Мисия „Чист въздух у дома“

Отново е зима. И отново голяма част от нас прекарват почивните дни у дома. И докато трупа снегът навън, всички търсим начин да се стоплим – дали с климатик, конвекторна печка, или такава на дърва /въглища/ – важното е само да ни е топло. Такива дни често са свързани и със сериозно влошаване на качеството на въздуха, именно поради изгарянето на твърди горива. Сега е модерно големите градове да се оплакват от „задух“, но ако отидете във всяко малко селце ще видите същия проблем.

Когато се обърне колата –пътища много

Целта на днешната статия е да открехне вратата за една сравнително нова технологична „джаджа”, а именно пречиствателите за въздух.

Пречиствателите на въздух -какво представляват?

Пречиствателите за въздух за домакинства представляват сравнително компактни устройства, които най-общо казано прекарват въздуха чрез система от вътрешни вентилатори и въздухоотводи, през серия от филтри, които улавят миризми, прахови частици, полени и бактерии. След това пречистеният въздух се връща в обратно в стаята. Основен таргет на продавачите са както лицата, страдащи от алергии и белодробни заболявания, така и домакинства, често с малки деца, желаещи да дишат по-спокойно у дома, без да се притесняват да отворят прозореца.

За какво трябва да следим – функции и характеристики?

Тъй като основната им функция е пречиствателната, е необходимо да обърнете сериозно внимание на минималния размер на частиците, които улавят тези устройства, или т. нар. прахоуловителна функция – добрите пречистватели не допускат частици над 0,003 микрона. Тъй като подобна циркулация може и да изсуши въздуха, част от пречиствателите имат и овлажнителна функция, която поддържа влажността в нормални граници. Друга допълнителна функция може да бъде йонизацията на въздуха.

Тъй като устройствата ползват по няколко филтъра (вкл. HEPA филтри) е необходима периодична подмяна – обслужването най-често е между година и две години. За унищожаването на бактерии се ползват UV лампи, които също е препоръчително да бъдат подменяни на 2-3 години. За модел от среден клас, цената на лампата е около 30 лева, а за HEPA филтрите, които се подменят, са около 70 лева, т.е. годишно ще имате допълнителни разходи от около 150 лева (филтрите са повече от един). Има уреди, чиито филтри може да бъдат почистени и с период на ползване около 10 години. Това би ви спестило много разходи, затова избирайте внимателно.

Мощност

Тук разликите отново са значителни – пречиствателите в по-ниския клас покриват площ между 20 и 40 кв. м. като по-високия ценови клас може да работят ефективно в пространства до 80 кв. м. Разбира се, не разчитайте че едно устройство ще бъде достатъчно за цял апартамент – за да постигнете максимална ефективност е необходимо устройството да е в стаята, чийто въздух желаете да пречистите. Електроенергията, която използват е най-често между 40 и 80W, което е колкото мощността на една обикновена крушка.

Шум

Показателите са между 20 dB и 50dB – в зависимост от интензитета на работа. Честно казано 50dB се усещат, поради което, ако цените тишината, преди да закупите уреда го проверете неговото ниво на шум. При работата си, вентилаторите могат с времето да станат по-шумни. На пазара има уреди, които имат функцията „сън“ – намалени нива на шум и без светлинни индикатори.

Цените

На българския пазар цените варират в много широки граници – от около 150 лева до 2 500 лева, като не изключваме вероятността за поява и на по-скъпи пречистватели.

Подобни уреди ще стават все по-популярни за потребителите, поради по-голямата информираност относно последствията от живота в условия на влошена градска среда и мръсен въздух. Наш е избора дали всеки да се бори индивидуално с лошото качество на въздуха, ползвайки пречиствател за въздух или да се борим заедно като общество, намалявайки дела на отопляващите се с твърди горива.

Камен Златанов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *