Живот като на кино

Киното като продукт на технологиите винаги се е нуждаело от най-модерното, за да предостави на зрителя нещо различно от неговото ежедневие. „Родено“ през 1895г. от братята Люмиер, киното е извървяло своя дълъг път до наши дни. Историите от екрана вълнуват всички ни и, ако е вярно твърдението, че има влак за всеки пътник, то можем да кажем и че има филм за всеки зрител – затова и въпреки появата на телевизорите, киното не умира.

Да се съберем под големия екран

Разбира се всички знаем положителните страни на киното спрямо тези на телевизора вкъщи – далеч по комфортно е да гледаме филм на голям екран, който сякаш обгръща целия ни взор, с озвучителни технологии от най-ново поколение, чийто звук ни кара да потръпваме – нещо което в домашни условия би било трудно за достигане.

Но, за да се бори киното с конкуренцията на телевизора и всички други устройства с дисплей, трябва да предоставя все по-усъвършенствани технологии и все по-качествени продукции, които да не могат да доставят онова усещане у зрителите, ако бъдат гледани на малкия екран.

Нека влязат новите технологии

Концепцията за движение на стола, докато гледате филма вече отдавна е завладяла част от пазарния дял на киното, с цел зрителят да бъде максимално доближен до случващото се във филма. Концепцията 4DX, благодарение на която зрителят усеща вятър, вода, различни аромати, бива обгърнат с балончета, мъгла и какво ли още не, макар и добра, все още не е широко застъпена. Какво още да очакваме?

Освен новия филм за Джони Инглиш, какво друго бихме могли да очакваме от киното.

Както в новия филм от поредицата за британския шпионин Джони Инглиш, старите технологии в киното се борят с новите. Едно от предизвикателствата, с които се борят киносалоните е намаляването на разходите за енергия, които са един от основните разходи, поради мощта, която е необходима за осветяване на екрана. Разпространени към момента са ксеноновите лампи, които се ползват за прожектиране на филмите. Самите лампи консумират голямо количество енергия. В момента се налага нова технология, при която за осветяване се ползва светлина от лазери. При цена от 70 000 Евро за лазерно осветяване, спрямо 15 000 Евро за ксенонови лампи разликата е значителна, но продължителността на живот е в полза на първите – между 10 и 15 години.

Да променим екрана

До момента винаги са ползвани прожектори – но това може и да остане в миналото, благодарение на разработките на Sony и Samsung, които работят по създаването на голям LED екран, който да позволява една наистина прецизна картина за зрителите на киното. Това от своя страна ще премахне техническите зали, откъдето се прожектира, както и ще позволи оптимизация на пространството в киното. Но към момента подобни екрани (които може да бъдат наречени малки за стандартите на кино екрани, като нямаме предвид Suzhou Sky screen, който със своите размери от 500 на 32 метра е най-големия екран в света) са с цени от порядъка на 300 000 Евро, което е прекалено много за подобна инвестиция. Вероятно в даден момент кина от висок клас ще преминат към тази стъпка, с цел да подобрят качеството на картината за зрителите, което считаме че ще даде нов тласък на киноиндустрията.

(Не)видима заплаха

Ще „изяде“ ли телевизорът киното? Последните телевизори технически са с по-добро качество от киноекраните. Киноекраните имат нужда да бъдат променени из основи, за да предоставят по-добра картина на своите зрители. Въпреки че част от посетителите ходят на кино, за да бъдат с приятели (и да се отделят от родителите си), основната цел на киното си остава да предостави наслада от гледането, която да не бъде достижима в домашни условия. UHD стандартът при телевизията е еквивалент на 4К резолюция в кината, които за съжаление към момента предлагат резолюция от порядъка на 2К.

Друго предимство е възможността на телевизията да предоставя повече кадри в секунда от кината.
360-градусова панорама.

Друг вариант за развитието на екраните е 360-градусовата панорама, която позволява филмът да обгражда зрителя. Разбира се, подобни екрани биха били допълнение към кино залите и биха имали своите почитатели, тъй като позволяват промяна на концепцията за самото заснемане на филмите, но не очакваме киното да тръгне в тази посока, понеже това би било радикална промяна, касаеща основните правила на кинопродукциите. Подобни зали вече са реализирани в света – във Франция т.нар. ICE (immersive cinema experience) кина.

Звук

В озвучаването единственото, което може да бъде подобрено е концепцията за индивидуално предоставяне на звука към всеки чрез множество микроговорители, разположени около всеки зрител.

Революция

Не може да не споменем и гигантите от Netflix и Amazon. Netflix са номер едно, доминирайки в стрийминг бизнеса със своите 117 млн. абонати (50% от тях са извън САЩ) и инвестиции от над 6 млрд. $ за 2017г. С нарастване на приходите от 37% през 2017г. компанията определено може да бъде спокойна за своето бъдеще. Очакванията са и други гиганти, сред които Disney, Apple и Facebook се включат във видео стрийминг надпреварата.

Бъдещето определено принадлежи на киното, затова и с нетърпение ще следим неговото развитие.

Камен Златанов