двойната камера позволява ползването на т. нар. „широка бленда“ като снимките са с добро качество. Телефонът фокусира бързо и няма забавяния в обработката на снимките. В галерията можете да извлечете информация за снимката (ISO, дали е ползвана светкавица, скорост на затвора и др.) което за по-запалените фотографи може да бъде от голяма полза.

Камерата има множество функции и при дневна светлина се справя много добре, като слабостите ѝ се проявяват при по-слаба осветеност или при директно падаща върху обектива слънчева светлина. В галерията можете да разгледате снимки, направени с камерите, вкл. видео, като за част от снимките са ползвани филтри).

Основната камера заснема видео при 1080p и 30 кадъра/сек. Приятен добавък има в предната камера, която позволява следене на лица, запазвайки ги на фокус. Видеото отново е 1920х1080p.

 

Предната камера има функция „Съвършено селфи“, която позволява да променяте осветеността и да „изглаждате“ несъвършенствата на лицето, както и да го правите да изглежда по-слабо и още няколко допълнителни възможности. Като функционалност, приложението се справя отлично и определено ще бъде сред основните функции на любителите на селфитата. В допълнение, има и светкавица, която подпомага снимането, макар че предната камера не се справя добре при снимане на места с много малко светлина. Тествах камерата в условия много ниска осветеност (тунел), като качеството на снимките беше ниско. Със задната камера можете да постигнете далеч по-добри резултати, но отново осветеността е от значение. Благодарение на различните режими на снимане, можете да направите наистина приятни снимки.

Чрез предната камера можете да използвате и опция за отключване с разпознаване на лице, която работи бързо и дори при недобра осветеност. На 3 дни устройството иска въвеждане на пин-код за допълнителна сигурност. Препоръчвам ви да добавите пръстовия отпечатък за отключване, както и лицевото разпознаване.

Батерията

Моделът предлага батерия с капацитет 3000 mAh, която позволява около 30-36 часа автономност при нормална натовареност на телефона и ползване на 2 сим карти, с включени разговори около 40 мин./ден и комбинирано сърфиране (wi-fi + 4G). Положени са усилията за пестене на батерия при намаляващ заряд. Първо се включва енергоспестяващ режим на при достигане на 25%, а при 10% телефона преминава на ултра режим, т.е. ограничава голяма част от функционалността, но увеличава значително времето за ползване. Прави впечатление сравнително бавното зареждане на телефона, за което допринася и 1А зарядното устройство, както и липсата на функцията „бърз заряд“.

Звук – без изненади

Huawei Y7 prime предлага стабилно озвучаване, като силата на звука е добра и очаквана за този клас телефон. Единствено при ниско-честотните звуци се забелязва леко отстъпление, но като сила и като качество можем да кажем, че производителят е постигнал необходимото.

Софтуер – още една причина „За“

Моделът ползва Adroid 8.0 (Oreo) EMUI, което позволява лесно управление и придава приятен завършек на интерфейса на Android. Положителна черта е че EMUI Emotion 8.0 не променя вида на иконките на трети разработчици.

Софтуерните бутони са разположени долу върху екрана и не предлагат „неприятни“ изненади – в чисто традиционен стил са решени и са лесно разбираеми.

Прави впечатление приложението App lock, с което директно заключвате, което приложение пожелаете с парола/пръстов отпечатък. По този начин ограничавате достъпа на трети лица до него.

„Комфорт на очите“

Функцията „комфорт на очите“ филтрира синята светлина за намаляване на зрителната умора – с функцията се свиква много бързо и е наистина ненатоварваща за очите.

Безжична свързаността

Показателите при ползване на Wi-Fi са много добри и телефонът се държи прилично, ползвайки безжични мрежи. GPS работи безупречно и няма накъсвания. Моделът предлага работа с 2 SIM карти, като 4G връзка e налична само за първия слот за карта.

Заключение: Баланс Цена/качество

Huawei Y7 Prime е приятен телефон в нисък към среден ценови клас (около 370 лева в свободна продажба) със задна камера, правеща приятни снимки, бърз процесор и възможност за увеличаване на паметта чрез MicroSD. Телефонът работи стабилно, без забавяния. Макар и да отстъпва по някои показатели на своите конкуренти, Huawei Y7 оставя добри впечатления и е показател за положителното развитие на компанията.

Камен Златанов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *