Samsung Galaxy A6+

Samsung представи актуалните Galaxy A6 и А6+ през месец май. Още от пръв поглед новите попълнения в Galaxy A семейството на южнокорейската компания оставят впечатление у потребителя за високо качество – металният корпус и двойната камера само затвърждават това. По-долу ще се опитаме да извлечем най-важното, с което разполага тестваният от нас модел Galaxy А6+.

Дизайнът – модерната класика

С дисплей от 6 инча, телефонът стои удобно в ръката. Устройството е с размери 160.2 x 75.7 x 7.9 мм. Общо взето вече голяма част от 6-инчовите телефони имат сходни размери и не могат да се откроят с нещо много различно в себе си – единственото което ги отличава външно е размерът на екрана и изместването/добавянето на нови функционални бутони отдолу или отстрани на телефона, като предната част бавно, но сигурно освобождава място единствено за екрана.

И тук бутоните са разположени от двете страни на телефона – за включване/изключване са отдясно, а за звука отляво, което позволява удобно боравене с палец и показалец. Благодарение на това, че е тесен (75.7 мм) ползването на страничните бутони е лесно и за хора с по-къси пръсти, без опасност от изпускане.

Четецът за пръстови отпечатъци е разположен на гърба, точно под двойната камера, като дизайнът на сензора представлява естествено продължение на двойната камера. За разлика от Huawei Y7 Prime, който тествах преди време, сензорът тук е по-малък и изпъкнал, поради което пръстът много често излиза извън контура и това оставя впечатление, че докосвате камерата. В действителност камерата не е засегната и няма опасност да я „зацапате“ с пръстите. Отключването на екрана със сензора за пръстови отпечатъци, обаче показва леко забавяне при работа и това може да ви подразни, ако желаете моментално отключване. Високоговорителят е разположен вдясно над бутона за включване. Отдолу са разположени 3.5 мм жак и Micro USB порт.

Хардуер

Дисплеят – качествена картина

Устройството е в средния клас и се характеризира със съотношение на страните 18,5:9, диагонал 6-инча и Super AMOLED технология, която дава отлична наситеност и много добра дълбочина на цветовете. На дневна светлина дисплеят се справя прекрасно. Гледането на видео с висока разделителна способност е много приятно изживяване, в комбинация с добрия звук, който възпроизвежда високоговорителят.

Телефонът е оборудван с чипсет Qualcomm SDM450 Snapdragon 450, включващ осемядрен 1.8 GHz процесор (Cortex-A53), което позволява стабилна работа, въпреки че на моменти имаше леко забавяне при работа.

Със своите 186 грама тегло, моделът стои стабилно в ръката. Цветовата вариация е в три цвята – лавандула, черно и златно. Моделът, който тествахме бе решен цветово в класическо черно, слот за една SIM карта, с вградена памет за съхранение от 32GB с възможност за разширение с до 256 GB чрез MicroSD карта. RAM паметта е 3 или 4 GB в зависимост от модела. Моделът се предлага и във вариант с две SIM-карти.

Камери – Фокус на живо

Телефонът е оборудван с двойна задна камера. Основният сензор е 16 MP с бленда f/1.7, 26mm (wide), а допълнителният е 5 MP, f/1.9, със сензоор за дълбочина. Налична е и LED светкавица. Потребителският интерфейс е познат от други модели на компанията като е включена и системата за добавена реалност Bixby Vision. Удобно е дори и превеждането на текст – снимате текста, обозначавате го за превод и го получавате набран и преведен. С функцията „фокус на живо“ можете да регулирате степента на замъгляване на задния фон, като по този начин правите наистина добри снимки. С плъзгане наляво можете да извадите основните режими „авто“ и „професионално“, „спорт“ и „звук и снимка“, позволяващ заснемането на снимка и звук до 9 сек. към нея. С плъзгане по екрана вдясно достигате до филтрите, които са достатъчни за всеки вкус.

Двойната камера позволява ползването на т. нар. „широка бленда“ като снимките са с прилично качество. Телефонът фокусира бързо и няма забавяния в обработката на снимките. В галерията можете да отворите редактора за снимки и бързо да редактирате всичко, което пожелаете. Камерата има множество функции и при дневна светлина се справя отлично, като слабостите ѝ се проявяват при по-слаба осветеност В галерията можете да разгледате снимки, направени с камерите, вкл. видео, като за част от снимките са ползвани филтри. Основната камера заснема видео при 1080p и 30 кадъра/сек.

Предната камера има функция „Селфи фокус“, която позволява сниманите да изпъкнат на нефокусиран заден фон, което позволява добри селфита. В допълнение, предната светкавица върши добра работа и снимките стават приятни дори на изкуствено осветление или при ниска осветеност. В тъмни помещения, обаче се появява шум в камерата, което е нещо напълно нормално за телефони от този клас. Можете допълнително да подобрявате яркостта и наситеността на цветовете, което е добра възможност, за хората които обичат да си играят с настройките в търсене на перфектното селфи. Чрез предната камера можете да използвате и опция за отключване с разпознаване на лице, която работи бързо и безпроблемно.

Батерията

Моделът предлага батерия с капацитет 3500 mAh, която позволява около 40 часа автономност при нормална натовареност на телефона и ползване, с включени разговори около 40 мин./ден и комбинирано сърфиране (wi-fi + 4G). Режим „пестене на батерията“ показва с колко часа ще бъде увеличено времето на ползване на телефона преди батерията да се изтощи. Вие самите можете да посочите кои параметри да ограничите – да намалите яркостта с 10%, да намалите скоростта на процесора или да отпадне функцията „Аlways on Display“- като всяка корекция ви показва колко енергия ще спестите.

Звук – Dolby Atmos

Всички сме се прекарали часове прекарани в киното, наслаждавайки се на отличен звук. E в този телефон, звукът е на високо ниво с функцията Dolby Atmos. Ако обичате да гледате филми по телефона, този телефон е за вас – невероятният звук и добрата картина, които предлага този телефон са едни от най-силните му страни.

Софтуер – още една причина „За“

Моделът ползва Adroid 8.0 (Oreo) със специфичния за Samsung графичен потребителски интерфейс, който позволява лесно управление и придава приятен завършек на интерфейса на Android. Софтуерните бутони са разположени долу върху екрана и не предлагат „неприятни“ изненади – в чисто традиционен стил са решени и са лесно разбираеми. Прави впечатление приложението „защитена папка“, с което директно заключвате, което приложение пожелаете с парола/пръстов отпечатък. По този начин ограничавате достъпа на трети лица до него.

Безжична свързаност

Показателите при ползване на Wi-Fi са много добри и телефонът се държи прилично, ползвайки безжичните мрежи. GPS работи безупречно и няма накъсвания. Към функциите има и NFC, който можете да използвате за бързо сдвояване или разплащания.

Заключение: Баланс Цена/качество

Samsung Galaxy A6+ e позициониран в среден ценови клас (около 500 лева в свободна продажба) с камери, правещи снимки с добро качество, бърз процесор и възможност за увеличаване на паметта чрез MicroSD. Телефонът работи стабилно, без забавяния. Доброто качество на екрана и отличния звук определено оставят много добри впечатления и това е телефон, който заслужава внимание.

Камен Златанов