Mercusys MW325R

Днес ще ви запозная с един достъпен безжичен маршрутизатор (рутер) с бранда Mercusys – все още не толкова позната марка у нас. Компанията предлага различни мрежови решения като освен рутери, това са още безжични мрежови адаптери, удължители на обхват (Extenders) и комутатори (суичове). Моделът, с който разполагам за ревю е Mercusys MW325R.

Рутерът е със сравнително изчистен дизайн в бял цвят със сиви елементи и решетъчни отвори по дължина на двете страни в горната му част. В предната част е разположено поле с LED индикатори за активност. Отзад намираме три LAN, WAN и захранващ портове, както и бутон за ресет.

Mercusys MW325R разполага с четири въртящи се фиксирани външни антени. Дизайнът е сравнително семпъл, а има и опция за монтаж на стена. В комплект с модела получавате захранващ адаптер, LAN кабел и ръководство за бърз монтаж.

Основни характеристики:

Мрежови стандарти: IEEE 802.11n, IEEE 802.11g, IEEE 802.11b
Максимална скорост на безжичен трансфер: 300Mbps
Работна честота: 2.4 – 2.5GHz
Антени: 4 x 5dBi фиксирани
Портове: 3 х 10/100Mbps LAN, 1 х 10/100Mbps WAN
Защита: WPA-PSK / WPA2-PSK
Размери: 167 x 118 x 33 мм

В зависимост от доставчика ви на Интернет услуга, монтажът и въвеждане в експлоатация на рутера са доста лесни. Свързвате го към електрическата мрежа и входящия мрежови кабел към WAN порта.

След това настройките се извършват в няколко стъпки през интуитивен Уеб интерфейс – жично или безжично. Настройката може да стане и през смартфон. Всичко е толкова лесно, че успях да го пусна буквално в рамките на няколко минути.

После се логвате в администраторския панел и можете да регулирате голямо разнообразие от настройки. Ако искате само да следите състоянието на мрежата е наличен базов изглед. Тук разполагате с бърз достъп до основната информация и възможност за регулиране максималната скорост за дадени устройства. В разширените настройки можете да регулирате всички останали функционалности.

Сред тях са възможност за създаване на мрежа за гости, блокиране на достъп, родителски контрол и други. Чрез функцията родителски контрол можете да програмирате времето, в което устройството на детето ще има достъп до Интернет. Интерфейсът е доста интуитивен и можете бързо да намерите това, което ви трябва.

Рутерът предлага всичко, от което можете да имате нужда в ежедневието. Поддържа се стандарта IEEE 802.11n с теоретична безжична скорост на трансфер до 300Mbps. Почти всички съвременни преносими компютри и други безжични устройства използват n стандарта, а някои по-нови и във висок клас – новия ac.

Не забелязах проблем при връзка на няколко устройства като лаптопи и смартфони, но тук разбира се влияе и входящия сигнал, който получавате от доставчика си. В болшинството от случаите, едва ли ще разполагате със скорост на Интернет връзката, по-висока от 100Mbps, колкото е и максималната поддържана входяща връзка през WAN. Mercusys MW325R предоставя достатъчно надежден сигнал за браузинг, стриймване на видео и почти всичко, от което можете да имате нужда.

Благодарение на трите LAN порта, можете да си направите домашна мрежа, свързвайки настолни компютри и/или NAS устройства.

Според производителя, моделът осигурява покритие на площ до 500 м2, а за да можете оптимално да се възползвате от това е необходимо да го позиционирате на подходящо място. Моделът предава добре през една стена, но за по-големи апартаменти, в които сигналът преминава през повече стени, ще ви е необходим усилвател.

Именно тук идва ролята на друг продукт на компанията – Mercusys MW300RE. Удължителите на обхвата помагат когато имате повече стаи или пък повече от един етаж. Устройството се включва директно в електрическата мрежа като трябва да е в зоната на обхвата на рутера. Наличен е светлинен индикатор, който свети в зелено ако сигналът от рутера е силен или в червено ако не е.

Моделът разполага с три външни антени, на които разчита за ефективно приемане и предаване на сигнал. Максималната теоретична скорост на трансфер е като тази на маршрутизатора – 300Mbps. Връзката с рутера може да се осъществи чрез WPS бутон, ако рутерът също има такъв или чрез връзка към мрежата на удължителя и въвеждане на съответните данни.

Заключение

Оставам с добри впечатления от рутера, а цената му е изненадващо ниска. Можете да го намерите за малко над 20 лв., а толкова или малко повече струва и удължителят на обхват. Mercusys MW325R определено е сред най-достъпните рутери на пазара, предлагайки добра базова функционалност, прилично покритие и теоретична скорост на трансфер до 300Mbps. Спокойно мога да препоръчам модела за домашно приложение, а дори и за по-малки офиси.

Pavlin Lukanov