Asus ROG Strix Scar II (GL504GM)

Наскоро присъствах на премиерата на едно от най-новите гейм предложения, при преносимите компютри, на Asus в ROG (Republic of Gamers) в България, а именно Strix Scar II (GL504). Още тогава моделът ми допадна, а малко след това имах възможност и да го тествам.

Веднага прави впечатление компактният му размер, въпреки наличието на 15.6“ екран. Това е постигнато чрез изтъняване на рамките около дисплея. Екранът е с високо качество, матово покритие, FHD резолюция и 144Hz честота на опресняване. Последният параметър е отговорен за гейминг без накъсване на картината. Яркостта е на ниво и цветовото представяне също.

Въпреки това, че лаптопът е по-компактен (36.1 x 26.2 x 2.61 см) от аналогични 15.6“ системи, теглото му е сравнително високо при 2.4 кг. Това обаче е очаквано заради металния капак, а и мощния хардуер, с които ще ви запозная след малко.

Дизайнът на модела включва метално покритие на капака (със светещо ROG лого) и интересна визия, с частично маскировъчна повърхност.

Подобно на предходния модел, с който ви запознах, веднага ще видите отличителната клавиатура с Aura RGB подсветка и ROG логото на капака, което също свети. Тук нещата отиват малко по-далеч с наличието и на светеща лента пред клавиатурата. Всичко това може да се управлява като ефекти, цветове и т.н. през специално приложение – Aura. Самата клавиатура има 1.8 мм ход на клавишите, N-key rollover и WASD прозрачни бутони.

Aura ефектите могат да бъдат синхронизирани, за да работят в тон със съвместими периферни аксесоари.

По отношение на параметрите, серията предлага избор между 8мо поколение Intel Core i7-8750H или i5-8300H процесор. Моделът, който тествах беше с i7 процесорът, което означава и доста висока производителност. Получавате още до 32GB DDR4 RAM, видеокарта NVIDIA GeForce GTX 1070 8GB (GL504GM) или GTX 1060 6GB (GL504GS) и комбинация от M.2 NVMe PCIe SSD (до 512GB) и HDD/SSHD (до 1TB).

Всичко това прави възможно да играете голяма част от съвременните заглавия при максимални или близки до тях настройки. Time Spy бенчмаркът на Futuremark отчита 3,077 точки – далече от най-мощните гейминг машини, но достатъчно за повечето игри.

Разбира се благодарение на SSD сторидж решението, компютърът стартира бързо и също така стартът на апликациите и игрите е на очаквано ниво.

Отделям специално място на охладителната система, която се състои от два 12V вентилатора с дебелина на перките 0.1 мм. Системата включва и специални тунели за отвеждане на праховите частици без те да минават през радиатора където обикновено се натрупват. По този начин се отстранява една от най-големите опасности в дългосрочен план за преносимия компютър, а именно натрупване на прах и прегряване.

Все пак при натоварване, моделът се затопля осезаемо над клавиатурата и в долната отдолу на корпуса.

Безжичната мрежова обезпеченост се осигурява от 802.11ac 2×2 Wave 2 Wi-Fi система. Налична е и опция за свързване с кабел към LAN. Наличен е специален алгоритъм, който настройва антените за по-добро прихващане на сигнала, но не мога да кажа, че това върши работа когато сте прекалено далече от рутера или пък през няколко стени.

Звуковата система се състои от 2 x 3.5W SmartAMP говорители и предлага доста впечатляващ и плътен звук. Говорителите са разположени от двете страни на корпуса и са насочени надолу. Естествено разполагате и с опция за свързване на слушалки – 3.5 мм или USB.

Очаквано получавате доста опции за свързване със следните портове: 1 x USB 3.1 Gen 2 Type-C, 2 x USB 3.1 Gen 1, 1 x USB 3.1 Gen 2, 1 x mini DisplayPort 1.2, 1 x HDMI 2.0, 1 x RJ-45, 1 x SD четец на памет карти, 1 x 3.5-mm аудио комбо.

ROG Gaming Center е софтуерен контролен панел, който се стартира чрез отделен бутон отляво над клавиатурата. В него можете да настройвате различни потребителски профили с разнообразни параметри. Тук можете още да следите натоварването на машината и да регулирате скоростта на вентилаторите. Доста полезна апликация, която предлага възможност и за достъп през Android или iOS смартфон.

Asus ROG Strix Scar II (GL504GM) може да бъде един доста добър гейминг спътник за всеки, който може да си го позволи.

Павлин Луканов