Samsung Galaxy Watch

Новият смарт часовник на Samsung, Galaxy Watch е свидетелство, че в този пазарен сегмент има място за конкуренция между повече от две платформи. Apple Watch държи пазара с най-голям дял, следван от Wear OS (Android), а Samsung залага на собствената си Tizen платформа за смарт устройства.

Още с представянето на модела, успях да го пробвам за малко и веднага ме впечатлиха добрият дизайн и бързината на софтуера. Тези ми впечатления се затвърдиха след като получих възможност да го тествам за няколко дни.

Часовникът идва в два размера, 42mm (черен и розово златист) и 46mm (сребрист), тестваният от мен вариант беше по-големият.

В комплект с него, получавате стойка за зареждане, която използва безжична технология. Използваният интерфейс за връзка към нея е Micro USB, а тя предоставя удобен начин за зареждане.

Основни характеристики:

Дисплей: 1.3”/1.2“, Super AMOLED (360 x 360), Corning Gorilla Glass DX+
Чипсет: Exynos 9110 Dual core 1.15GHz
Памет: 768MB RAM + 4GB
ОС: Tizen Wearable OS 4.0
Сензори: акселерометър, жиро, барометър, HRM, околна светлина
Издръжливост: 5 ATM + IP68 / MIL-STD-810G
Размери:
Galaxy Watch (46 mm) – 46 x 49 x 13 мм, 63 г
Galaxy Watch (42 mm) – 41.9 x 45.7 x 12.7 мм, 49 г
Цвят: Сребрист, Черен и розово златист

Galaxy Watch е доста стилно предложение и определено търпи добро развитие в това отношение. Рамката му е метална, а външният циферблат се върти и се използва за навигация из интерфейса. Моделът разполага с два хардуерни бутона отдясно на конструкцията.

Гумената каишка, с която идва предоставеният ми за тест вариант е удобна, но ако искате, винаги можете да я смените с друга по ваш избор.

Часовникът доста се приближава по дизайн до стандартните модели часовници.

Super AMOLED дисплеят е голям и ярък. Той е деактивиран докато държите ръката си свободно и се включва при повдигане, получаване на известие или наличието на входящо повикване. Яркостта му е достатъчно висока, за да е отчетлив дори на открито при слънчево време.

Часовникът има 5ATM + IP68 сертификация за водоиздръжливост и отговаря на MIL-STD-810G стандарта за издръжливост. Определено нужни характеристики.

Един от основните минуси на Wear OS към момента е ниската производителност, която се дължи на стария хардуер. Тук Tizen платформата на Samsung работи бързо и плавно, благодарение на Exynos чипсета. Единственият недостатък е по-ограниченият кръг от налични приложения. Все пак изборът на софтуерни циферблати е задоволителен с наличието на множество предложения от трети страни, голяма част, от които са платени.

Навигацията из интерфейса се осъществява, чрез докосване, въртящия се външен циферблат и два хардуерни бутона. Трябва да призная, че свикнах бързо с операционната система и интерфейса.

Galaxy Watch идва с вграден виртуален асистент Bixby, който за съжаление е доста ограничен в България.

Galaxy Watch Screenshots

Голяма част от настройките на часовника могат да бъдат променяни през специалното приложение за смартфон. Тук можете да избирате циферблата, да следите състоянието на паметта, батерията, да откривате часовника и др.

Сериозен акцент има в посока на фитнес дейностите и постигането на здравословен начин на живот. Часовникът включва редица приложения в тази насока като ще ви напомняния да се раздвижвате и ще предлага съвети за разтягане и дишане. Вграденият сензор за следене на пулса също е от полза в тази насока.

Можете да използвате часовника за провеждане на разговори, които се приемат от телефона. Функционалността е полезна и вграденият високоговорител предлага сравнително силен звук.

Една от ключовите черти на модела е и добрата издръжливост на батерията. В зависимост от това как го използвате, Galaxy Watch може да изкара до няколко дена с един заряд.

Препоръчвам Samsung Galaxy Watch ако имате нужда от изцяло функционален смарт часовник, който да е с вас във всякакви ситуации. Доволен съм от операционната система, бързата работа и издръжливостта на батерията. Не на последно място ми допадна и дизайна на модела.

Часовникът вече е наличен у нас, но както се и очаква, цената му е доста висока 600 – 650 лв.

Павлин Луканов

3 thoughts on “Samsung Galaxy Watch

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *