AI технология пресъздаде Северното сияние в звук

Проектът Sound of Light на Huawei цели да съчетае технологии и изкуство като покаже Северното сияние под формата на симфония. По Sound of Light съвместно работят няколко артисти в продължение на няколко месеца, тествайки възможността за обучаване на изкуствения интелект да разпознава изображения и да създавa мелодии въз основа на тях. Целта пред участниците в проекта е да филмират Северното сияние, след което да научат специалната система с изкуствен интелект, поддържана от Huawei Mate 20 Pro, да разпознава ключовите визуални елементи от записа и да ги превръща в музикални композиции. След това, тези композиции се използват за създаването на цяла симфония за оркестър с помощта на Huawei Mate 20 Pro.

В Норвегия, фотографът Кйегил Скогли филмира Северното сияние и изпраща записа в специална лаборатория, където композиторът Марк Сейфриц, използва специално създадена за целта система с изкуствен интелект, поддържана от Huawei Mate 20 Pro, за да композира музика, базирана на фотографските творби на Скогли. След като музикалните елементи са композирани те биват изпратени на диригента и композитор Джеймс Шиърман, който ги аранжира в симфонията „Sound of Light”, изпълнена от симфоничен оркестър в световноизвестната зала „Брамс Хол“ във Виена.

Слушайте музиката тук:
MP3 – http://bit.ly/2BB48Au
WAV – http://bit.ly/2RjWjoq

Като начало екипът от софтуерни инженери трябвало да създаде уникална AI платформа, която да да бъде настроена да разпознава и анализира различните характеристики на светлината. След това изкуственият интелект е „научен“ да свързва музикални елементи със заснети клипове на Северното сияние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *