Asus ZenBook Pro 15

Редица производители в технологичния бранш имат специални серии продукти, с които демонстрират възможностите си. Тази година Asus представи серията лаптопи ZenBook Pro 15 (UX580GE), чиито тъчпад представлява сензорен екран. В настоящото ревю ще ви запозная накратко с наблюденията и впечатленията си от този модел.

Дизайн

Моделът със сигурност ще допадне на тези от вас, които харесват по-изтънчения външен вид. Конструкцията на лаптопа е метална като капакът е в мек син цвят с логото на Asus, което е златисто. Ръбовете около основната част на шасито са диамантено изрязани и в розово-златист цвят. Лаптопът е тънък, дебелина от малко под 2 см, и сравнително лек за такъв с 15.6“ екран (1.88 кг).

Asus ZenBook Pro 15

Основни характеристики:

Дисплей: 15.6” Full HD/4K UHD, опционално тъч
Процесор: Intel Core i5-8300H/ i7-8750H/i9-8950HK
Видеокарта: NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti (4GBVRAM)
RAM: 8GB/16GB 2400MHz DDR4
Сторидж: 1TB/512GB PCIe SSD; 512GB/256GB SATA3 SSD
ОС: Windows 10 Pro/Home
Размери: 241 х 365 х 18.9 мм, 1.88 кг

Ще започна с нещата, които ми допаднаха в модела

На първо място това е дисплеят, който в тестовата конфигурация е 4K с тъч. Доста ярък панел с добри нива на контраст и разбира се тъч функционалност, която за съжаление поне за мен е трудна за свикване, но може да бъде от голяма полза.

Производителността е на високо ниво, лаптопът е бърз и много малко неща му се опират. Подходящ е дори и за голяма част от игрите в момента, благодарение на отделната видеокарта и опцията за 16GB RAM.

Звуковата система също ми допадна, моделът дава силен и плътен звук. Говорителите са създадени в партньорство с harman/kardon.

Клавиатурата е удобна за писане и включва приятна подсветка с няколко нива на яркост. Интересното, е че бутът за включване е част от клавиатурата, а не е отделно както в повечето устройства, което е приятно хрумване.

Батерията предлага добра издръжливост, но едва ли в реални условия ще постигне рекламираните от компанията 9.5 часа с един заряд. Налично е специално приложение, което дава избор между три режима на зареждане: Пълен капацитет (зарежда батерията докрай), Балансиран (зарежда до 80% за оптимално състояние) и Максимален живот (зарежда батерията до 60% за максимално дълъг живот в дългосрочен план).

Корпусът е тънък и компактен за модел с 15.6“ екран, което позволява по-удобно и лесно пренасяне. Успях дори да поработя на него по време на самолетен полет.

Малко повече за ScreenPad тъчпада

Това решение е интересно, но с доста ограничено реално приложение. Падът включва редица апликации като калкулатор, мултимедиен контрол, цифров блок и др. Изборът от приложения засега не е особено богат. Другият основен режим е като разширение на основния дисплей – все едно добавяте външен монитор. Така можете да гледате клипове или да възпроизвеждате друго съдържание докато работите на основния екран.

Въпросът, е че няма как да гледате малкия екран и да не се разсейвате от това, което вършите на основния.

Можете да изключите екрана и да го ползвате като стандартен тъчпад.

Какво не ми хареса

При отворени няколко приложения, долната част на лаптопа се загрява неприятно за държане в скута. Охладителната система доста често се активира и шумът не е от най-ниските, което на моменти може да е неприятно.

Заключение

Като цяло, приятно и стилно устройство, но основният му акцент няма кой знае колко реално приложение в ежедневието. Все пак това е добър начин да видим на какво са способни производителите в момента.

Pavlin Lukanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *