Moto Z3 Play

Едно от последните смартфон попълнения на Motorola наскоро направи дебюта си в България, а сега ще ви запозная и по-отблизо с него. Moto Z3 Play е актуалното предложение в Z Play серията на компанията и идва с модулния дизайн, който Motorola се опитва да наложи и поне на мен доста ми допада.

Моделът до голяма степен запазва размерите си спрямо предходното поколение, но дисплеят вече е със съотношение 18:9 и четецът на пръстови отпечатъци е изместен отдясно на корпуса.

В тон с тенденцията при голяма част от днешните смартфони в по-висок клас, гърбът е стъклен. Страничната рамка на устройството е алуминиева, а бутонът за включване е преместен отляво на корпуса като на негово място е сензорът за пръстови отпечатъци.

Запазва се тенденцията за липса на 3.5 мм жак и е наличен единствено USB Type-C порт в основата. В комплект все пак получавате преходник към 3.5 мм жак.

Като цяло приятна еволюция в дизайна с тънък корпус, което предразполага за по-активно ползване на модули.

Super AMOLED екранът е доста голям с диагонал 6.01“ и резолюция Full HD+. Дисплеят е с Corning Gorilla Glass 3 защитно стъкло и е доста приятна изненада за мен. Той е доста ярък и има добро цветово представяне. Налични са екстри като Moto Екран, който се активира при доближаване с ръка или повдигане и дава информация за часа и известията. Друга полезна функционалност е режим „Нощен екран“, който намалява синята светлина и по този начин натоварването на очите.

Наличието на чипсет Qualcomm Snapdragon 636, 4GB RAM и 32GB/64GB разширяема памет за съхранение дават доста добра производителност на Moto Z3 Play. Няма насичания в ежедневните дейности, а и може да се справи с голяма част от игрите в момента.

Моделът може да работи едновременно с две SIM карти или една SIM и една Micro SD памет карта.

Доста добро впечатление ми направи камерата, която стартирате с бързо завъртане на смартфона с ръка. Основната се състои от два сензора – 12 MP, f1.7, 1,4 um + 5 MP за дълбочина. Системата включва двоен автофокус (pDAF) и автоматичен HDR режим. Заснетите изображения са доста добри при добра околна осветеност и прилични при ниска такава.

Moto Z3 Play - Sample Photos

Налични са и редица софтуерни екстри в приложението като цветен акцент (избирате даден цвят от композицията си а всичко останало става черно-бяло), изрязване, ръчен, активни снимки (кратко видео) и др. Определено се придава творчески елемент към снимането.

Moto Z3 Play Camera Interface

В приложението за камерата има и интегрирана функционалността за добавена реалност Google Lens, която обаче все още не може да се похвали с достатъчно добро изпълнение.

Предната камера е с 8MP, f2.0, 1,12 um, широкоъгълен 84° обектив. Справя се добре при самостоятелни и групови селфита. Разполагате с редица филтри, опции за портрети, кинематография и др.

Батерията на устройството е с капацитет 3000 mAh и поддържа TurboPower технология за бързо зареждане в комбинация с включеното в комплекта зарядно. Смартфонът издържа около ден, в зависимост от натоварването. Технологията за бързо зареждане е доста ефективна и за под 20 минути можете да добавите около 30% заряд.

Много полезен е добавеният в комплекта със смартфона модул батерия, който дава още 2200mAh заряд. По този начин можете да достигнете и до 3 дни автономност. След като сложих модула не съм го свалял, доста е практичен, а и не прави устройството неудобно.

Moto Z3 Play Interface

Операционната система е почти чист Android 8.1 Oreo. Изключение правят някои познати добавки под формата на приложението Moto, което придава допълнителна функционалност. От тук можете да активирате редица екстри, включително Moto Actions (за бърз достъп до камера, фенер и др.), Moto Display (за Night Display настройка, оставане на дисплея включен докато гледате към него и др) и Moto Voice, която е система за гласово управление, но е още в бета версия.

Можете да скриете софтуерните бутони за навигация и да използвате сензорна лента в основата на екрана. Чрез плъзгане наляво се връщате назад, надясно разглеждате отворените приложения, а чрез кратко натискане отивате в основния екран. Доста полезна и удобна функционалност.

Това което не ми допада особено е разположението на четеца на пръстови отпечатъци – отстрани на корпуса. Той работи добре, но ще са ви нужни поне няколко седмици, за да свикнете с тази особеност. Преместването му там е нормално, имайки предвид, че няма как да е разположен на гърба заради модулния дизайн.

Винаги имате и опция за отключване с лицево разпознаване, която работи добре в повечето случаи.

Moto Z3 Play е съвместим с всички представени досега Moto Mods, тук включваме батерии, проектор, Hasselblat камера модул, Polaroid Insta-Share принтера и др. очаквам моделът да може да работи и с новите предложения в тази насока в близкото бъдеще.

Заедно със смартфона имах възможност да изпробвам и Polaroid Insta-Share Printer модула, който позволява директен печат на снимки. Доста интересен модул, който напомня на познатите от миналото инстантни фотоапарати. Скъпичък аксесоар, който обаче може да е доста забавен. Отпечатаните снимки са в размер 2х3“ и понякога имат малко изкривени цветове.

Имате свободата да печатате всякакви снимки, а не само такива заснети в момента. Снимките могат да бъдат и залепяни. Налични са и редица филтри, с които да направите заснетите изображения още по-забавни. Модулът е с вградена батерия с капацитет 500 mAh и е достатъчна за отпечатването на 20 снимки. Можете да го зареждате отделно от смартфона си през USB Type-C порт.

Оставам с доста добри впечатления от Moto Z3 Play. Моделът предлага добра производителност, прилична камера и дълъг живот на батерията (с включения модул). Към момента можете да го намерите в Технополис като цената му е близо 800 лв., а сред операторите от VIVACOM.

Павлин Луканов