Asus ROG Strix Scar II (GL504GM)

Наскоро присъствах на премиерата на едно от най-новите гейм предложения, при преносимите компютри, на Asus в ROG (Republic of Gamers) в България, а именно Strix Scar II (GL504). Още тогава моделът ми допадна, а малко след това имах възможност и да го тествам.

Веднага прави впечатление компактният му размер, въпреки наличието на 15.6“ екран. Това е постигнато чрез изтъняване на рамките около дисплея. Екранът е с високо качество, матово покритие, FHD резолюция и 144Hz честота на опресняване. Последният параметър е отговорен за гейминг без накъсване на картината. Яркостта е на ниво и цветовото представяне също.

Въпреки това, че лаптопът е по-компактен (36.1 x 26.2 x 2.61 см) от аналогични 15.6“ системи, теглото му е сравнително високо при 2.4 кг. Това обаче е очаквано заради металния капак, а и мощния хардуер, с които ще ви запозная след малко.

Дизайнът на модела включва метално покритие на капака (със светещо ROG лого) и интересна визия, с частично маскировъчна повърхност.

Подобно на предходния модел, с който ви запознах, веднага ще видите отличителната клавиатура с Aura RGB подсветка и ROG логото на капака, което също свети. Тук нещата отиват малко по-далеч с наличието и на светеща лента пред клавиатурата. Всичко това може да се управлява като ефекти, цветове и т.н. през специално приложение – Aura. Самата клавиатура има 1.8 мм ход на клавишите, N-key rollover и WASD прозрачни бутони.

Aura ефектите могат да бъдат синхронизирани, за да работят в тон със съвместими периферни аксесоари.

По отношение на параметрите, серията предлага избор между 8мо поколение Intel Core i7-8750H или i5-8300H процесор. Моделът, който тествах беше с i7 процесорът, което означава и доста висока производителност. Получавате още до 32GB DDR4 RAM, видеокарта NVIDIA GeForce GTX 1070 8GB (GL504GM) или GTX 1060 6GB (GL504GS) и комбинация от M.2 NVMe PCIe SSD (до 512GB) и HDD/SSHD (до 1TB).

Всичко това прави възможно да играете голяма част от съвременните заглавия при максимални или близки до тях настройки. Time Spy бенчмаркът на Futuremark отчита 3,077 точки – далече от най-мощните гейминг машини, но достатъчно за повечето игри.

Разбира се благодарение на SSD сторидж решението, компютърът стартира бързо и също така стартът на апликациите и игрите е на очаквано ниво.

Отделям специално място на охладителната система, която се състои от два 12V вентилатора с дебелина на перките 0.1 мм. Системата включва и специални тунели за отвеждане на праховите частици без те да минават през радиатора където обикновено се натрупват. По този начин се отстранява една от най-големите опасности в дългосрочен план за преносимия компютър, а именно натрупване на прах и прегряване.

Все пак при натоварване, моделът се затопля осезаемо над клавиатурата и в долната отдолу на корпуса.

Безжичната мрежова обезпеченост се осигурява от 802.11ac 2×2 Wave 2 Wi-Fi система. Налична е и опция за свързване с кабел към LAN. Наличен е специален алгоритъм, който настройва антените за по-добро прихващане на сигнала, но не мога да кажа, че това върши работа когато сте прекалено далече от рутера или пък през няколко стени.

Звуковата система се състои от 2 x 3.5W SmartAMP говорители и предлага доста впечатляващ и плътен звук. Говорителите са разположени от двете страни на корпуса и са насочени надолу. Естествено разполагате и с опция за свързване на слушалки – 3.5 мм или USB.

Очаквано получавате доста опции за свързване със следните портове: 1 x USB 3.1 Gen 2 Type-C, 2 x USB 3.1 Gen 1, 1 x USB 3.1 Gen 2, 1 x mini DisplayPort 1.2, 1 x HDMI 2.0, 1 x RJ-45, 1 x SD четец на памет карти, 1 x 3.5-mm аудио комбо.

ROG Gaming Center е софтуерен контролен панел, който се стартира чрез отделен бутон отляво над клавиатурата. В него можете да настройвате различни потребителски профили с разнообразни параметри. Тук можете още да следите натоварването на машината и да регулирате скоростта на вентилаторите. Доста полезна апликация, която предлага възможност и за достъп през Android или iOS смартфон.

Asus ROG Strix Scar II (GL504GM) може да бъде един доста добър гейминг спътник за всеки, който може да си го позволи.

Павлин Луканов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *