Qualcomm представи новия си флагмански чипсет Snapdragon 855

Qualcomm представи новия си мобилен чипсет, който ще видим в повечето смартфон флагмани през идната година. Snapdragon 855 идва не просто с подобрения на параметрите, но ще поддържа и multi-gigabit скорости при изтегляне през 5G мрежи, съобщава The Verge. Това е възможно благодарение на X50 LTE модема, който работи в комбинация с новия чипсет.

Snapdragon 855 ще предостави до три пъти по-висока производителност при AI задачи спрямо предходното поколение на платформата. Ще бъде добавен нов отделен computer vision processor, който ще бъде използван за нови камера функционалности. Устройствата ще могат да обработват дълбоинен мапинг при 60 кадъра в секунда. Записът на видео се подобрява до 4K HDR при 60 fps, използвайки една четвърт от изразходваната преди това енергия. Чипът ще подобри производителността при гейминг и приложенията с добавена реалност.

Новият Snapdragon чипсет ще е произведен по 7nm процес. За сравнение, предходните две поколения използваха 10nm. Свързването на производствения процес води до подобрение на производителността и енергийната ефективност, което ще удължи живота на батерията.

Компанията представи и новата си Qualcomm 3D Sonic Sensor технология – вграден в дисплея четец на пръстови отпечатъци.